Kυριάκος Μητσοτάκης: «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά»
«Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, κατά την ομιλία στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
«Το εθνικό στοίχημα παραμένει ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ο τόπος μας να είναι ελεύθερος» είπε, ξεκινώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει πως: «Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και η δημαγωγία».
«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και στις εξαγωγές. Μέσα σε τρία χρόνια ο λαός μας ξεπέρασε με ωριμότητα μία πανδημία,
Η πατρίδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από τότε που ο λαός εμπιστεύθηκε την κυβέρνηση του τόπου. Με έργα και αποτέλεσμα υποδεχόμαστε την επέτειο 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής» συνέχισε.
Οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί – Ανάπτυξη πάνω από το 5% το 2022
«Οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί. Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μία δεύτερη φορά στη συμφορά. Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα.
Με μία λάθος κίνηση όλα μπορούν να γκρεμιστούν. Το 2019 έθετα πέντε προτεραιότητες: χαμηλότερους φόρους, περισσότερες δουλειές, υγεία και παιδεία και ένα ψηφιακό κράτος. Η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το είπαμε, το κάναμε» προσέθεσε χαρακτηριστικά.
«Ολα αυτά δικαιώνουν τις επιλογές και το σύνθημά μας. Είχαμε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Εχουμε έργα ΣΔΙΤ, οδικά δίκτυα που συνδέουν την επικράτεια, αρδευτικά έργα σε κάθε περιφέρεια. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο» τόνισε.
300.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην κρίση
«Μέσα στην κρίση δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Πολιτεία αύξησε τον κατώτατο μισθό και την αμοιβή της υπερωρίας μερικής απασχόλησης. Καθιερώθηκε η ψηφιακή κάρτα, οι κούριερ εργάζονται με κανόνες.
Αυξήθηκαν οι άδειες μητρότητας και πατρότητας, αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Ηταν ντροπή να περιμένει ο απόμαχος της εργασίας χρόνια για να πάρει τους κόπους του. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Ηταν ζήτημα σεβασμού» είπε μιλώντας για ζητήματα του υπουργείου Εργασίας.
Η μάχη με τον κορωνοϊό έβαλε τα θεμέλια για ένα νέο σύστημα υγείας
Αναφερόμενος σε υγεία και παιδεία ανέφερε: «Στην ίδια αίθουσα είχα μιλήσει για υγεία και παιδεία που θα οικοδομεί το μέλλον. Η μάχη με τον Covid έβαλε τα θεμέλια για νέο σύστημα υγείας. Η προσοχή μας στρέφεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και στην πρωτοβάθμια παιδεία.
Το νέο σχολείο απέκτησε 166 σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Μπήκαν νέα μαθήματα στα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα διπλασιάσθηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία.
Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Η προσπάθειά μας διαρκής στην υγεία, στοίχημα η ανακαίνιση των Κέντρων υγείας και ο δωρεάν προσωπικός γιατρός για όλους«.
«Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα, κ. Ερντογάν»
«Στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει όλη τη δύναμη του Έθνους μας: Όχι, κύριε Ερντογάν» τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει με νόημα: «τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα»
«Η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα και ασφαλή. Σ’ αυτό μετέχουν οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοι, τα 32 νέα σκάφη, ο φράχτης στον Εβρο. Χάρη σ’ αυτά μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη, οι μετανάστες ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες» τόνισε.
«Η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες. Με πιο σημαντικές αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δρομολογούμε έργα πνοής για τη Θεσσαλονίκη»
«Δρομολογούμε έργα πνοής που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και την κάνουν πρωταγωνίστρια: Το αεροδρόμιο είναι ήδη έτοιμο. Το μετρό έχει μπει σε τροχιά παράδοσης στο τέλος του 2023. Ο νέος περιφερειακός «fly over» και η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης» είπε ο πρωθυπουργός.
«Επιχειρησιακό λάθος» η παρακολούθηση Ανδρουλάκη
Η ομιλία του Πρωθυπουργού είχε και σημεία… αυτοκριτικής, με σημείο αιχμής την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. “Η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την ευθύνη” είπε, μιλώντας για ένα “ένα επιχειρησιακό λάθος”.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση εκκίνησε όλες τις θεσμικές διαδικασίες ώστε να χυθεί άπλετο φως, ενώ προέβη σε θεσμικές αλλαγές και στη λειτουργία της ΕΥΠ. “Το θέμα είναι πλέον στη Δικαιοσύνη και στη Βουλή” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα σημείωσε “ η ΕΥΠ είναι και θα είναι ακόμη πιο πολύτιμη στις εποχές που έρχονται”. “Να βελτιωθεί, όχι θα ακυρωθεί. Έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω. Να μην εγκλωβιστεί η επικαιρότητα στις φήμες και στα σενάρια, κάτι που το επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδας” τόνισε με έμφαση.
Oι αναφορές σε δικαιοσύνη, πολιτική προστασία
«Εχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Παρά τις παρεμβάσεις, η απονομή Δικαιοσύνης αργεί. Κι άλλες παγίδες από το χθες καραδοκούν στο σήμερα. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ακόμη υπάλληλοι που ταλαιπωρούν τον πολίτη. Δεν μπορεί να μας λείπει εξειδικευμένο προσωπικό, παρά την πληθώρα πτυχιούχων.
Ξέρω τα βήματα που γίνονται, αλλά καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται. δεν αρκεί ο ανάπηρος συμπολίτης να παίρνει επιδόματα χωρίς ταλαιπωρία, του οφείλουμε να έχει και δουλειά, για να μη φύγει έξω ο νέος γιατρός πρέπει να δίνουμε καλό μισθό εδώ στο νοσοκομείο.
Βλέπω τα καθήκοντά μας ως διαρκή μάχη. Δεν διστάζουμε να παραδεχθούμε τα λάθη μας. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την εμπειρία της Πολιτικής Προστασίας, μιας άφαντης υπηρεσίας το 2019.
Μπήκε στη μάχη του κορωνοϊού, στη μάχη με τις φωτιές. Ανέλαβα πέρσι, μετά τις φωτιές, την πολιτική ευθύνη. Εγινε υπουργείο. Είχαμε απώλειες, όχι ανθρώπινες ευτυχώς, αλλά φέτος καταφέραμε να έχουμε 220.000 λιγότερα καμμένα στρέμματα από το μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας» υπογράμμισε.
Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
Είκοσι μία κυβερνητικές πρωτοβουλίες εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Κατ’ αρχάς, θα υπάρξει ενίσχυση 250 ευρώ για καθέναν και καθεμιά από τους 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας το Δεκέμβριο – συν μια μηνιαία δόση για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Επίσης θα γίνει αύξηση στο φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ -και στα 2.000 ευρώ ανά άτομο αν συγκατοικήσουν».
«Αύξηση επιδόματος θέρμανσης στα 300 εκατ. και διεύρυνση κριτηρίων για 1,3 εκατ. νοικοκυριά» είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, επιδότηση 60 εκατ. ευρώ για λιπάσματα και 80 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές.
«Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του “Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή” – επιπλέον 140 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτούνται 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά μεμονωμένων παραγωγών για δωρεάν ενέργεια.
Επιπλέον, 200.000 δικαιούχοι στο “Τουρισμός για Όλους” – επέκταση τουριστικής περιόδου. Άμεση διευθέτηση σε μισθολογικά αιτήματα Ενόπλων Δυνάμεων. Απαλλαγή 40% ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που μετατρέπουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Μόνιμη μείωση 3 μονάδες σε ασφαλιστικές εισφορές από Ιανουάριο – αυξάνεται το εισόδημα 2.2 εκατ. εργαζομένων» είπε.
«Καταργείται για πάντα η εισφορά αλληλεγγύης, ανακούφιση για 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενους» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Καταργείται η εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων, θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο και αυξάνονται οι συντάξεις 1 εκατομμυρίου συνταξιούχων – 6% για φέτος».
Ο πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε «αναμόρφωση ειδικού μισθολογίου 20.000 γιατρών ΕΣΥ με αύξηση μισθού και επιδομάτων ευθύνης – μεσοσταθμικά κατά 10%» και αναμόρφωση μισθολογίου 600.000 δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση σε χαμηλόμισθους και θέσεις ευθύνης.
Επίσης ανακοίνωσε την επέκταση επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από 6 σε 9 μήνες. Επιπλέον επέκταση μειωμένου ΦΠΑ ως Ιούνιο 2023 και αναστολή ΦΠΑ 24% σε οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024.
Επίσης ανακοίνωσε αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με κίνητρα, καθώς και αύξηση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης ανακοίνωσε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023.
Προχωράμε σε μία μόνιμη δέσμη μέτρων, η οποία θα ισχύσει από τον Ιανουάριο. Αναπτύσσεται έτσι δίχτυ προστασίας για την κοινωνία και μπαίνουν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. #ΔΕΘ2022 pic.twitter.com/CIAPBCZxCM
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 10, 2022
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ
Κυρίες και κύριοι,
Πριν από 100 χρόνια, Σεπτέμβριο πάλι, ο εθνικός μας κορμός έχανε στη Μικρά Ασία ένα πολύτιμο κομμάτι του, βιώνοντας, μία ανείπωτη τραγωδία.
Όμως, ταυτόχρονα, κέρδιζε την αναγεννητική δύναμη περίπου δύο εκατομμυρίων προσφύγων, που θα έχτιζαν την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Το αίμα και ο πόνος τους θα γινόταν λίπασμα προόδου και πείσμα δημιουργίας. Κι έτσι η πατρίδα μας θα έμενε σταθερή στην ιστορική της τροχιά που τη θέλει να μετατρέπει τις καταστροφές σε θριάμβους. Σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό, τιμώντας όλους αυτούς που μέσα από εκείνη την τρομερή δοκιμασία έβαλαν τα θεμέλια για μία πιο ισχυρή Ελλάδα.
Έναν αιώνα μετά, όλα είναι διαφορετικά στον κόσμο και στη χώρα. Η πατρίδα μας πήγε μπροστά. Οι κίνδυνοι, ωστόσο, άλλαξαν μόνο το όνομά τους. Και οι προκλήσεις, το περιεχόμενό τους.
Γιατί το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο παραμένοντας ένα: μέσα απ’ τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος. Και οι πολίτες του να ευημερούν. Αναπνέοντας τον αέρα μιας Δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.
Αλλά το ίδιο ανθεκτικό προβάλλει και το διπλό δίδαγμα της εμπειρίας. Αυτό που δηλώνει ότι οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και η δημαγωγία. Ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες.
Συμπέρασμα καθοριστικό και στο παρόν, καθώς βρισκόμαστε ξανά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι.
Ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης, η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή Εποπτεία. Ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και στις εξαγωγές, στη μείωση της ανεργίας και στην κοινωνική στήριξη.
Όλα αυτά, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής υπευθυνότητας, ώστε να μην ζήσουν ποτέ ξανά οι νεότερες γενιές την ταπείνωση μιας Επιτροπείας.
Μέσα σε τρία χρόνια, ο λαός μας ξεπέρασε με ωριμότητα μία πρωτοφανή παγκόσμια πανδημία. Στο πλευρό της πολιτείας, αντιστάθηκε σύσσωμος στις οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και στο Αιγαίο. Απέκρουσε τις προκλήσεις των γειτόνων στα νερά μας. Υπέμεινε και διδάχτηκε από τα χτυπήματα της φύσης. Κι όμως, τις ίδιες ώρες, εργάστηκε και πρόκοψε. Κέρδισε μία χαμένη τετραετία. Και τώρα σχεδιάζει μία ελπιδοφόρα δεκαετία.
Ποτέ στη Μεταπολίτευση καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσες κρίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά χάρη, πρώτα απ’ όλα, σε εσάς, στους πολίτες, σταθήκαμε όρθιοι. Και η πατρίδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από τότε που ο λαός μάς εμπιστεύτηκε την ευθύνη του τόπου.
Τον εθνικό ορίζοντα, ωστόσο, σκιάζουν, καινούργια σύννεφα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξαναφουντώνει τη φωτιά του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης. Και αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε πόλεμο. Όλοι και σε όλα: στα μέτωπα της παγκόσμιας ενεργειακής έκρηξης και της διεθνούς ακρίβειας. Στη μάχη για το Διεθνές Δίκαιο και τα απαραβίαστα σύνορα. Στην προσπάθεια να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη και δυναμική και τα κράτη της ελεύθερα, δημοκρατικά και ασφαλή.
Σε αυτήν τη σύνθετη συγκυρία, λοιπόν, η πατρίδα καλείται να κάνει και πάλι ιστορικές επιλογές. Παίρνοντας θέση στη σωστή πλευρά των γεγονότων. Και έχοντας φάρο το πραγματικό μήνυμα που στέλνει, σήμερα, η Σμύρνη.
Γιατί η αληθινή Ελλάδα δεν είναι εκείνη της διαίρεσης, των λαθών και της καταστροφής. Αλλά αυτή που θέλει να προελαύνει προς το μέλλον. Όταν σκοντάφτει στον δρόμο της να αναζητά τους λόγους. Και όταν πέφτει για λίγο, να βρίσκει τη δύναμη να σηκώνεται πιο αποφασισμένη.
Έτσι υποδεχόμαστε εμείς την επέτειο της Μικρασιατικής Μνήμης και Τιμής. Με έργα και αποτέλεσμα, αντί της χολής που εκπέμπει η άλλη πλευρά του Αιγαίου. Με ουσιαστική αμυντική θωράκιση και ισχυρές συμμαχίες, αντί για ρητορικούς λεονταρισμούς.
Και, κυρίως, προβάλλοντας τη διαρκώς ανοδική πορεία του τόπου στην αναμέτρησή του με την ιστορική του διαδρομή. Από πού ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε. Τι εμπόδια υπερβήκαμε. Τα πολλά που έγιναν και τα περισσότερα που έχουν να γίνουν.
Το ξεκαθαρίζω, λοιπόν, εξαρχής. Βρίσκομαι για τέταρτη χρονιά στη Διεθνή Έκθεση ως Πρωθυπουργός και ξέρω ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί. Δεν θα κρύψω, συνεπώς, ότι τώρα οι μεγάλες μας επιλογές είναι σαφέστερες από ποτέ:
Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας – πρωταγωνιστή στην Ευρώπη, με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών.
Με λίγα λόγια: ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά!
Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες: τίποτα απ’ όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Και με μία λάθος κίνηση όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Όμως, έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αναθέτοντας αυτή την απόφαση στον λαό και μόνο. Και εκείνος είδε, έμαθε και ξέρει τον δρόμο που θα διαλέξει.
Κυρίες και κύριοι,
Από την ίδια θέση, το 2019, μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, έθετα πέντε κεντρικές προτεραιότητες για την πρόοδο της πατρίδας:
Χαμηλότερους φόρους και μεγαλύτερη ανάπτυξη για όλους. Περισσότερες δουλειές με φροντίδα για τους πιο αδύναμους. Υγεία και Παιδεία που θα προσφέρουν αξιοπρέπεια και μέλλον. Και ένα ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη.
Σε μία πατρίδα περήφανη στην Ευρώπη και στον κόσμο, που θα αποτρέπει τους εχθρούς και θα κάνει πολύ περισσότερους τους φίλους. Θυμάμαι πολύ καλά αυτήν την πρώτη μου παρουσία στην Έκθεση.
Πίσω από τα χαμόγελα της ελπίδας που διέκρινα, διέκρινα ταυτόχρονα και την αμφιβολία όσων με άκουγαν. Εξάλλου, τόσα και τόσα είχαν ακουστεί από αυτό το βήμα. Για να τα διαδεχθούν, μετά, οι κυβιστήσεις, οι αυταπάτες και τα έργα-ζωγραφιές σε μουσαμάδες.
Η εύλογη καχυποψία, θυμάμαι, ήταν αποτυπωμένη στα βλέμματα πολλών από εσάς: «μπορεί να γίνουν όλα αυτά στην Ελλάδα;» Ε, λοιπόν, ύστερα από τρία χρόνια, είμαι και πάλι ενώπιόν σας και σας απαντώ: ναι, έγιναν και γίνονται.
Κανείς, νομίζω, δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις αλλαγές που μεσολάβησαν στην οικονομική ζωή. Οι πολίτες πληρώνουν τώρα μικρότερο φόρο εισοδήματος με εισαγωγικό συντελεστή 9%, έχοντας υψηλότερο αφορολόγητο.
Καταβάλλουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Και ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 22% από το 29%.
Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν πάνω από τέσσερις μονάδες. Οι προκαταβολές φόρου έπεσαν κι αυτές. Ενώ σχεδόν κανείς δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει την περιουσία του στα παιδιά του.
Μάλιστα, την ίδια ώρα που η χώρα πρωταγωνιστεί στις φοροελαφρύνσεις, είχε την τρίτη δυναμικότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2021. Το ΑΕΠ της πέρυσι αυξήθηκε 8,3%. Στο πρώτο εξάμηνο ξεπεράσαμε όλες τις προσδοκίες κι αυξήθηκε 7,8%. Και η εκτίμηση που μας δίνει το οικονομικό επιτελείο σήμερα είναι ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%.
Οι εξαγωγές έφτασαν τα 74 δισ. Και οι ξένες επενδύσεις αγγίζουν τα 5 δισ., την καλύτερη επίδοση εδώ και δεκαετίες. Κάτι που μπορούν να επιβεβαιώσουν και οι προσκεκλημένοι μας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι και η τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ. Την ίδια ανοδική πορεία έχει και ο Τουρισμός. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 46 δισ. σε 40 μήνες.
Όλα αυτά δικαιώνουν τις επιλογές μας αλλά και το σύνθημά μας: το είπαμε, το κάναμε!
Αυτή την εικόνα μίας δυναμικής οικονομίας συμπληρώνουν κι άλλα δεδομένα: η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, οι εκατοντάδες επενδύσεις, δημόσιες, ιδιωτικές, έργα ΣΔΙΤ, που προχωρούν σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο. Κονδύλια ύψους 20 δισεκατομμυρίων, που μεταφράζονται σε ένα πρόγραμμα υπερδιπλάσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004: από οδικά δίκτυα που συνδέουν όλη την επικράτεια μέχρι τα νέα αεροδρόμια, αλλά και τα πολλά αρδευτικά έργα που γίνονται σε κάθε Περιφέρεια.
Η Ελλάδα, όπως είχα δεσμευτεί, μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, κλείνοντας εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν. Εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα, το γνωρίζετε καλά, κ. Δήμαρχε.
Εκτός από το αεροδρόμιο, που είναι έτοιμο, έργο που δρομολογήθηκε και πάλι από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το Μετρό έχει μπει σε τροχιά παράδοσης στο τέλος του 2023. Από το ανέκδοτο της Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα. Ενώ ταυτόχρονα προχωρά μελετητικά και ο σχεδιασμός για την επέκταση στα δυτικά. Το νέο περιφερειακό «flyover», η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Το καινούργιο νοσοκομείο Παίδων και το ογκολογικό νοσοκομείο που ήδη έχει χωροθετηθεί. Το στρατόπεδο Παύλου Μελά και το νέο κέντρο logistics στο στρατόπεδο Γκόνου. Τα σχέδιά μας για τη νέα ΔΕΘ, τα παρουσίασε πολύ καλά ο κ. Τζήκας, τα νέα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και πολλά ακόμη.
Περισσότερα από 30 έργα πνοής, ύψους 9,3 δισ., που αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης για να την κάνουν πρωταγωνιστή, όπως της αξίζει. Όλα αυτά είναι έργα που έχουν δρομολογηθεί και θα γίνουν.
Για τη δεύτερη προτεραιότητα, αυτή του κοινωνικού κράτους, μιλούν οι αριθμοί: η Ελλάδα έχει, ήδη, τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη. Δημιούργησε, μέσα στην κρίση, 300.000 νέες δουλειές.
Για πρώτη φορά, ο δείκτης απασχόλησης έφτασε τα 4,2 εκατομμύρια. Μόνο στο α’ εξάμηνο του ‘22 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 267.000 θέσεις. Και με ποιοτικούς όρους, καθώς πολλές νέες προσλήψεις είναι υψηλών δεξιοτήτων και με καλύτερες αμοιβές. To ξέρετε πολύ καλά εδώ στη Θεσσαλονίκη, που έχει καταφέρει να προσελκύσει πολύ σημαντικές ξένες επενδύσεις, αναστρέφοντας εδώ στην πόλη το brain drain.
Αν όμως η έλλειψη εργασίας είναι η μεγαλύτερη μορφή αδικίας, υπάρχει και η αδικία μέσα στην εργασία. Και εδώ οι απαντήσεις μας δεν ήταν λίγες.
Η πολιτεία διέθεσε 9,5 δισεκατομμύρια για να σώσει τις υπάρχουσες θέσεις τα δύο χρόνια της πανδημίας. Και το πέτυχε. Ενώ αύξησε κατά 63 ευρώ τον μήνα τον κατώτατο μισθό και κατά 12% τις υπερωρίες μερικής απασχόλησης. Είναι μέτρα που συνδυαστικά με τις μικρότερες εισφορές, τις αλλεπάλληλες φοροελαφρύνσεις, ανακούφισαν το εισόδημα, τόσο των χαμηλόμισθων, όσο και της μεσαίας τάξης.
Στο μεταξύ, αλλάζει σταδιακά και το όλο το περιβάλλον της παραγωγής: χιλιάδες υπάλληλοι ελέγχουν ήδη την απόδοση και τις υπερωρίες τους με την Ψηφιακή Κάρτα. Οι κούριερ εργάζονται σε καθεστώς ασφάλειας και κανόνων. Η εξ αποστάσεως εργασία προβλέπει πια το δικαίωμα στην ηλεκτρονική αποσύνδεση. Οι διακρίσεις είναι παρελθόν. Οι άδειες μητρότητας, αλλά και πατρότητας αυξήθηκαν.
Ενώ αντιμετωπίσαμε, επιτέλους, το άγος των εκκρεμών συντάξεων. Θυμάμαι, όταν ήρθαμε στα πράγματα τους συνταξιούχους να έρχονται απελπισμένοι και να μας λένε «είναι δυνατόν να χρειάζονται τρία και τέσσερα χρόνια για να πάρω μία σύνταξη». Ήταν ντροπή αυτό, ήταν ντροπή ο απόμαχος της εργασίας να περιμένει χρόνια για να πάρει τους κόπους του. Αυτή η πραγματικότητα ανήκει πια στο παρελθόν. Δεν ήταν θέμα μόνο οικονομικό, ήταν θέμα αξιοπρέπειας, στοιχειώδους σεβασμού του κράτους στον πολίτη, που είναι το θεμέλιο της εμπιστοσύνης σε κάθε οργανωμένη πολιτεία.
Κυρίες και κύριοι,
Στην ίδια αίθουσα είχα μιλήσει, επίσης, για μία Υγεία που θα προστατεύει το παρόν. Για μία Παιδεία που θα οικοδομεί το μέλλον. Και, πράγματι, η μάχη με τον Covid ήταν η αρχή της επιχείρησης ανάταξης του Συστήματος Υγείας.
Όλες οι δομές του ΕΣΥ απέκτησαν καινούργιες μονάδες, νέο εξοπλισμό, ψηφιακές λειτουργίες. Οι ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν. Διορίστηκαν 18.000 μόνιμοι και έκτακτοι γιατροί και υγειονομικοί. Και τώρα η προσοχή μας στρέφεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Στην Παιδεία, η πολιτεία καθιέρωσε τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, με αγγλικά από το νηπιαγωγείο, από τα τέσσερα χρόνια. Το Νέο Σχολείο απέκτησε 166 σύγχρονα προγράμματα σπουδών, με την κατάργηση του ενός και μοναδικού βιβλίου. Τα προγράμματα των σχολείων, ειδικά των δημοτικών μας, εμπλουτίστηκαν με νέα μαθήματα, όπως η κυκλοφοριακή αγωγή, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Σε όλη την Ελλάδα διπλασιάστηκαν τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, ενώ, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.
Ταυτόχρονα, αναβαθμιζόταν και η επαγγελματική Παιδεία. Και το Πανεπιστήμιο πια συνδέεται με την εργασία και τις ανάγκες της οικονομίας.
Ωστόσο, και στα δύο αυτά απολύτως κρίσιμα μέτωπα για το κοινωνικό κράτος, η προσπάθειά μας πρέπει να είναι διαρκής. Στην Υγεία παραμένει ανοιχτό το στοίχημα του δωρεάν Προσωπικού Γιατρού για Όλους, η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, όπως και οι πανελλαδικές δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.
Ενώ, με τη σειρά της, η Εκπαίδευση οφείλει να ενεργοποιήσει ταχύτερα τα νέα εργαλεία που νομοθετήθηκαν. Για παράδειγμα, τα εσωτερικά προγράμματα Erasmus ή την ευρύτερη επέκταση των εξαιρετικά επιτυχημένων δομών των πρότυπων Δημόσιων ΙΕΚ.
Τέταρτη προτεραιότητα μας για την οποία είχα μιλήσει το 2019 ήταν το Ψηφιακό Κράτος. Θα μπορούσα να σας το παρουσιάσω εύκολα, με ένα «κλικ» στην οθόνη του κινητού σας. Θα προτιμήσω να μιλήσω γι’ αυτό, καθώς οι λέξεις πιστεύω ότι αποδίδουν πληρέστερα τον πραγματικά ανθρώπινο χαρακτήρα του.
Ποιος από εσάς θα πίστευε, πριν από τρία χρόνια, ότι θα είχε ταυτότητα και δίπλωμα στο τηλέφωνό του και ότι από εκεί θα έλεγχε τις ιατρικές συνταγές και εξετάσεις του; Ποιος θα πίστευε ότι μέσα από το gov.gr, τις 1.500 σχεδόν υπηρεσίες του, θα κέρδιζε 60 ώρες ταλαιπωρίας. Αυτό είναι το όφελος για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα από την ψηφιακή επανάσταση η οποία συντελείται στις σχέσεις του πολίτη, της επιχείρησης, με το κράτος. Ευκολία στον πολιτισμό και στην καθημερινότητα.
Αυτή η στράτευση της τεχνολογίας υπέρ του πολίτη δεν είναι απλά μία κίνηση συμβατικού εκσυγχρονισμού, είναι μία πολιτική επιλογή για το συμφέρον του. Το απέδειξε, εξάλλου, η εκστρατεία του εμβολιασμού, που σχεδιάστηκε εξ αρχής για να είναι απολύτως ψηφιακή. Το καταγράφει διαρκώς η ευρεία χρήση της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα.
Γιατί αυτό που αποκαλούμε τελικά «Κράτος Πρόνοιας» δεν οικοδομείται μόνο με τολμηρά μέτρα, με τη στήριξη των πιο αδύναμων, με την ενίσχυση με 2.000 ευρώ κάθε νέας μητέρας ή με τον προσωπικό βοηθό στα άτομα με αναπηρίες. Αλλά με μία συνολική κρατική φροντίδα, που πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να αποπνέει σεβασμό.
Γι’ αυτό, ακριβώς, και η ψηφιακή αυτή μετάβαση στην Ελλάδα συνδυάζεται με μία μετάβαση προς ένα αύριο των Δικαιωμάτων. Με την αναβάθμιση της γυναίκας στην εργασία και στην κοινωνία. Με την ισότιμη συμμετοχή όλων σε όλα.
Για πρώτη φορά -είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό- η χώρα μας απέκτησε Εθνικά Σχέδια Δράσης κατά των διακρίσεων. Για την Ισότητα των Φύλων. Για τα άτομα με αναπηρία. Τους Ρομά. Την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Όπως και για τα δικαιώματα του παιδιού. Όλοι όσοι επί δεκαετίες ήταν στο περιθώριο, τώρα αποκτούν φωνή και εκπροσώπηση.
Κλείνω αυτή τη σύντομη σύνοψη με την Περήφανη Πατρίδα που υποσχεθήκαμε. Και την έχουμε. Μια πατρίδα μεγαλύτερη, πια, αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια.
Μια πατρίδα με περισσότερους και ισχυρότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει, ήδη, δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες, με πιο σημαντικές αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Τη διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει πάντα και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Θυμάμαι ότι από αυτό εδώ το βήμα είχα εξαγγείλει την αγορά των μαχητικών Rafale. Τα πρώτα απ’ αυτά πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Λοριέν της Γαλλίας ναυπηγούνται ήδη οι δύο πρώτες από τις τρεις φρεγάτες Belharra που θα ενταχθούν στον στόλο μας από το 2025.
Και αυτό είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού σχεδίου στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί η Άμυνα θέλει σύνορα απαραβίαστα και την επικράτεια ασφαλή. Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν και οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοί. Τα 32 καινούργια σκάφη και μέσα επιτήρησης που αποκτήθηκαν στο Αιγαίο. Και, ασφαλώς, ασφαλώς και ο φράχτης στον Έβρο.
Χάρη σε αυτά και σε αυτήν την πολιτική, οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 80%. Οι αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται, πλέον, σε ανθρώπινες δομές. Έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Και καθημερινά αποτρέπονται περίπου 1.000 παράνομες είσοδοι.
Όσο για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας, ένα θα πω: η απάντησή μας είναι η επιφυλακή μας. Η ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεών μας. Η ακμαία οικονομία μας. Οι διεθνείς συμμαχίες μας, αλλά και η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Κυρίως, όμως, η ενότητα του λαού μας.
Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτε μας φοβίζουν, ούτε μας πτοούν.
Άλλωστε, στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει τη δύναμη του Έθνους μας: όχι, κύριε Ερντογάν.
Και για να το πω στη γλώσσα που ίσως καταλαβαίνει καλύτερα: τα νταηλίκια γιόκ με την Ελλάδα.
Κυρίες και κύριοι,
Οι πέντε αυτοί σταθμοί στην τρίχρονη πορεία της πρώτης μας 4ετίας συγκροτούν από μόνοι τους έναν απολογισμό. Δεν προσφέρονται, όμως, για κανέναν κομπασμό. Αντίθετα θα έλεγα, ότι αποτελούν νέες αφετηρίες. Όχι γιατί δεν έγιναν πολλά καλά. Αλλά γιατί πολλά παραμένουν και τα κακώς κείμενα.
Οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμη χαμηλοί. Η αγορά δεν λειτουργεί πάντα προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους, τους εργαζομένους. Η γραφειοκρατία εξακολουθεί να πολιορκεί κρίσιμους τομείς. Όπως και οι παλαιές αγκυλώσεις την κοινωνία.
Μπορεί με το «Πρώτο Ένσημο» ένας νέος να βρίσκει, τώρα, ευκολότερα δουλειά, μπορεί η κατώτατη αμοιβή να είναι καλύτερη, η εργασία του όμως πρέπει να γίνει σταθερή. Αλλά ο μισθός κυρίως πρέπει να του επιτρέπει να νοικιάζει ένα σπίτι και να μπορεί να κάνει σχέδια για το πως θα αποκτήσει οικογένεια.
Μπορεί ένα σχέδιο επένδυσης άλλοτε να απαιτούσε 650 ημέρες, τώρα να είναι 100. Αλλά και αυτές είναι πολλές, σε σχέση με άλλες χώρες όπου η έγκριση γίνεται ταχύτερα.
Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οι ταχύτητες της απονομής της Δικαιοσύνης, παρά τις σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνησή μας, δεν έχουν ακόμη συγχρονιστεί με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και οι αποφάσεις της δεν τελεσιδικούν, δυστυχώς, μέσα σε εύλογους χρόνους.
Ενώ και άλλες παγίδες από το χθες καραδοκούν στο σήμερα: δεν επιτρέπεται, για παράδειγμα, την ώρα που ο πολίτης εξυπηρετείται ηλεκτρονικά, όταν χρειαστεί να εμφανιστεί στο γκισέ, να υπάρχουν ακόμα σήμερα λίγοι υπάλληλοι που τον ταλαιπωρούν.
Και ακόμη, όταν ξοδεύουμε πολλά χρήματα για την Υγεία, στα νοσοκομεία μας να υπάρχουν παράπονα. Ενώ οι Δήμοι χρηματοδοτούνται, να μην βρίσκουν τρόπους συχνά να υλοποιούν τα έργα. Και ενώ όταν έχουμε πληθώρα πτυχιούχων, να μας λείπουν οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες. Αλλά και ανειδίκευτο προσωπικό. Και είναι παράδοξο ενώ η παράγωγή μας αυξάνει να μην βρίσκονται -για παράδειγμα- εποχιακοί εργάτες για τη συγκομιδή της ελιάς.
Πιστέψτε με, πρώτος εγώ ξέρω καλά τα βήματα που γίνονται. Όμως ξέρω καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται. Δεν αρκεί ο ανάπηρος συμπολίτης μας να παίρνει χωρίς ταλαιπωρία τα επιδόματά του. Δεν χρειάζεται να πηγαίνει και να ξαναπηγαίνει στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α), να έχει τον προσωπικό του βοηθό. Του οφείλουμε να έχει και δουλειά. Και να μπορεί να κυκλοφορεί απρόσκοπτα στον δρόμο.
Για να μην φύγει έξω ο νέος γιατρός, πρέπει να βρει εδώ καλό μισθό στο νοσοκομείο και σωστές συνθήκες εργασίας. Και για να είναι παραγωγικός ο υπάλληλος πρέπει και να τον επιβραβεύει ο εργοδότης του.
Γι’ αυτό και επιμένω να βλέπω τα καθήκοντα μας ως μία διαρκή μάχη. Γιατί μία κυβέρνηση οφείλει να κάνει διαρκή αντιπολίτευση στα προβλήματα. Ποτέ, ποτέ να μην συνθηκολογεί με τις αστοχίες της.
Ο ίδιος έχω πει, άλλωστε, ότι τα αμέτρητα λάθη των αντιπάλων μας δεν κάνουν ελαφρύτερα τα δικά μας. Λάθη, όμως, που δεν διστάζουμε να παραδεχθούμε και που δίνουμε μάχη ώστε να μετατρέπονται σε διδάγματα που θα οδηγούν τελικά στην υπέρβασή τους.
Δεν υπάρχει, ίσως, χαρακτηριστικότερο παράδειγμα απ’ αυτό της εμπειρίας της Πολιτικής Προστασίας. Μιας άφαντης υπηρεσίας το 2019, που γρήγορα συγκροτήθηκε σε αυτόνομη Γραμματεία για να δράσει καταλυτικά σε όλες τις φάσεις του κορονοϊού, ταυτόχρονα να εντάξει στη δράση της το «112» και να μπει με σχέδιο στα μέτωπα των φυσικών καταστροφών.
Αλλά και εκεί παραμόνευαν, δυστυχώς, αδυναμίες. Μετά τις περσινές φωτιές ανέλαβα με θάρρος την πολιτική ευθύνη. Και αναβαθμίσαμε την Πολιτική Προστασία σε αυτοτελές υπουργείο με πλήρη ευθύνη. Και, πράγματι, υπήρξε πρόοδος. Ένας χιονιάς ανέδειξε ξανά προβλήματα συντονισμού. Έφεραν νέες σκέψεις, νέα αυτοκριτική και νέα αναδιάταξη δυνάμεων.
Το αποτέλεσμα; Ναι, είχαμε απώλειες, ευτυχώς ποτέ ανθρώπινες. Ναι, είχαμε παράπονα. Αλλά, τελικά φέτος καταφέραμε να έχουμε 220.000 λιγότερα καμένα στρέμματα από τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας.
Με γρήγορη ανταπόκριση, με περισσότερα εναέρια μέσα, που βρίσκονταν όπου χρειαζόταν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν ακούσαμε τα συνηθισμένα παράπονα φέτος: «που είναι τα αεροπλάνα;», «που είναι τα ελικόπτερα;». Υπήρξε πολύ καλύτερη συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Στρατού, Δασικών Υπηρεσιών και εθελοντών. Σας ευχαριστώ, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά. Αυτό θα πει να μπορείς να γίνεσαι καλύτερος και να μαθαίνεις από τα λάθη σου.
Θα μπορούσα, επίσης, να επικαλεστώ μία ανάλογη πορεία στο Μεταναστευτικό. Πώς, δηλαδή, μειώθηκαν οι ροές όταν η χαλαρότητα και η ανευθυνότητα έδωσαν τη θέση τους στην αυστηρότητα και στην αποτελεσματικότητα.
Πώς τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έγιναν γρήγορα ανθρώπινες δομές φιλοξενίας. Πώς αναγκαστήκαμε, υπό την πίεση των γεγονότων, να αναθεωρήσουμε την άποψή μας και να ανασυστήσουμε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και καλά κάναμε. Και έχουμε αποτελέσματα. Όχι μόνο στις επιχειρήσεις αποτροπής, αλλά στην επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Στην Ειδική Γραμματεία την οποία ιδρύσαμε που φρόντισε επιτέλους για τη ζωή και το μέλλον των πιο ευάλωτων, των χιλιάδων ανηλίκων προσφυγόπουλων τα οποία, δυστυχώς, βρισκόντουσαν συχνά σε τραγικές συνθήκες.
Σε αυτή την κατηγορία θα ενέτασσα και το επεισόδιο με την επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Ένα επιχειρησιακό λάθος, για το οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.
Έθεσε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πρόσθετες δικαστικές εγγυήσεις στις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγών στη λειτουργία της. Το θέμα είναι, πλέον, στα χέρια της Δικαιοσύνης και στην ευθύνη της Βουλής.
Προσοχή, όμως: η λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήταν, είναι και θα είναι ακόμη πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί, όχι να βαλτώσει. Και να διορθωθεί, όχι να ακυρωθεί.
Αυτό, έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω. Όπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε και η επικαιρότητα να εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια, στις φήμες, στα σενάρια. Ειδικά όταν κάτι τέτοιο θα το επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδας.
Φίλες και φίλοι,
Είπα στην αρχή ότι η πρόσφατη τριετία ήταν πράγματι πρωτόγνωρη. Γιατί πρωτόγνωρα ήταν και όλα όσα βιώσαμε. Δεν υπήρχαν έτοιμες λύσεις: από μία παγκόσμια επέλαση ενός άγνωστου ιού μέχρι την αναβίωση του πολέμου στην Ευρώπη. Και από πρωτοφανή κλιματικά φαινόμενα μέχρι την ενεργειακή κρίση και τη διεθνή ακρίβεια, που μας πολιορκούν ακόμη. Τίποτα δεν είναι όπως χθες. Και όπως έχει ειπωθεί ειρωνικά, «το μέλλον δεν είναι αυτό που ξέραμε».
Οι αλλεπάλληλες περιπέτειες προσγείωσαν κάθε πρόβλημα στο αληθινό του μέγεθος, αναδεικνύοντας τις πραγματικά μεγάλες προτεραιότητες.
Ενώ ο τρόπος διαχείρισής τους απέδειξε ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις και ποιος μένει πάντα στον ρόλο του διαμαρτυρόμενου κομπάρσου.
Τα παραπάνω συμπεράσματα αποτελούν, πιστεύω, σημαντικά ποιοτικά μεγέθη, πολύ χρήσιμα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Διότι τα πυκνά σύννεφα είναι, ήδη, πολλά: η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιχειρεί να καταστήσει τετελεσμένο την ανοιχτή παραβίαση των συνόρων και του Διεθνούς Δικαίου. Και μαζί, να νομιμοποιήσει ένα παράδειγμα δεσποτικής επιθετικότητας σε κάθε πρόθυμο, τοπικό ταραχοποιό.
Η απάντησή μας, συνεπώς, πρέπει να είναι εθνική.
Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση γίνεται οικονομική κρίση, αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτοφανή επίπεδα. Και, αλυσιδωτά, το κόστος όλων των προϊόντων.
Η απάντησή μας, συνεπώς, οφείλει να είναι και ευρωπαϊκή.
Αλλά υπάρχει και μία τρίτη συνέπεια: μετατρέποντας, η Μόσχα, το φυσικό αέριο σε όπλο, θέλει να μετατρέψει την ακρίβεια σε πυροδότη κοινωνικών αναταραχών και αποσταθεροποίησης δυτικών κυβερνήσεων. Για να το πω διαφορετικά, η ενεργειακή ανασφάλεια να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια.
Ξέρω ότι, ήδη, ο φόβος τυλίγει την κοινωνία στην προοπτική ενός διαστήματος με τιμές που θα ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα. Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Αλλά πρέπει και να μην επιτρέψουμε στον θύτη να επιβάλει τον εκβιασμό του στα θύματα.
Δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή, αναζητώντας εσωτερικές ευθύνες για εξωγενείς επιθέσεις. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σ’ αυτόν που την προκαλεί, στον κ. Putin. Και η απάντησή μας πρέπει να είναι ώριμη και δημοκρατική.
Η Ελλάδα έχει καθαρή θέση και στα τρία μέτωπα:
Στον πόλεμο της Ουκρανίας είμαστε με τον αμυνόμενο. Γιατί είμαστε με την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο. Και όπως έχω πει πολλές φορές, έχουμε έναν παραπάνω λόγο να το κάνουμε: γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει η απειλή από γείτονες.
Στη μάχη της ενέργειας ξεδιπλώνουμε ήδη, εδώ και 12 μήνες, πρώτοι στην Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην ήπειρό μας. Αλλά η λύση, εδώ, δεν θα είναι επαρκής εάν δεν είναι ευρωπαϊκή, αν δεν είναι κοινοτική. Χαίρομαι που, έστω και με καθυστέρηση, οι Βρυξέλλες δείχνουν να κινούνται στον ρυθμό των προτάσεων της Αθήνας.
Γιατί σε εθνικό πεδίο αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Θυμίζω ότι επιδοτούμε επί μήνες 6.500.000 οικιακές παροχές, απορροφώντας έως και το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Από το βάρος ελαφρύνονται επίσης, κατά σχεδόν 90%, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις. Κατά 90% επιδοτούνται τα αγροτικά τιμολόγια. Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και το κάνουμε.
Θα πρέπει να ξέρουμε, όμως, ότι στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα. Από τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα αλλά και αντικίνητρα, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας. Ενώ ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.
Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, επαναλαμβάνω 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μία τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο σας πουλάει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή.
Τέλος, όσον αφορά την «πολιτική» όψη του πολέμου, εκεί δεν υπάρχει κανένας δισταγμός: όσο κι αν κάποιοι μπορεί να επιθυμούν αναταραχή στην πατρίδα μας, δεν θα τους γίνει το χατίρι. Είμαστε κράτος ελεύθερο με δημοκρατικούς θεσμούς.
Με μία κυβέρνηση συμπαγή, με πανίσχυρη εντολή. Με έναν Πρωθυπουργό που δεν δέχεται πιέσεις. Και, κυρίως, μένει πιστός στο χρέος να περάσει και πάλι τη χώρα απέναντι. Να την οδηγήσει ξανά στο ξέφωτο.
Αυτό θα κάνω, όποιο και αν είναι το κόστος το οποίο θα χρειαστεί να αναλάβω. Αυτό μου επιβάλλει η πατριωτική μου συνείδηση. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές, στο τέλος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Πώς καταστράφηκε για πάντα η υγεία μου από έναν πονόδοντο που δεν αντιμετώπισα»
- “Ταφόπλακα” στις καθυστερήσεις από τα 11 μέτρα
- «Γιατί πρέπει οι μαύροι να θρηνήσουν τον θάνατο της Βασίλισσας;» – Χαμός στην Αγγλία με την ανάρτηση του Τρέβορ Σινκλέρ
- Ο Κορμπεράν περιμένει αποτελέσματα...αλλιώς
- Βασίλισσα Ελισσάβετ: Ανακοινώθηκε η ημέρα και η ώρα της κηδείας της
- «Είναι η ιδανική μεταγραφή για Ολυμπιακό – Αλλάζει σύστημα λόγω Φορτούνη»
- Έρχονται 4.500 προσλήψεις στο δημόσιο για κάλυψη θέσεων σε υπουργεία
- Σεισμός ανάμεσα σε Αντικύθηρα και Χανιά: Τι έδειξε η μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
- Καίτη Γαρμπή για Διονύση Σχοινά: «Δεν θέλω να τον κοιτάζει καμία άλλη»
- Ουκρανία: Αποσύρονται οι ρωσικές δυνάμεις από το Ιζιούμ και την Μπαλακλίγια - Δύσκολη η κατάσταση στο Ντονέτσκ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- Ρόδος: Προσωρινά κρατούμενοι πατέρας και γιος για τη δολοφονία του εργολάβου – «Να σαπίσετε στη φυλακή»
- Κατερίνα Διδασκάλου: Γιατί αποφάσισε να κλειστεί σε μοναστήρι για μια εβδομάδα
- O Παραστατίδης περιγράφει το “πράσινο”… comeback στο Κιλκίς
- Kυριάκος Μητσοτάκης: «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά»
- Το βίντεο που ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη: Το σουτ του Έλληνα πιτσιρικά σε λούνα παρκ ήταν… βολίδα
- Λάρισα: Επιχείρηση της ΕΜΑΚ για σκύλο που έπεσε σε τρύπα 10 μέτρων
- Κάρολος Γ’: Βίντεο της βασιλικής οικογένειας για το ιστορικό διάγγελμά του νέου βασιλιά
- Πέτρος Συρίγος: 10 μέρες πριν ξεκινήσει το «Πρωινό» μου είπαν ότι δεν θα είμαι στην εκπομπή
- Φον ντερ Λάιεν: Ετοιμάζουμε πακέτο ανακούφισης για τους Ευρωπαίους – Στόχος οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας
- ΔΕΘ – Μητσοτάκης: Με δέκα μέτρα – έκπληξη η ομιλία του πρωθυπουργού – Τι θα ανακοινώσει
- Τελευταία Νέα TheCaller
- Kυριάκος Μητσοτάκης: «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά»
- Το βίντεο που ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη: Το σουτ του Έλληνα πιτσιρικά σε λούνα παρκ ήταν… βολίδα
- Λάρισα: Επιχείρηση της ΕΜΑΚ για σκύλο που έπεσε σε τρύπα 10 μέτρων
- O Παραστατίδης περιγράφει το “πράσινο”… comeback στο Κιλκίς
- ΔΕΘ – Μητσοτάκης: Με δέκα μέτρα – έκπληξη η ομιλία του πρωθυπουργού – Τι θα ανακοινώσει
- Φον ντερ Λάιεν: Ετοιμάζουμε πακέτο ανακούφισης για τους Ευρωπαίους – Στόχος οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας
- Κατερίνα Διδασκάλου: Γιατί αποφάσισε να κλειστεί σε μοναστήρι για μια εβδομάδα
- Κάρολος Γ’: Βίντεο της βασιλικής οικογένειας για το ιστορικό διάγγελμά του νέου βασιλιά
- Πέτρος Συρίγος: 10 μέρες πριν ξεκινήσει το «Πρωινό» μου είπαν ότι δεν θα είμαι στην εκπομπή
- Ρόδος: Προσωρινά κρατούμενοι πατέρας και γιος για τη δολοφονία του εργολάβου – «Να σαπίσετε στη φυλακή»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κατερίνα Καινούργιου: «Με πήρε τηλέφωνο η Ιωάννα Μαλέσκου και με ευχαρίστησε που τη στήριξα»
- Κάρολος Γ’: Τα συγχαρητήρια του Πούτιν στο νέο βασιλιά της Βρετανίας
- Η Περιφέρεια Αττικής στην 86η ΔΕΘ – Κεντρικό θέμα το ΠΕΠ 2021 – 2027
- Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
- Τρακάρισμα στο Μαρούσι. Γιατί ήρθε η πυροσβεστική;
- H νέα τάση στην διακόσμηση είναι ιδανική για όσους δεν το έχουν με την φροντίδα των φυτών
- Καίτη Γαρμπή – Διονύσης Σχοινάς: “Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς εκείνον”
- H Hyundai έκανε το 1-2-3 στην τρίτη μέρα του Ράλλυ Ακρόπολις
- Δ. Κουτσούμπας: Να μην εγκλωβιστεί το εργατικό λαϊκό κίνημα στην αναμονή των εκλογών
- Ύμνος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από κορυφαίο Γκανέζο τραγουδιστή!