Από αύριο έρχεται ο Μικρός Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας – Πόσο πάει το πρόστιμο

16:27 13/10/2024 - Πηγή: Caroto
Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 έως και την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025, τα περιοριστικά μέτρα του Μικρού Δακτυλίου στην Αθήνα τίθενται ξανά σε εφαρμογή, με σκοπό τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των εκπομπών ρύπων στο κέντρο της πόλης.

Τα μέτρα αφορούν την εκ περιτροπής κυκλοφορία οχημάτων με βάση το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας τους, ενώ ορίζονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων.

Όρια του Μικρού Δακτυλίου

Τα

όρια του Μικρού Δακτυλίου ορίζονται από τις εξής λεωφόρους και οδούς:

Λ. ΑλεξάνδραςΖαχάρωφΛ. ΜεσογείωνΦειδιππίδουΜιχαλακοπούλουΣπ. ΜερκούρηΒρυάξιδοςΥμηττούΗλ. ΗλιούΑμβρ. ΦραντζήΛ. Ανδρ. ΣυγγρούΧαμοστέρναςΠειραιώςΙερά ΟδόςΛ. ΚωνσταντινουπόλεωςΑχιλλέωςΠλ. ΚαραϊσκάκηΚαρόλουΜάρνη28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)Λ. Αλεξάνδρας

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς αυτές δεν ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Εκ περιτροπής κυκλοφορία (μονά-ζυγά)

Η κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων και των φορτηγών ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) έως 2,2 τόνους επιτρέπεται εκ περιτροπής, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας κυκλοφορίας:

Οχήματα με μονά ψηφία (1, 3, 5, 7, 9) κυκλοφορούν συγκεκριμένες ημέρες.Οχήματα με ζυγά ψηφία (0, 2, 4, 6, 8) κυκλοφορούν άλλες ημέρες.Κατηγορίες οχημάτων που εξαιρούνται των περιορισμών

Ορισμένες κατηγορίες οχημάτων επιτρέπεται να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς στον Μικρό Δακτύλιο. Αυτά περιλαμβάνουν:

Αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα.Οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο ή υγραέριο.Οχήματα EURO 6 (που πληρούν τα πρότυπα εκπομπών) και εκπέμπουν λιγότερο από 120 g/km CO2 σύμφωνα με τον Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης (NEDC) ή λιγότερο από 145 g/km CO2 σύμφωνα με τον Παγκοσμίως Εναρμονισμένο Κύκλο Δοκιμής (WLTP).

Οι κάτοχοι αυτών των οχημάτων μπορούν να εκτυπώσουν ειδικό σήμα κυκλοφορίας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του gov.gr.

Ειδικές ρυθμίσεις για μόνιμους κατοίκους

Οι μόνιμοι κάτοικοι που διαμένουν εντός των ορίων του Μικρού Δακτυλίου έχουν το δικαίωμα να λάβουν ειδική άδεια για την είσοδο και έξοδο από τις ζώνες κυκλοφορίας. Η άδεια αυτή εκδίδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Ωράριο ισχύος των περιορισμών

Τα μέτρα ισχύουν:

Δευτέρα έως Πέμπτη: από 07:00 έως 20:00Παρασκευή: από 07:00 έως 15:00

Τα μέτρα δεν ισχύουν:

Τα ΣάββαταΤις ΚυριακέςΤις επίσημες αργίεςΤις ημέρες που υπάρχει απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.Διαδικασία έκδοσης ειδικών αδειών κυκλοφορίας

Οι ειδικές άδειες κυκλοφορίας μπορούν να υποβάλλονται στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής (Θ. Δηλιγιάννη 24-26, Αθήνα) και απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.Άδεια ικανότητας οδήγησης.Ισχύον δελτίο τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ).Ισχύον ασφαλιστήριο συμβόλαιο.Κυρώσεις

Οι παραβάτες των περιοριστικών μέτρων τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52, παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), το οποίο προβλέπει την επιβολή προστίμων σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων κυκλοφορίας του Μικρού Δακτυλίου.

Είναι σημαντικό να ακολουθούνται πιστά τα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν τα πρόστιμα και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της ισχύος του Μικρού Δακτυλίου.

Το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο παραβίασης της απαγόρευσης εισόδου και κυκλοφορίας στον δακτύλιο ανέρχεται στο ύψος των 100 ευρώ.

The post Από αύριο έρχεται ο Μικρός Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας – Πόσο πάει το πρόστιμο appeared first on caroto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα