Αιχμηρά μηνύματα από τη ρωσική πρεσβεία για τις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση

Με δύο αναρτήσεις της στην πλατφόρμα Χ η πρεσβεία της Ρωσίας στην Άγκυρα σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο τις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της Δύσης.

Η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα ανήρτησε τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, προχθές Τετάρτη στην Αγία Πετρούπολη, με την οποία εφιστούσε την προσοχή σε μια «δυσοίωνη προϊούσα εξάρτηση» της Τουρκίας από δυτικά κεφάλαια και το ενδεχόμενο να έχει αυτή αρνητική επίπτωση στις οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία.

«Πούτιν:

Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην Τουρκία επικεντρώνεται στο να πάρει δάνεια, επενδύσεις και επιχορηγήσεις από δυτικούς οικονομικούς οργανισμούς. Ίσως αυτό να μην είναι κακό. Ωστόσο, αν αυτό γίνεται εις βάρος του περιορισμού των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, θα είναι περισσότερο απώλεια παρά κέρδος για την τουρκική οικονομία» είναι το μήνυμα που ανήρτησε η ρωσική πρεσβεία.

Η δεύτερη ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας αφορά δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπου του Κρεμλίνου: «Πεσκόφ: Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι δήθεν μυστικές υπηρεσίες τους ασκούν πρωτοφανείς πιέσεις. Έρχονται στην Άγκυρα και απειλούν σκληρά αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Χαιρόμαστε που ο πρόεδρος Ερντογάν υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα συμφέροντα της χώρας του».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Πετρούπολης, ο Ρώσος πρόεδρος, εξήρε τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της Γάζας, ενώ αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας.

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του και για τη χρηματοδότηση της τουρκικής οικονομίας από δυτικά κεφάλαια και παράλληλα διαμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο ότι «η Ουκρανία, με την οποία η Τουρκία συνεργάζεται σε ορισμένους τομείς προσπαθεί να χτυπήσει τους αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Τουρκία».

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για πλήρη αφανισμό του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα και δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος. «Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν καταβάλλει ενεργές προσπάθειες για την επίλυση αυτού του πολύ επείγοντος και μακροχρόνιου προβλήματος. Λαμβάνοντας υπόψη το κύρος του προέδρου Ερντογάν στην περιοχή, στον κόσμο και ιδιαίτερα στον ισλαμικό κόσμο, αναμένουμε η συμβολή του να έχει αισθητή επιρροή. Από την πλευρά μας, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροχρόνιες σχέσεις μας με το Ισραήλ, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για την επίλυση αυτής της κατάστασης».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην αναπτυσσόμενη ενεργειακή και εμπορική συνεργασία με την Τουρκία και σημείωσε πως η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, χαρακτηρίζοντας το έργο στρατηγική απόφαση του Ερντογάν. Για το κέντρο φυσικού αερίου, δηλ. τον κόμβο διανομής που ανακοινωθεί ότι σχεδιάζεται στην Ανατολική Θράκη, ο Πούτιν δήλωσε ότι θα αποτελέσει μια πλατφόρμα για το εμπόριο φυσικού αερίου, ιδίως για την Ευρώπη.

Παράλληλα με τα θετικά μηνύματα προς την Άγκυρα και τον πρόεδρο Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος ήταν επικριτικός αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, έκανε το εξής σχόλιο: «Υπάρχει ένα θέμα στο οποίο θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας. Την ώρα που η Τουρκία συνεργάζεται με την Ουκρανία σε ορισμένους τομείς, η Ουκρανία προσπαθεί να πλήξει τους αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο προς την Τουρκία. Αυτό δεν είναι ένα αστείο ή κάποια υπερβολή. Τα ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου του ρωσικού στρατού κατέρριψαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία έπεσαν κοντά στο σταθμό άντλησης φυσικού αερίου στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Παρακαλώ να ενημερώσετε τον φίλο μας τον πρόεδρο Ερντογάν για τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με αυτό το θέμα. Γίνονται επίσης συνεχώς επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πλοία που προστατεύουν τα συστήματα παράδοσης στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας».

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε για τον κίνδυνο η τουρκική οικονομία «να χάσει περισσότερα απ’ ό,τι θα κερδίσει» αν η εξάρτηση από δυτικά κεφάλαια επιβαρύνει τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα