Kέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer: Η καρδιά της ψηφιακής ανάπτυξης χτυπά στη Θεσσαλονίκη

Ένα μοναδικό κέντρο ανάπτυξης ψηφιακών λύσεων με στόχο την βελτίωση της υγείας των ασθενών λειτουργεί από τα τέλη του 2020 στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί, με βασική στρατηγική το Open Innovation, η γνώση και η εμπειρία της Pfizer συναντώνται με τη δημιουργικότητα και τις πρωτοποριακές ιδέες της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ραγδαία αναπτυσσόμενου

χώρου των start-ups, δημιουργώντας μοναδικά projects.

Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει ένα σύστημα πρώιμης διάγνωσης ασθενειών που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Πατρών (IoT Lab) σε συνεργασία με το CDI, το οποίο βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων της φωνής και αναπνευστικών ήχων και θα επιτρέπει την έγκαιρη, ασφαλή και απομακρυσμένη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων, συλλέγοντας δεδομένα μέσω των smartphones.

Παράλληλα, η συνεργασία με start-ups όπως η Docandu, έχει σαν στόχο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τηρείται το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο επικοινωνίας ων ασθενών με τους γιατρούς, ενώ το project της e-NIOs κινείται πάνω σε τεχνικές ανάλυσης γονιδιωματικών δεδομένων.

Επίσης, το CDI και η start-up Medoid AI θα συνεργστούν πάνω στην προώθηση της ψηφιακής εγγραματοσύνης σε θέματα υγείας (digital health literacy) μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της πληροφορίας που φτάνει στους ασθενείς.

«Η Έρευνα και η Ανάπτυξη (R&D) βρίσκονται στο επίκεντρο της εκπλήρωσης του σκοπού της Pfizer να αξιοποιήσει την επιστήμη και τις προηγμένες τεχνολογίες για να ανακαλύπτουμε νέες θεραπείες, που σώζουν ή βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων», εξηγώντας ότι «το CDI οδηγεί την καινοτομία με περισσότερα από 200 παγκόσμια project, στο πλαίσιο των οποίων χρησιμοποιούμε την επιστήμη των δεδομένων και τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες (τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, επιστήμη των δεδομένων κ.ά.) για να βελτιώσουμε την εμπειρία και τα αποτελέσματα για τους ασθενείς»,  τόνισε ο Επικεφαλής του CDI, Nico Gariboldi.

Ο κ. Gariboldi αναφέρθηκε στις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το CDI και επιταχύνουν την ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων.

«Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των υπερυπολογιστών (Supercomputing) μπορούμε να εκτελέσουμε πολύ σύνθετους υπολογισμούς με πολλαπλάσιες ταχύτητες, μειώνοντας σημαντικά τους συνολικούς υπολογιστικούς χρόνους, κάτι που φαίνεται να αποδίδει στην πράξη εξαιρετικά αποτελέσματα στην περίπτωση ανάπτυξης φαρμάκων», είπε ο επικεφαλής του Κέντρου και πρόσθεσε: «Άλλες λύσεις αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και υποστηρίζουν τις ομάδες οργάνωσης και διαχείρισης κλινικών δοκιμών να ελέγχουν πιο γρήγορα την ποιότητα και να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων που σχετίζονται με δοκιμές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, σημαντικά ταχύτερα από άλλες μεθόδους». 

Αυτή τη στιγμή στην έδρα του CDI στη Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης απασχολούνται σε διεθνή έργα, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η λειτουργία του CDI θα υποστηρίξει συνολικά, για την περίοδο 2020-2030, 8.100 θέσεις εργασίας/ έτος σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Υπολογίζεται ότι κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται στο CDI θα οδηγήσει στην ανάπτυξη άλλων 2,3 θέσεων εργασίας έως το 2030, ενώ η συνολική συμβολή του CDI στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα ανέλθει για την ίδια περίοδο στα 486 εκατ. Ευρώ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης εκπροσώπων των ΜΜΕ στο CDI, ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του κέντρου. Το CDI συνιστά έναν μοναδικό χώρο εργασίας (φωτό) για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ σύμφωνα με τους γνωρίζοντες πρόκειται για τις πιο εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Pfizer σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το CDI σε αριθμούς

>2 χρόνια λειτουργίας

450 εργαζόμενοι έως το τέλος του χρόνου

+200 projects παγκόσμιας εμβέλειας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Kέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, Pfizer, Θεσσαλονίκη,Kentro psifiakis kainotomias, Pfizer, thessaloniki