Τι συμβαίνει όταν πατάω τα μαύρα καλώδια των δρόμων -Ποιος τα τοποθετεί

Τα μαύρα καλώδια κάνουν συχνά-πυκνά την εμφάνισή τους στους ελληνικούς δρόμους, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι οι οδηγοί γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει όταν οι τροχοί των οχημάτων περνούν από πάνω τους.

Ο περιορισμός της κυκλοφοριακής συμφόρησης, και κατ' επέκταση η διευκόλυνση των καθημερινών μετακινήσεων εντός του αστικού δικτύου αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες όλων των δημοτικών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, επιστρατεύεται κάθε είδους εξοπλισμός που θα μπορεί να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σημαίνοντα

ρόλο διαδραματίζουν και τα μαύρα καλώδια που όλοι μας έχουμε παρατηρήσει κάποια στιγμή στη μέση ενός δρόμου, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τον λόγο ύπαρξή τους και τη χρησιμότητά τους.

Τα καλώδια είναι τοποθετημένα – σε παράλληλη διάταξη – ώστε να περνούν από πάνω τους τα αυτοκίνητα και να τα πατάνε. Ειδικότερα, κατά τη διέλευση των οχημάτων ο αέρας μέσα στο καλώδια συμπιέζεται και καταλήγει στον μετρητή, ένα κουτί που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου.

Το συγκεκριμένο σύστημα καταγράφει όλα τα περάσματα των οχημάτων, συλλέγοντας πλήθος στοιχείων όπως είναι τα εξής: Ο βαθμός καταπόνησης του δρόμου από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, η ταχύτητα που αναπτύσσουν οι οδηγοί και ο αριθμός των διερχόμενων οχημάτων σε ημερήσια (ή εβδομαδιαία) βάση.

Επιπροσθέτως, τα μαύρα καλώδια επιτρέπουν τον προσδιορισμό του είδους των οχημάτων που κυκλοφορούν καθημερινά στον δρόμο, μιας και ένα φορτηγό θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα καλώδια συγκριτικά με ένα αυτοκίνητο πόλης.

Στη συνέχεια, τα συλλεγόμενα στοιχεία αποστέλλονται στους αρμόδεις φορείς, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε να προσδιοριστεί – μεταξύ άλλων - σε πόσο καιρό θα φθαρεί το οδικό δίκτυο ή αν απαιτείται η λήψη μέτρων για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών (π.χ. τοποθέτηση φαναριών κ.ο.κ.).

Για την τοποθέτηση αυτών των μετρητών κυκλοφοριακού φόρτου είναι οι δήμοι, πολλοί από τους οποίες χρησιμοποιούν τα μαύρα καλώδια στο πλαίσιο των Σ.Β.Α.Κ. (Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) τα στρατηγικά σχέδια, δηλαδή, που καταρτίζονται με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές και τα περίχωρά τους και την ικανοποίηση των αναγκών για την κινητικότητα των ανθρώπων και τη μεταφορά αγαθών στις περιοχές αυτές.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα