O Πρόεδρος του ΕΟΔΥ: Πρέπει να ετοιμαζόμαστε πάντα για την επόμενη πανδημία

Στο ζήτημα των πανδημιών και των υγειονομικών φόβων που έχουν τις τελευταίες μέρες αναδυθεί στο δημόσιο λόγο, αναφέρθηκε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή UPDATE (Χρήστος Παγώνης).

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, δήλωσε πως: «Πρέπει να ετοιμαζόμαστε

πάντα για την επόμενη πανδημία. Αυτό που είπε και ο κύριος Τσιόδρας, είναι ότι δεν ξέρουμε πότε θα προέλθει, πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία. Ένα είναι το γεγονός ότι κάθε 4-5 χρόνια έχουμε ένα νεομφανιζόμενο νόσημα που είναι συνήθως ζωονόσος και έρχεται από τα ζώα στους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε από το 2003 που ήταν το SARS ο πρώτος κορονοϊός που δεν κράτησε πολύ ευτυχώς, μετά είχαμε τον Η1Ν1, μετά την πανδημία της γρίπης, μετά είχαμε τον ΝΟΖΙΚΑ.

Ένα άλλο γεγονός είναι ότι η κλιματική αλλαγή βοηθάει, ευοδώνει, αυτό το πράγμα, όταν πειράζουμε τον κύκλο των ζώων, των φυτών, την οικολογία γενικά, όταν την καταστραφούμε, αυτή μας εκδικείται».

Για τη γρίπη των πτηνών, επισήμανε πως: «Αυτή είναι ένας πιθανός κίνδυνος ο Η5Ν1 αλλά πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι υπάρχει στο προσκήνιο από το 1996 και έχει κάνει βήματα αργά, γιατί μεταδίδεται πια και στα θηλαστικά και κάνει κρούσματα αρκετά στις ΗΠΑ. Είχαμε κι ένα κρούσμα στον Καναδά που δεν βρέθηκε ακριβώς η σχέση του με τα ζώα αλλά και ήταν ένα σοβαρό κρούσμα αυτό, αλλά ήταν σε μια περιοχή όπου ήταν ένας βιότοπος για αποδημητικά πουλιά και μάλλον εκεί είναι η σχέση. Το πότε ακριβώς αυτός ο ιός θα εξελιχθεί και να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν το ξέρουμε».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Τα τελευταία κρούσματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο στο παρελθόν. Πάντα αυτά τα κρούσματα που έχουμε τώρα είναι η κορυφή του παγόβουνου γι΄ αυτό και η θνητότητα είναι υπερεκτιμημένη. Άρα όμως παρ’ όλα αυτά πρέπει εμείς να ανησυχούμε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε πλάνα γι’ αυτόν τον ιό.

Έχουνε κάνει μία λίστα και την επικαιροποιούν, με την πιθανότητα κάποια παθογόνα που είναι κυρίως ζωονόσοι και νεογενή νοσήματα μπορούν μεταδοθούν στους ανθρώπους και να γίνει μια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο..

Ο ΕΟΔΥ έχει κάνει ειδικό σχέδιο δράσης ήδη έχουν ενημερωθεί τα νοσοκομεία, ήδη έχουν ενημερωθεί οι ΔΓιευθύνσεις Υγείας Περιφερειών έχουνε κάνει άσκηση γι΄αυτό. ΄’Άρα αυτό που σας είπα πριν εμείς πρέπει να έχουν εγρήγορση.

Ειδικά για το Κονγκό να πω ότι ήτανε μια περίπτωση θανάτων και κρουσμάτων σε μια απομακρυσμένη περιοχή και στην αρχή ανησύχησε η διεθνής κοινότητα. Είδαμε ότι ήταν παιδιά κυρίως υποσιτισμένα, δεν απομονώθηκε κάποιος καινούργιος ιός ή κάποιο παθογόνο αυτή τη στιγμή. Φαίνεται ότι είναι παθογόνα που κυκλοφορούν συνήθως, αλλά σε μια περιοχή που υπήρχε έλλειμμα στη δημόσια υγεία. Φτωχή περιοχή. Πληθυσμός ευάλωτος. Υπάρχει κλιμάκιο εκεί που παρακολουθείται. Προς το παρόν είμαστε σε εγρήγορση, αλλά δεν ανησυχούμε».

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφερόμενος στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τόνισε ότι: «Είναι διαχρονικό πρόβλημα για την Ελλάδα. Από το 2011 που έχω δει όλα τα ριπόρτ του ECDC που έρχεται εδώ και μας κάνει επίσκεψη ειδικά γι΄΄αυτό το θέμα. Τα ριπόρτς είναι τα ίδια. έχουμε όντως πρόβλημα. είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη και στην αντοχή και στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Υπάρχει μια αισιόδοξη νότα με δύο προγράμματα που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται – ήδη έχουμε προσλάβει 90 άτομα και θα πάνε σε 55 νοσοκομεία.

Έχουμε κακή χρήση αντιβιοτικών και από τον πληθυσμό και από τους γιατρούς. Έχουμε υπερσυνταγογράφηση από τους γιατρούς και έχουμε μη ποιοτική συνταγογράφηση. Να ξέρετε, υπάρχει ένα κριτήριο στην ΕΕ που τέθηκε σε όλες τις χώρες – Να φτάσουμε στο 65% όλες οι χώρες – ο ΠΟΥ λέει 70% – να χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά που είναι πιο σωστά, πιο φιλικά στην αντοχή που δεν ευοδώνουν την αντοχή.

Εμείς είμαστε στο 40% – είμαστε πολύ πιο κάτω απ΄όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε δει με ανάλυση που κάναμε εμείς συγκεκριμένες ειδικότητες να συνταγογραφούν χειρότερα από τις άλλες. Κι ένα ποσοτικά πολύ περισσότερα αντιβιοτικά και ποιοτικά λανθασμένα.

Παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι και πνευμονολόγοι, συνταγογραφούν πολύ και όχι σωστά. Σε περιοχές έχουμε δει διαφορές και ηλικιακές διαφορές. πάνω από 50 να υπερσυνταγογραφούν κι αυτοί και όχι σωστά. Κάναμε παρέμβαση στοχευμένη πια και θα κάνουμε σε προσωπικό επίπεδο παρεμβάσεις με τη βοήθεια του Υπουργείο Υγείας και τις ΗΔΙΚΑ θα παρεμβαίνουμε και σε προσωπικό επίπεδο. επιπλέον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αυτό είναι το ένα. Δεύτερο, καινούργιες αγωγές και βελτίωση συνθηκών νοσηλείας, Της αγωγής, της υγιεινής των χεριών κλπ.. Ελπίζουμε να καταφέρουμε τον στόχο να μειώσουμε τουλάχιστον 30% από το 12% σε τρία χρόνια».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
O Πρόεδρος, ΕΟΔΥ, Πρέπει,O proedros, eody, prepei