Έρχονται βαριές καμπάνες για τις εταιρίες αυτοκινήτων ελέω εκπομπών ρύπων

11:54 27/8/2024 - Πηγή: Caroto
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής τεράστιων προστίμων εάν υπερβούν τα όρια εκπομπών ρύπων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2025, η επίτευξη αυτών των στόχων θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς το όριο μέσης εκπομπής ρύπων του στόλου θα μειωθεί κατά περίπου 19%, από 115,1 γρ./χλμ. σε 93,6 γρ./χλμ. (σύμφωνα με τον κύκλο WLTP).

Για κάθε γραμμάριο CO2 που ξεπερνά τον στόχο εκπομπών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πληρώνουν πρόστιμο ύψους 95 ευρώ ανά αυτοκίνητο. Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό για κολοσσούς όπως ο Όμιλος Volkswagen

ή η Stellantis, τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αν οι εταιρείες δεν καταφέρουν να αντισταθμίσουν τις πωλήσεις τους με αρκετά υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει στην επικράτηση των μικρότερων κινητήρων, ενώ οι τρίκυλινδροι κινητήρες γίνονται όλο και πιο διαδεδομένοι στην Ευρώπη. Το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ επηρεάζει την ανάπτυξη νέων αυτοκινήτων και κινητήρων, με την επιβολή όλο και πιο αυστηρών ορίων εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε αυτοκινητοβιομηχανία έχει τον δικό της στόχο εκπομπών, που υπολογίζεται βάσει της μέσης μάζας του στόλου της. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που πωλούν περισσότερα SUV έχουν υψηλότερα όρια σε σχέση με εκείνες που πωλούν μικρότερα οχήματα.

Το 2020, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πλήρωσαν συνολικά περίπου 510 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα επειδή δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους μείωσης εκπομπών CO2, οι οποίοι τότε ήταν λιγότερο αυστηροί.

Αυτή τη στιγμή, οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι: να συνεχίσουν την παραγωγή αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE) ή να στραφούν εξ ολοκλήρου στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV).

Παρότι η δεύτερη επιλογή ακούγεται πιο συμφέρουσα, οι επιδοτήσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν είτε μειωθεί σημαντικά είτε καταργηθεί εντελώς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είχαν μόλις 12,5% μερίδιο αγοράς στην ΕΕ, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2023 (12,9%).

Παρόμοια τάση παρατηρείται και στα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα, των οποίων το μερίδιο αγοράς μειώθηκε από 7,4% σε 6,9%. Από την άλλη πλευρά, τα κανονικά υβριδικά αυτοκίνητα παρουσίασαν αύξηση από 25% σε 29,2%.

Είναι σαφές ότι θα δούμε περισσότερα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, δεδομένου του επικείμενου στόχου εκπομπών του 2025. Ωστόσο, από το 2030 και μετά, οι στόχοι θα γίνουν ακόμη πιο αυστηροί, καθώς το όριο θα μειωθεί στα 49,5 γρ./χλμ..

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα στις αυτοκινητοβιομηχανίες να συνεργαστούν για την επίτευξη των στόχων εκπομπών, δεν επιτρέπει αυτού του είδους τις συνεργασίες μεταξύ κατασκευαστών αυτοκινήτων και βαν. Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί νέες μεγάλες συμφωνίες συνεργασίας για την κάλυψη των στόχων του 2025.

Κοιτάζοντας πιο μακριά στο μέλλον, η ΕΕ θα απαγορεύσει ουσιαστικά την πώληση νέων αυτοκινήτων με εκπομπές ρύπων από το 2035, αν και τα συνθετικά καύσιμα θα μπορούσαν να κρατήσουν ζωντανό τον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

The post Έρχονται βαριές καμπάνες για τις εταιρίες αυτοκινήτων ελέω εκπομπών ρύπων appeared first on caroto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα