Eορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 (VIDS)

Έτσι σήμερα γιορτάζουν όσοι έχουν τα ονόματα:

Ειρήνη, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνα, Ειρήνγκω, Ρένια

Ειρηναίος, Ρένος, Ειρηναία

Εφραίμ, Εφραίμιος, Εφραίμης, Ευφραίμ, Εφραιμία, Ευφραιμία, Ευφραιμίτσα

Ο βίος της Αγίας Ειρήνης

Η Ειρήνη, της οποίας το λαϊκό όνομα ήταν Πηνελόπη, γεννήθηκε στην πόλη Μαδεδλών της Περσίας και γονείς της ήταν ο έπαρχος Λικίνιος και η ευγενής Λικινία.

Σε πολύ μικρή ηλικία άρχισε την εκπαίδευσή της κοντά σ’ έναν από τους πλέον σοφούς διδασκάλους της εποχής της, τον Απελλιανό, ο οποίος δίδαξε στην Πηνελόπη τη θύραθεν σοφία (αρχαιοελληνική),

ενώ τη χριστιανική πίστη τη διδάχθηκε από μία χριστιανή υπηρέτρια του πατέρα της. Όταν τελείωσε η κατήχηση βαπτίσθηκε χριστιανή κι έλαβε το όνομα Ειρήνη.

Μόλις ο Λικίνιος έμαθε ότι η κόρη του έγινε χριστιανή διέταξε να τη δέσουν στα πόδια ενός άγριου αλόγου για να σκοτωθεί. Αλλά από θαύμα, το άλογο στράφηκε εναντίον του και σκότωσε εκείνον.

Μεγάλη ήταν η σύγχυση των παρευρισκομένων, αλλά η αγία τούς καθησύχασε κι αφού προσευχήθηκε με θέρμη, ο πατέρας της αναστήθηκε. Αμέσως βαπτίσθηκαν όλοι χριστιανοί.

Στη συνέχεια, η Ειρήνη περιόδευσε σε αρκετά μέρη, όπου δίδαξε το λόγο του Θεού κι έκανε πολλά θαύματα. Στο τέλος αποσύρθηκε σ’ ένα ερημικό μέρος έξω από την Έφεσο, όπου έζησε με προσευχή και άσκηση.

Κατά τα δυτικά Μαρτυρολόγια, η Αγία Ειρήνη μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, αφού ρίχτηκε στην πυρά.

Η Αγία Ειρήνη είναι προστάτις της Κυπριακής Αστυνομίας και παλαιότερα της Ελληνικής Χωροφυλακής.

Ο βίος του Αγίου Εφραίμ

Ο Άγιος Εφραίμ, ονομαζόταν Κωνσταντίνος Μόρφης και γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 14 Σεπτεμβρίου 1384 μ.Χ. Έμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία και είχε εφτά αδέλφια ακόμα.

Σε ηλικία 14 ετών, φοβούμενη η μητέρα του ότι θα τον πάρουν οι Τούρκοι στο παιδομάζωμα και θα τον κάνουν γενίτσαρο τον συμβούλεψε να φύγει και να πάει σε μοναστήρι σε περιοχή που δεν ήταν τουρκική.

Μετά από κόπους και κινδύνους βρήκε την Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου του όρους των Άμωμων (Καθαρών) της Αττικής.

Το 1416 μ.Χ. οι Τούρκοι λεηλάτησαν την Αττική και ανάγκασαν το Δούκα των Αθηνών να δηλώσει υποταγή στο Σουλτάνο. Το 1424 μ.Χ. οι Τούρκοι επιτέθηκαν εναντίων της Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έσφαξαν όλους τους Πατέρες της Μονής ζητώντας λύτρα και πολύτιμα αντικείμενα.

Ο Άγιος απουσίαζε στο ησυχαστήριό του, μια σπηλιά, πάνω στο βουνό για προσευχή και μόλις επέστρεψε αντίκρισε έντρομος την καταστροφή του ιερού τόπου και τα πτώματα των Πατέρων. Αφού τους έθαψε, και θρήνισε επέστρεψε στη σπηλιά.

Πέρασε ένας χρόνος και την 14η Σεπτεμβρίου 1425 μ.Χ.,οι Τούρκοι επανήλθαν στη μονή και βρήκαν τον Άγιο. Τότε άρχισαν τα μαρτύρια του, που τελείωσαν στις 5 Μαΐου 1426 μ.Χ. ήμερα Τρίτη και ώρα 9 το πρωί.

Αφού τον βασάνιζαν οκτώ μήνες να παραδώσει κάτι πολύτιμο τελικά τον κρέμασαν ανάποδα σ’ ένα δένδρο, του κάρφωσαν τα πόδια και το κεφάλι, και τέλος διαπέρασαν με αναμμένο ξύλο το σώμα του και παρέδωσε την αγία του ψυχή.

Μετά από πεντακόσια χρόνια φανερώθηκε το λείψανό του, ύστερα από πολλές εμφανίσεις του ιδίου του Αγίου Εφραίμ και πολλών άλλων θαυμαστών γεγονότων, στις 3 Ιανουαρίου 1950 μ.Χ.

Το 2011 μ.Χ. το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης με την υπ’ αριθμ. 217/2-3-2011 Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη κατέταξε τον Όσιο Εφραίμ στο επίσημο ορθόδοξο εορτολόγιο.

Ιερά Λείψανα: Τα Λείψανα του Αγίου βρίσκονται στη Μονή Αμώμων (Ευαγγελισμού της Θεοτόκου), Νέας Μάκρης Αττικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eορτολόγιο, Ποιοι, Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 VIDS,Eortologio, poioi, pebti 5 maΐou 2022 VIDS