Τελικά η Urus Performante υπερτερεί της απλής μόνο στα φρένα;

Τι σημαίνει «SSUV»; Super Sports Utility Vehicle ή εν συντομία Lamborghini Urus! Ο όρος επινοήθηκε από την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία ειδικά για αυτό το μοντέλο, όταν παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά το 2018. Οι επαγγελματίες του χώρου, τα μέσα ενημέρωσης, οι λάτρεις

της αυτοκίνησης συνήθιζαν να ονομάζουν Super SUV τα ψηλωμένα μοντέλα μεγάλης ισχύος, αλλά μόλις εμφανίστηκε η Urus, η συντομογραφία «SSUV» άρχισε να χρησιμοποιείται σχεδόν παντού.
Ωστόσο, το ιταλικό SSUV αναβαθμίστηκε με την έκδοση Performante, αφού ήταν στην αγορά λίγο περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Αργότερα, προστέθηκε κι η Urus S, με τα δύο μοντέλα να έχουν την ίδια ισχύ (666 ίπποι, σε ποιον δεν έρχεται στο μυαλό η Diablo με τέτοιο νούμερο…) αλλά η Performante είναι 47 κιλά ελαφρύτερη. Μία από τις σημαντικότερες αναβαθμίσεις της τελευταίας είναι στο σύστημα πέδησης!
Αυτό αποδείχθηκε πρόσφατα σε έναν αγώνα dragster που διεξήγαγε το CarWow, που αντιπαρέβαλε την απλή Urus εναντίον της πιο πιστάδικης Urus Performante. Η διαφορά ισχύος (16 ίπποι) και βάρους μεταξύ των δύο δε φάνηκε να επηρεάζει το αποτέλεσμα στην επιτάχυνση από στάση για το 400άρι. Η διαφορά στα κιλά ανά ίππο ήταν τόσο μικρή, που όλα εξαρτήθηκαν από τον οδηγό. Κέρδισε όποιος ξεκίνησε καλύτερα. Ακόμη κι ο ιδιοκτήτης της Performante παραδέχτηκε ότι η αγαπημένη του ήταν απροσδόκητα (και μάλλον προς απογοήτευσή του) στο ίδιο επίπεδο με τη βασική Urus. Στις ρεπρίζ, οι νίκες ήταν μοιρασμένες και δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε ότι η Urus S ίσως είναι η καλύτερη επιλογή της γκάμας: είναι φθηνότερη, πιο άνετη κι αντίστοιχα γρήγορη με την Performante.

Αλλά η σκληροπυρηνική έκδοση πήρε το αίμα της πίσω όταν ήρθε η ώρα των φρένων. Η δοκιμή έγινε δύο φορές και το αποτέλεσμα ήταν εμφατικά το ίδιο. Όταν παρουσιάστηκε η βασική Urus, είχε τα μεγαλύτερα φρένα που είχαν εγκατασταθεί ποτέ σε αυτοκίνητο παραγωγής της Lamborghini. Εδώ όμως βρήκε τον δάσκαλό της παρ’ όλο που και τα δύο μοντέλα φορούσαν κεραμικά φρένα. Οι αεριζόμενοι δίσκοι της Performante δούλεψαν υπερωρίες και παρείχαν το ίδιο καθησυχαστικό αποτέλεσμα.

Πριν επιλέξετε ποια από τις δύο Urus ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας, να έχετε κατά νου ότι αν επιλέξετε την πιστάδικη Perfomante, θα στερηθείτε την αερανάρτηση, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα μπορείτε να επιχειρήσετε δύσκολα περάσματα εκτός δρόμου. Από την άλλη, θα είναι πιο διασκεδαστική σε πατημένο χώμα, χάρη στο Rally mode που δεν υπάρχει στις υπόλοιπες εκδόσεις.

The post Τελικά η Urus Performante υπερτερεί της απλής μόνο στα φρένα; appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα