2 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων

H Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου.

Η απόφαση προτρέπει τα κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση «της σημερινής κουλτούρας ατιμωρησίας» στα εγκλήματα με θύματα δημοσιογράφους.

Η επιλογή της ημερομηνίας σχετίζεται με τη δολοφονία των γάλλων δημοσιογράφων Κλοντ Βερλόν και Γκισλέν Ντιπόν στο Μάλι, στις

2 Νοεμβρίου 2013.

Από το 2006, η UNESCO έχει καταδικάσει τις δολοφονίες 1.200 δημοσιογράφων και επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης. Όμως εννέα στα δέκα από τα εγκλήματα αυτά δεν έφθασαν ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο φόνος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος «στραγγαλίσθηκε» και «διαμελίσθηκε» μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Τουρκία to 2018, υπενθυμίζει πως εξακολουθεί να είναι υπερβολικά εύκολο να σκοτώνει κανείς ατιμωρητί δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με έκθεση της UNESCO, η περιοχή των αραβικών κρατών ήταν η πιο φονική για τον Τύπο (30% των δολοφονιών παγκοσμίως), ακολουθεί η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (26%) καθώς και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (24%).

«Εάν δεν προστατεύουμε τους δημοσιογράφους, η ικανότητά μας να παραμένουμε ενήμεροι και να λαμβάνουμε αποφάσεις παρεμποδίζεται σοβαρά.

Όταν οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια, χάνουμε μια σημαντική άμυνα ενάντια στην πανδημία παραπληροφόρησης που έχει εξαπλωθεί στο διαδίκτυο» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πηγή: SanSimera.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα