Ευρώπη: Οι δασμοί δεν θα ανακόψουν τους Κινέζους

14:29 5/6/2024 - Πηγή: Caroto
Οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων (EV) μπορούν να επιβιώσουν από την αύξηση των δασμών της ΕΕ, λένε οι ειδικοί.

Ο αριθμός των κινεζικών EV που εισάγονται στην Ευρώπη δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από τους νέους δασμούς της ΕΕ, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς. Κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD έχουν αρκετό περιθώριο κέρδους ενσωματωμένο στις ευρωπαϊκές τους τιμές ώστε να απορροφήσουν ακόμη και δασμούς 30%.

Αυτό οφείλεται στο

γεγονός ότι οι κινεζικοί κατασκευαστές έχουν υψηλά περιθώρια κέρδους στις ευρωπαϊκές τιμές τους, ανέφερε ο Matthias Schmidt από την Schmidt Automotive Research. «Υποθέτουμε ότι θα μπορέσουν να απορροφήσουν την αύξηση των δασμών στα υψηλά περιθώρια κέρδους τους και ο πελάτης δεν θα παρατηρήσει καμία διαφορά», είπε ο Schmidt στην Automotive News Europe σε ένα email.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει απόφαση την επόμενη εβδομάδα για τουλάχιστον προσωρινή αύξηση των δασμών, μετά από μια έρευνα για την υποστήριξη της αλυσίδας αξίας των EV από το Πεκίνο. Τα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ολοκληρώνονται την Κυριακή, 9 Ιουνίου.

Η Rhodium Group, μια εταιρία έρευνας και μελέτης με έδρα τη Νέα Υόρκη που επικεντρώνεται στην Κίνα, ανέφερε σε μια έκθεση στο τέλος Απριλίου ότι οποιοιδήποτε νέοι δασμοί θα έπρεπε να φτάσουν στο 50% (από το τρέχον 10%) για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο. Η Rhodium εκτίμησε δασμούς κοντά στο 30%.

Με αυτό το ποσοστό, η έκθεση ανέφερε ότι «ορισμένοι κατασκευαστές που εδρεύουν στην Κίνα θα εξακολουθούν να μπορούν να δημιουργούν άνετα περιθώρια κέρδους στα αυτοκίνητα που εξάγουν στην Ευρώπη λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων κόστους που απολαμβάνουν».

Οι προσωρινοί δασμοί θα προσθέσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα κόστη για τους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ορισμένοι αναλυτές έχουν δηλώσει ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει απότομα τις πωλήσεις στην Ευρώπη, αλλά ο Schmidt ανέφερε ότι ο κύριος αντίκτυπος θα είναι στις κατώτατες γραμμές των κινεζικών εμπορικών σημάτων.

Πλεονέκτημα τιμής 30%

Ο Schmidt ανέφερε ότι η επενδυτική τράπεζα UBS διαπίστωσε ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν πλεονέκτημα τιμής 30% στα EV που κατασκευάζονται στην Κίνα. Ακόμη και μια αύξηση των δασμών στο 25% από το τρέχον 10% θα άφηνε ακόμα ένα “στενό” περιθώριο, είπε.

Περίπου 300.000 κινεζικά EV πωλήθηκαν στην Ευρώπη το 2023, σύμφωνα με τη Rhodium, με μερίδιο αγοράς περίπου 19%. Το μεγαλύτερο μοντέλο ήταν το Tesla Model 3, με περίπου 99.500 πωλήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Dataforce.

Το υπόλοιπο μερίδιο ήταν σχετικά ομοιόμορφα κατανεμημένο μεταξύ κινεζικών εμπορικών σημάτων και μη κινεζικών εμπορικών σημάτων όπως η BMW, που κατασκευάζουν αυτοκίνητα στην Κίνα για πωλήσεις στην Ευρώπη.

Η Rhodium σύγκρινε τις τιμές στην Κίνα και τη Γερμανία για παρόμοια EV. Για παράδειγμα, το BYD Seal U ηλεκτρικό sedan πωλείται για €21.769 στην Κίνα αλλά €41.990 στη Γερμανία. Το BYD Atto 3 compact electric EV πωλείται για €17.923 στην Κίνα αλλά €37.990 στη Γερμανία.

Πηγή: Automotive News Europe

The post Ευρώπη: Οι δασμοί δεν θα ανακόψουν τους Κινέζους appeared first on caroto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα