Το ελληνικό κόλπο με την κορδέλα -Γιατί την τοποθετούν στο δρόμο

Σε ένα... άθλημα για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η εύρεση θέσης στάθμευσης στις περισσότερες πόλεις της χώρας μας, με τους οδηγούς να έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις που απειλούν την ψυχική τους υγεία.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ακόμα και εάν βρεθούν αυτά τα ελάχιστα πολυπόθητα μέτρα, τότε στο σημείο ενδέχεται να έχουν τοποθετηθεί κορδέλες, καφάσια, καρέκλες, όπως και άλλα αντικείμενα που έχουν κάνει κατάληψη του χώρου, αποτελειώνοντας τις όποιες ελπίδες του οδηγού.

Ακόμη και εάν ο οδηγός αποφασίσει τελικά να αφήσει το αυτοκίνητό του σε αυτή τη θέση, είναι πολύ πιθανό

να βρει ένα χειρόγραφο σημείωμα πάνω στο αυτοκίνητό του, στο οποίο του γνωστοποιείται ο λόγος που δεν έπρεπε να παρκάρει.

Ένα τέτοιο περιστατικό περιγράφεται στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε σήμερα στα social media, με τον οδηγό ενός οχήματος να έχει αφήσει το αυτοκίνητό του μπροστά από έναν χώρο ο οποίος αυθαίρετα είχε κλείσει με τη γνωστή κόκκινη κορδέλα και στη συνέχεια, να βρίσκει πάνω στο αυτοκίνητό του ένα σημείωμα άκρως επιθετικό και με χαρακτηρισμούς που σίγουρα δεν αρμόζουν σε μια πολιτισμένη κοινωνία της εποχής μας...

Αυτό που όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι σύμφωνα με το Άρθρο 48 («Κατάληψη τμήματος οδού και πεζοδρομίου») του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται ρητά, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που κάποιος έχει υψώσει με οποιονδήποτε τρόπο εμπόδια στο δρόμο (βλ. καρέκλες ή όπως στη φωτογραφία της περίπτωσής μας, μια απαγορευτική κορδέλα) μη επιτρέποντας στους οδηγούς να σταθμεύσουν εκεί το ΙΧ τους, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 400 ευρώ.

Μοναδικές εξαιρέσεις που μπορεί κάποιος να κλείσει με κορδέλα, καρέκλες κτλ. μέρος του δρόμου, εμποδίζοντας τη στάθμευση, είναι έκτακτες περιπτώσεις ύστερα από άδεια
των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά γνώμη των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών.

Για την έκδοση άδειας πρέπει να υποβληθεί αίτηση προς την τεχνική υπηρεσία του εκάστοτε δήμου όπου υπάγεται το ακίνητο όπου πραγματοποιούνται εργασίες. Στην αίτηση πρέπει να αναφέρεται η αιτία κατάληψης της οδού, ακριβής διεύθυνση, η ημερομηνία καθώς και οι ώρες κατά τις οποίες θα γίνει η κατάληψη του οδοστρώματος.

Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί άδεια, ο πολίτης που βλέπει το εμπόδιο να είναι υψωμένο μπροστά του έχει κάθε δικαίωμα να τηλεφωνήσει στην Τροχαία ώστε να επιληφθεί του θέματος.

Τέλος, το το τσουχτερό πρόστιμο, φυσικά, δεν θα γλιτώσει και όποιος απλά τοποθετεί κορδέλες, καφάσια κ.ο.κ. μόνο και μόνο για να έχει το μονοπώλιο μιας θέσης στάθμευσης.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα