16 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Φιδιού

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιδιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουλίου, με πρωτοβουλία της αμερικάνικης μ.κ.ο. «Υπερασπιστές για τη διατήρηση των φιδιών» («Advocates for Snake Preservation», ASP).

Η οργάνωση δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό σχετικά με τα χιλιάδες είδη φιδιών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, να καταρρίψει τις προκαταλήψεις και παρανοήσεις για τα φίδια και να τονίσει τη σημασία της διατήρησής τους.

Τα φίδια είναι επιμήκη, χωρίς άκρα, σαρκοφάγα ερπετά

που αποτελούν την υποτάξη Οφίδια (Serpentes). Υπάρχουν περίπου 3.900 είδη φιδιών που απαντώνται σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Τα περισσότερα είναι χερσαία, αλλά υπάρχουν αρκετές δεκάδες είδη θαλάσσιων φιδιών που είναι ευρέως διαδεδομένα στο Κεντρικό Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό.

Τα φίδια είναι σεβαστά σε πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες σε όλο τον κόσμο. Συνδέθηκαν με τη γνώση, τη σοφία, τη δύναμη, την ανανέωση και την αναγέννηση σε μια σειρά αρχαίων πολιτισμών. Στην αρχαία Ελλάδα, για παράδειγμα, τα φίδια συνδέονταν με τη θεραπεία. Ο Ασκληπιός, ο θεός της ιατρικής, απεικονίζεται με ένα σκήπτρο πάνω στο οποίο τυλιγόταν συνήθως, αν δεν ήταν πλάι του, ένα φίδι. Δύο φίδια ήταν τυλιγμένα στο κηρύκειο, το κύριο έμβλημα του θεού Ερμή.

Σε ορισμένες θρησκείες, ωστόσο, όπως ο Χριστιανισμός, τα φίδια συνδέονται με την εξαπάτηση και το κακό. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη γνωστή ιστορία της Εύας που εξαπατήθηκε από ένα φίδι στον Κήπο της Εδέμ, όπως αναφέρεται στο Βιβλίο της Γένεσης της Παλαιάς Διαθήκης. Το φίδι συχνά προσδιορίζεται ως ο Σατανάς, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Ο Χριστιανισμός, όπως και άλλες θρησκείες, συνέβαλε στη κακή φήμη των φιδιών.

Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν να φοβούνται τα φίδια από το οικογενειακό τους περιβάλλον και από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία τείνουν να τα παρουσιάζουν ως επικίνδυνα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, μόνο περίπου 600 από τα σχεδόν 3.900 είδη φιδιών είναι δηλητηριώδη και μόνο το ένα τρίτο από αυτά ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και τη ζωή.

Τα φίδια, ως αρπακτικά, αποτελούν σημαντικό μέρος ενός υγιούς οικοσυστήματος. Δυστυχώς, ένας σημαντικός αριθμός ειδών φιδιών αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις που συμβάλλουν στη μείωση του πληθυσμού τους, όπως η δίωξη από τον άνθρωπο λόγω της αδικαιολόγητης φήμης τους, το κυνήγι για τροφή, η απώλεια οικοτόπων, η κλιματική αλλαγή, οι ασθένειες και τα χωροκατακτητικά ξένα είδη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιδιού προωθείται σε μεγάλο βαθμό από την «Advocates for Snake Preservation» (ASP), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τις ΗΠΑ που ιδρύθηκε το 2014 για ν’ αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα πρέπει να βλέπουν και να αντιμετωπίζουν τα φίδια, να προωθήσει την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων και φιδιών και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα φίδια και τη σημασία της διατήρησής τους.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γιορτάσει κάποιος την Παγκόσμια Ημέρα Φιδιού σύμφωνα με την ASP. Μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο ή να παρακολουθήσει ένα ντοκιμαντέρ για τα φίδια, να δει φίδια σε ζωολογικούς κήπους ή πάρκα ερπετών, να κάνει μια δωρεά σε μια οργάνωση διάσωσης ή διατήρησης φιδιών και να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με τα μη δηλητηριώδη φίδια και την απειλή με εξαφάνισης ορισμένων ειδών τους.

Και μας προτρέπει να μην ξεχάσουμε να προωθήσουμε τον εορτασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #WorldSnakeDay. Εάν έχουμε ένα κατοικίδιο φίδι, είναι καλό να μοιραστούμε θετικές ιστορίες και φωτογραφίες του κατοικιδίου μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι τα περισσότερα φίδια δεν είναι καθόλου τρομακτικά ή επικίνδυνα.

Πηγή: SanSimera.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
16 Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Φιδιού,16 iouliou, pagkosmia imera fidiou