Stellantis: λιγότερες πωλήσεις μα ταυτόχρονα περισσότερα κέρδη

Η Stellantis είχε μικτά αποτελέσματα το 2022. Αφενός κατάφερε να αυξήσει το λειτουργικό της περιθώριο κατά 1.2 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2021 και 2022, καθιστώντας τη μία από τις πιο κερδοφόρες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο. Από την άλλη πλευρά όμως πουλάει λιγότερα αυτοκίνητα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το 2021 όταν πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση, αλλά και σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια για τα εμπορικά σήματα που σήμερα βρίσκονται υπό την ομπρέλα Stellantis.

Πέρσι πούλησε 5.84 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως. Ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία πίσω από τις Toyota, Volkswagen

και Hyundai Group (Hyundai μαζί με την Kia). Εκτός από την ισχυρή της θέση στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, έχει εδραιωθεί ως ο κορυφαίος κατασκευαστής στη Λατινική Αμερική. Από την άλλη, συνεχίζει να διαδραματίζει μικρό ρόλο στην Ασία, τη σημαντικότερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο.

Οι πωλήσεις του 2022 είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με το τι πουλούσαν χωριστά οι διάφορες μάρκες πριν συγχωνευτούν. Για να έχετε ένα σημείο αναφοράς, οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 42% την τελευταία 15ετία, αφού το 2007 είχαν πουλήσει μαζί 10.04 εκατομμύρια μονάδες. Αντίθετα, ο όγκος πωλήσεων του Ομίλου Volkswagen αυξήθηκε από 6.2 εκατομμύρια το 2007 σε 8.3 εκατομμύρια μονάδες πέρσι, σημειώνει το Motor1.

Ο πρωταρχικός στόχος μιας συγχώνευσης είναι η αύξηση της κερδοφορίας εξοικονομώντας χρήματα μέσω της μείωσης του κόστους. Αντί να ξοδεύετε δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη ενός μόνο μοντέλου, μπορείτε να ξοδέψετε σημαντικά λιγότερα και να παρουσιάσετε περισσότερα από ένα μοντέλα. Η κοινή χρήση μιας πλατφόρμας κι η εξέλιξη λογισμικού είναι μόνο δύο από τα πολλαπλά οφέλη της συνεργασίας αντί του ανταγωνισμού. Η επανατοποθέτηση όμως των εμπορικών σημάτων εντός του νέου Ομίλου μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάλειψη ορισμένων μοντέλων για να αποφευχθεί ο πλεονασμός ή ο κανιβαλισμός.

Στα παραπάνω προστίθενται οι μεταβαλλόμενες συνθήκες των παγκόσμιων αγορών. Η Κίνα παίζει πια σημαντικό ρόλο. Η Tesla έχει κατακλύσει την αγορά με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα. Η αλυσίδα εφοδιασμού είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ, και σε πολλές περιπτώσεις, το λογισμικό έχει μεγαλύτερη σημασία από τη μηχανολογική απόδοση ενός αυτοκινήτου. Με άλλα λόγια, ο κλάδος έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο όγκος δεν είναι πλέον τόσο σημαντικός όσο ήταν. Οι νεοφερμένοι (Κινέζοι κατασκευαστές, η Tesla, η Lucid, η Rivian, η BYD) πρέπει να αναπτυχθούν, αλλά τα καθιερωμένα brands, όπως η Stellantis, πρέπει να μεταμορφωθούν. Ο στόχος κάθε επιχείρησης στον καπιταλιστικό κόσμο είναι η μέγιστη κερδοφορία και τα αποτελέσματα του 2022 επιβεβαιώνουν ότι αυτό συμβαίνει στη Stellantis – πουλώντας λιγότερα αυτοκίνητα καταφέρνει να κερδίζει περισσότερα. Ωστόσο, η μείωση του όγκου των παραδόσεων την καθιστά πιο ευάλωτη στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις κινεζικές μάρκες. Ίσως τα παγκόσμια σχέδια επέκτασής της να περιλαμβάνουν την εξαγορά ευάλωτων δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο χρόνος θα δείξει.

The post Stellantis: λιγότερες πωλήσεις μα ταυτόχρονα περισσότερα κέρδη appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα