29 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας

Τον τελευταίο χρόνο η πανδημία Covid-19 έφερε την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση, η οποία ανέδειξε τον τεράστιο αντίκτυπο της
Ανοσολογίας στη μάχη ενάντια στη νόσο.

Μια πρωτοφανής παγκόσμια προσπάθεια με τη συνεργασία πολλών επιστημόνων και εργαστηρίων από όλο τον κόσμο, οδήγησε γρήγορα στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δρα ο ιός SARSCoV-2, έκανε δυνατή τη γρήγορη διάγνωση και εφαρμογή θεραπειών για την αντιμετώπιση της νόσου με αποκορύφωση την επίτευξη μέσα σε μήνες του μεγάλου στόχου παρασκευής προστατευτικού εμβολίου.

Σύμφωνα

με την Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας, η Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου σε συνεργασία με την EFIS (European Federation of Immunological Societies), έχει σκοπό να ενωθεί και να δυναμώσει η φωνή όλων των Ανοσολόγων του κόσμου προς το ευρύ κοινό, ώστε να προβληθεί η δυναμική που ασκεί η επιστήμη της Ανοσολογίας στην δημόσια υγεία και την ποιότητα της ζωής και να αυξηθεί με αυτόν τον τρόπο η επαγρύπνηση για την διατήρηση της επάρκειας του ανοσιακού συστήματος.

Η Ανοσολογία είναι θεμελιώδης κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τους μηχανισμούς άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε κάποιον εξωτερικό βλαπτικό παράγοντα και τους τρόπους βελτίωσής τους.

Το AIDS, οι ιογενείς ηπατίτιδες, η φυματίωση, ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η αλλεργία, οι αποβολές, οι ανοσοανεπάρκειες, οι αιματολογικές δυσκρασίες, είναι μερικά από τα νοσήματα που εξαρτώνται σε ένα μεγάλο βαθμό από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.

Σοβαρές λοιμώξεις, καρκίνος, συστηματικά ρευματικά νοσήματα και αλλεργίες προκύπτουν από ανεπάρκεια της άμυνας του οργανισμού ή αδυναμία επιτυχούς χειρισμού των καθημερινών βλαπτικών αιτίων που αντιμετωπίζει το ανοσιακό σύστημα.

Οι εμβολιασμοί αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα επιτυχούς χειρισμού της ανοσιακής απόκρισης. Πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως η ευλογιά, η ερυθρά, η διφθερίτιδα, ο τέτανος και η πολιομυελίτιδα, δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για την Ευρώπη, λόγω επιτυχούς ανάπτυξης και χορήγησης των εμβολίων.

Η μεταμόσχευση έγινε πραγματικότητα καθώς κατανοήθηκε η λειτουργία του ανοσιακού συστήματος που οδηγεί σε απόρριψη τα ξένα κύτταρα και με ποιους χειρισμούς καταστέλλεται η αντίδραση αυτή.

Η Ελλάδα ενώνει και πάλι την φωνή της, μαζί με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σ’ αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης του ευρέος κοινού, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, για το ρόλο της ανοσολογίας στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου, ένα ρόλο που δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητός και γνωστός από όλο τον κόσμο.

Η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας (ΕΕΑ), μέλος της EFIS, συμμετέχει επίσημα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
29 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας,29 apriliou, pagkosmia imera anosologias