GP Κίνας – Προεπισκόπηση: Φαβορί ξανά η Red Bull
Στο τελευταίο Grand Prix, που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα το 2019, είχε κερδίσει ο Λιούις Χάμιλτον για λογαριασμό της Mercedes, με 2o τον Βάλτερι Μπότας και 3ο τον Σεμπάστιαν Φέτελ, που οδηγούσε τότε για την Ferrari. Από τότε, δεν έχει μείνει τίποτα ίδιο.
Αρχικά, έχουμε
Η Formula 1 επισκέπτεται την Κίνα και την πίστα της Σαγκάης από το 2004 και το 2019 ήταν η τελευταία χρονιά που είχαμε Grand Prix. Μάλιστα, ήταν ένας ιστορικός αγώνας, ο 1000στός στην ιστορία του αθλήματος. Η τετραετής απουσία οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. Στην πίστα της Σαγκάης, το Shanghai International Circuit, που σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Hermann Tilke, έχουν φιλοξενηθεί και τα 16 κινεζικά Grand Prix ως τώρα.
Το σχήμα της βασίζεται στον κινεζικό χαρακτήρα «shang», που σημαίνει «από πάνω». Η πίστα, μήκους 5.451 μέτρων, απαρτίζεται από 16 στροφές, πολλές από τις οποίες είναι πολύ αργές, όπως το σύμπλεγμα στροφών 1 έως 3 και το σύμπλεγμα στροφών 6 έως 14.
Άλλες στροφές είναι υψηλής ταχύτητας, όπως οι 7 και 8. Υπάρχουν 2 μεγάλες ευθείες, όπου θα υπάρχει ζώνη Drag Reduction System (DRS): Η πρώτη είναι η ευθεία εκκίνησης – τερματισμού και η άλλη είναι η πίσω ευθεία μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου, από τη στροφή 13, η οποία είναι ελαφρώς κεκλιμένη (οβάλ), ως τη στροφή 14.
Με βάση προσομοιώσεις και προηγούμενα δεδομένα, τα ελαστικά υπόκεινται σε πλευρικές και διαμήκεις δυνάμεις μεσαίου επιπέδου. Τα αριστερά ελαστικά φθείρονται περισσότερο, λόγω της δεξιόστροφης φοράς. Η τριάδα των γομών που επιλέχθηκε για τη Σαγκάη, είναι οι μεσαίες γόμες της γκάμας: η C2 γόμα θα είναι η σκληρή, η C3 γόμα θα είναι η μέση και η C4 γόμα θα είναι η μαλακή. Οδηγοί, ομάδες και μηχανικοί ξεκινούν από το μηδέν όσον αφορά στο σετάρισμα των μονοθέσιων.
Περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση, το Grand Prix της Κίνας, είναι ο πρώτος από τους έξι αγώνες που θα έχει μορφή Sprint. Μάλιστα, έχει αλλάξει ελαφρώς και η μορφή με τον αγώνα Sprint, καθώς διεξάγεται πλέον, πριν τις κατατακτήριες δοκιμές του κανονικού αγώνα. Αναπόφευκτα, άλλαξε και το καθεστώς parc ferme, που τώρα χωρίζεται σε δύο μέρη.
Το 1o μέρος καλύπτει τις κατατακτήριες Sprint και τον αγώνα Sprint. Το 2o μέρος ξεκινά πριν τις κατατακτήριες δοκιμές του αγώνα. Ταυτόχρονα, υπάρχει μόνο μία ώρα ελεύθερων δοκιμών, την Παρασκευή 19 Απριλίου, για να βρουν το σωστό σετάρισμα και να αξιολογήσουν τα ελαστικά σε διάρκεια, αντοχή και φθορά, σε μια πίστα που αναπόφευκτα δεν θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
Είναι πιθανό, όσον αφορά την πρόσφυση, η εξέλιξη κρατήματος του οδοστρώματος, που δεν έχει αλλάξει από το 2019 και έχει χρησιμοποιηθεί πολύ σπάνια από τότε, να είναι σημαντική, αφού η αγωνιστική γραμμή στρώνεται με γόμα. Αυτό σημαίνει ότι η εργασία στον προσομοιωτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους οδηγούς και τους μηχανικούς τόσο πριν τον αγώνα, όσο και κατά τη διάρκειά του.
Η μορφή αγώνα Sprint περιορίζει και τον αριθμό των διαθέσιμων σλικ ελαστικών από 13 σετ σε 12 σετ (2 σκληρά, 4 μεσαία και 6 μαλακά), ενώ ο αριθμός των σετ βρόχινων παραμένει ίδιος (5 ενδιάμεσα και 2 βρόχινα). Ο Απρίλιος στη Σαγκάη μπορεί να έχει θερμοκρασιακές διακυμάνσεις περίπου 10 °C, κάτι που προσθέτει μια άλλη μεταβλητή στο παζλ, που πρέπει να συνθέσουν οι ομάδες και οι οδηγοί. Συνήθως, το Grand Prix της Κίνας είναι ένας αγώνας δύο αλλαγών, επειδή υπάρχουν πολλά σημεία για προσπέρασμα με πιο χαρακτηριστικό το φρενάρισμα στη στροφή 14.
Όπως στη Σουζούκα, έτσι και στη Σαγκάη, το προσπέρασμα μέσα από τα πιτ, πραγματοποιώντας νωρίτερα την αλλαγή (undercut), είναι πολύ αποτελεσματικό. Από τους 20 οδηγούς, που θα αγωνιστούν φέτος στη Σαγκάη, μόνο 3 έχουν κερδίσει.
Ο Λιούις Χάμιλτον 6 φορές, ο Φερνάντο Αλόνσο 2 φορές και ο Ντάνιελ Ρικιάρντο 1 φορά. Ο Χάμιλτον έχει επίσης 6 pole. H Mercedes αριθμεί 6 νίκες, η Ferrari 4, ενώ η Red Bull έχει κερδίσει 2 φορές. Μάλιστα, εκεί το 2009 ο Φέτελ έδωσε την παρθενική νίκη στην Αυστριακή ομάδα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ 5ου GRAND PRIX ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ:
FP1Παρασκευή, 19/406:30Sprint QualifyingΠαρασκευή, 19/410:30SprintΣάββατο, 20/406:00QualifyingΣάββατο, 20/410:00RaceΚυριακή, 21/410:00The post GP Κίνας – Προεπισκόπηση: Φαβορί ξανά η Red Bull appeared first on caroto.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Η απάντηση για τα απορριμματοφόρα: Τι ώρα βγαίνουν ...
- Ford: 60 χρόνια Mustang με καινούριες, πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις
- GP Κίνας – Προεπισκόπηση: Φαβορί ξανά η Red Bull
- Οι Ευρωπαίοι γύρισαν την πλάτη σε ηλεκτρικά και ...
- Delphi Economic Forum ΙΧ: Ο ρόλος της Volvo
- Μεγάλος διαγωνισμός carandmotor.gr: Αυτός είναι ο νικητής του scooter UM Xpeed 125 RX
- Mazda CX-80: Πληθωρικό σε όλα – Ποια τα διαθέσιμα μοτέρ (εικόνες & βίντεο)
- Νέο Audi e-tron GT: Κάντο όπως η Porsche Taycan
- Mazda CX-80: Το 7θέσιο SUV με 3 διαμορφώσεις στη 2η σειρά καθισμάτων (video-photos)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Caroto
- Τελευταία Νέα Caroto
- GP Κίνας – Προεπισκόπηση: Φαβορί ξανά η Red Bull
- CATL: Οι solid state μπαταρίες έχουν ζητήματα αξιοπιστίας
- Η κινεζική Chery ετοιμάζει εργοστάσιο στην Ισπανία και όχι στην Ελλάδα…
- Προχωρά σε απολύσεις η Tesla – Για 10% κάνει λόγο ο Elon Musk
- Έρχονται ποδηλατόδρομοι και σταθμοί φόρτισης EV’s στην Αθήνα
- Δεν υπάρχουν δημόσιοι φορτιστές για φορτηγά και λεωφορεία
- Οι πραγματικές καταναλώσεις απέχουν πολύ από τις εργοστασιακές
- Stellantis: Φουντώνει η κόντρα ανάμεσα σε Γάλλους και Ιταλούς – Σε αναμονή οι Κινέζοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Mazda CX-80: Πληθωρικό σε όλα – Ποια τα διαθέσιμα μοτέρ (εικόνες & βίντεο)
- Mazda CX-80: Το 7θέσιο SUV με 3 διαμορφώσεις στη 2η σειρά καθισμάτων (video-photos)
- WRC: Ράλι Κροατίας – Η Hyundai αποτίνει φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Μπριν (εικόνες)
- Ford: 60 χρόνια Mustang με καινούριες, πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις
- Νέο Audi e-tron GT: Κάντο όπως η Porsche Taycan
- Η απάντηση για τα απορριμματοφόρα: Τι ώρα βγαίνουν ...
- Μεγάλος διαγωνισμός carandmotor.gr: Αυτός είναι ο νικητής του scooter UM Xpeed 125 RX
- Delphi Economic Forum ΙΧ: Ο ρόλος της Volvo
- Οι Ευρωπαίοι γύρισαν την πλάτη σε ηλεκτρικά και ...