Railbiking: Που θα κάνετε ποδηλασία σε ανενεργές ράγες τρένου;

09:30 3/4/2022 - Πηγή: Caroto
Ποδηλασία πάνω σε ανενεργές ράγες τρένου υπόσχεται μια παρέα από τα Μέγαρα που θα σας περιμένει στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό των Μεγάρων, προκειμένου να σας ξεναγήσει στο παλιό σδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, που χρόνια έχει να κινηθεί τρένο στις ράγες του.

Ποδηλασία στις σιδηροδρομικές ράγες: Railbiking είναι η ποδηλασία πάνω σε ράγες τρένου με τουριστικές δρεζίνες (railbikes). Πρόκειται για μία υπαίθρια δραστηριότητα που εκμεταλλεύεται ιδανικά τον ανενεργό σιδηρόδρομο με ειδικά διαμορφωμένα ποδήλατα που κινούνται πάνω στις ράγες.
Η ιδέα συνδυάζει την άθληση, την αναψυχή

και την γνώση και παράλληλα πετυχαίνει τη διάσωση και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών δίκτυών, σε τόπους με φυσική ομορφιά και σημαντικά αξιοθέατα όπου η πρόσβαση -συνήθως- με το αυτοκίνητο είναι αδύνατη.

Tι μπορείτε να δείτε σε μία περιήγηση

Βιομηχανικη κληρονομια: Ο σιδηρόδρομος πάνω στον οποίο θα ταξιδεύετε έχει πάνω από εκατόν τριάντα οκτώ χρόνια ιστορίας. Ιδρύθηκε το 1882 και όταν ολοκληρώθηκε είχε συνδέσει τον Πειραιά και την Αθήνα με την Πελοπόννησο. Δυστυχώς, το 2011 η οικονομική κρίση οδήγησε στην αναστολή όλων των υπηρεσιών, επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών.

Στη μέση της διαδρομής θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε μια παλιά ασβεστοκάμινο. Τα ερείπια της τότε βιομηχανικής επανάστασης, μαζί με τους αθάνατους πού φυτρώνουν κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής και το απέραντο γαλάζιο, είναι μία πάρα πολύ ωραία σύνθεση για μοναδικές φωτογραφίες.

Εντυπωσιακά τοπία: Είναι ευρέως γνωστή η πλούσια χλωρίδα ενδημικών και σπάνιων φυτών στα Μέγαρα. Αριθμουνται περιπου 576 διαφορετικά είδη, εκ των οποίων τα 47 είναι σπάνια και αυτά δίνουν μία ιδιαίτερη οικολογική αξία. Αυτες οι περιοχές θεωρούνται σημαντικοί βιότοποι και έχουν περιληφθεί στο δίκτυο βιότοπων του προγράμματος CORINE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να  συναντήσετε στο δρόμο σας χελώνες, άγριες κατσίκες και να δείτε από ψηλά κοπάδι των δελφινιών που συχνά εμφανίζονται κοντά στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου: Στο ανατολικό όριο της Κακιάς Σκάλας, ορθώνονται πολυβολεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μερικά από τα οποία είναι προσβάσιμα μόνο με τα σιδηροδρομικά ποδήλατα. Εγκαταλειμμένα, κατασκευασμένα επί της Γερμανικής κατοχής, τα πολυβολεία ή ερείπια αυτών βρίσκονται κοντά σε όρμους με απόκρημνες ακτές στις οποίες είναι ακροβολισμένα. Φτιάχτηκαν για να προστατεύουν το μοναδικό τότε δρόμο προς την Πελοπόννησο και την παλιά γραμμή του τρένου.

Αρχαία ελληνική μυθολογία: Κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, στα βουνά της Κακιάς Σκάλας ζούσε ο γίγαντας Σκύρων. Ο Σκίρωνας (Σκύρων) ήταν ένας διαβόητος Κορίνθιος ληστής, γιος του Πέλοπα. Ο Σκίρων είχε το λημέρι του στον γκρεμό που είχε το όνομά του, τις λεγόμενες Σκιρωνίδες Πέτρες, τη σημερινή «Κακιά Σκάλα».

Παραμόνευε στο δρόμο Αθηνών-Πελοποννήσου τους άτυχους μοναχικούς ταξιδιώτες του, τους λήστευε, τους αιχμαλώτιζε και τους βασάνιζε. Συνήθως, ο Σκίρων υποχρέωνε τον αιχμάλωτο του να του πλύνει τα πόδια στην άκρη του γκρεμού, από όπου και του έδινε μια κλωτσιά και τον έριχνε από τον γκρεμό στη θάλασσα. Εκεί έβγαινε μια τεράστια χελώνα και έτρωγε τα κομμάτια του. Ο Αθηναίος ήρωας Θησέας σκότωσε τον Σκίρωνα κατά το πρώτο του ταξίδι από την Τροιζήνα προς την Αθήνα.

Οι αναβάτες έχουν πρόσβαση σε μοναδικά τοπία  όπου η πρόσβαση με το αυτοκίνητο είναι αδύνατη. Περνούν μέσα από την καρδιά των λεγόμενων Σκιρωνίδων Πετρών όπου ζωντανεύει η φαντασία και αναπαριστά το Θρύλο του Θησέα.

The post Railbiking: Που θα κάνετε ποδηλασία σε ανενεργές ράγες τρένου; appeared first on Caroto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα