4η Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Πυροσβεστών

Οι Έλληνες πυροσβέστες έχουν ως προστάτη τους Τρεις Παίδες Εν Καμίνω (Αζαρία, Ανανία και Μισαήλ), η μνήμη των οποίων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου.

Μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

Το 1998, και συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου, σε μια δασική περιοχή με το όνομα Linton, στην Βικτώρια της Αυστραλίας, ξέσπασε φωτιά. Αμέσως, τα μέλη της Geelong West, μιας εθελοντικής ομάδας πυροσβεστών έσπευσαν στο σημείο. Δυστυχώς, κατά την προσπάθειά τους να σβήσουν την πυρκαγιά,

πέντε άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο.

Ένα μήνα μετά, στις 4 Ιανουαρίου 1999, η συνάδελφος των πυροσβεστών που έχασαν την ζωή τους, και πυραγός JJ Edmondson, απέστειλε στις πυροσβεστικές υπηρεσίες όλου του κόσμου το εξής μήνυμα:

«…Να καθιερωθεί διεθνής ημέρα/αργία αφιερωμένη στον Πυροσβέστη που καθημερινά ρισκάρει την ζωή του για το συνάνθρωπο και σε μνήμη όλων των πυροσβεστών που έχουν χάσει την ζωή τους στο καθήκον…”

Αυτή είναι λοιπόν είναι η θλιβερή ιστορία πίσω από την “Διεθνή Ημέρα Πυροσβεστών” η οποία γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο.

Όμως, γιατί η ημέρα αυτή γιορτάζεται στις 4 Μαΐου και όχι στις 2 Δεκεμβρίου; Είναι μια απορία που μας έρχεται στο μυαλό κατευθείαν.

Η απάντηση είναι πως στις 4 Μαΐου γιορτάζει ο χριστιανός προστάτης των πυροσβεστών, ο Άγιος Φλωριανός, ο οποίος είχε διατελέσει «διοικητής» πυροσβεστικής μονάδας του ρωμαϊκού στρατού.

Οι Έλληνες πυροσβέστες έχουν ως προστάτη τους Τρεις Παίδες Εν Καμίνω (Αζαρία, Ανανία και Μισαήλ), η μνήμη των οποίων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου.

Οι πυροσβέστες στην χώρα μας

Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους πυροσβέστες στον κόσμο αναλογικά με τον πληθυσμό της. Για την ακρίβεια αντιστοιχούν 115 πυροσβέστες ανά 100.000 κατοίκους.

Προκειμένου να αντιληφθείτε το μέγεθος, για τους ίδιους αριθμούς κατοίκων στην Αμερική αντιστοιχούν 89 πυροσβέστες.

Επίσης η χώρα μας, διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών και ελικοπτέρων πυρόσβεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πυρκαγιές μαστίζουν την ελληνική επικράτεια

Σχετικά με τις πυρκαγιές, ο ετήσιος αριθμός τους στην Ελλάδα είναι μικρότερος από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, η έκταση και οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η έκταση που καταστρέφεται λόγω των πυρκαγιών υπολογίζεται να είναι έως και 2,5 φορές μεγαλύτερη.

Γιατί ερχόμαστε τόσο συχνά αντιμέτωποι με τις πυρκαγιές;

Η έκταση των πυρκαγιών διαμορφώνεται από παράγοντες. Μερικοί εξ αυτών είναι η οργάνωση της πυροπροστασίας, το είδος και ο τρόπος χρήσης των ανθρωπίνων και μηχανικών πόρων.

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα δεν προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή σε μεγάλο βαθμό. Κατά κύριο λόγο, οφείλονται σε εμπρησμούς, αμέλεια, ατυχήματα, ή άλλου είδους αίτια.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε το ”κακό”;

Δεν αρκεί μόνο να θυμόμαστε τις παγκόσμιες ημέρες. Η Διεθνής Ημέρα Πυροσβεστών είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ενημερωθούμε σωστά και να προστατεύσουμε το περιβάλλον από τέτοιου είδους καταστροφές.

Για αυτό, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις οδηγίες που εκδίδει κάθε χρόνο η πυροσβεστική υπηρεσία. Ακόμη, η πληροφόρηση αναφορικά με θέματα πυρασφάλειας κρίνεται σημαντική.

Keywords
Τυχαία Θέματα