Ανδρουλάκης: Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα εντάσσονται ανειδίκευτοι στον θεσμό του προσωπικού γιατρού;

Για παράδοξα στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, όπως τον προωθεί η κυβέρνηση, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας πώς κλονίζουν το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών στο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρώτο παράδοξο είναι το γεγονός ότι «έχουν βάλει ανειδίκευτους για να πιάσουν τους αριθμητικούς στόχους που οι ίδιοι έθεσαν

στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εντάσσονται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα οι ανειδίκευτοι στον θεσμό του προσωπικού γιατρού; Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Το δεύτερο παράδοξο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι «βάζουν αγροτικούς ιατρούς, οι οποίοι όμως κάθονται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην περιφέρεια και μετά φεύγουν. Άρα, ο πολίτης θα αλλάζει προσωπικούς ιατρούς ανά ένα, δύο, τρία χρόνια».

Και το τρίτο παράδοξο, είναι πώς εντάσσονται ιδιώτες γιατροί χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, τους οποίους πληρώνει αποκλειστικά ο ασθενής.

«Ο θεσμός αυτός στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του πολίτη προς τον γιατρό, που έχει τον φάκελό του, τον καθοδηγεί με βάση το ιστορικό του, γνωρίζει και πώς να διαχειριστεί την ψυχολογία του κάθε ασθενούς», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.



Για την τροπολογία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να υπαχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά και για τη μομφή που απευθύνει η κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ, ως «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Ανδρουλάκης αντέτεινε: «Ξέρετε πόσες φορές έχουμε καταθέσει αυτήν την τροπολογία; Είκοσι τρεις φορές. Γιατί η κυβέρνηση κάνει τέτοια επίθεση την 23η φορά που καταθέτουμε την τροπολογία και όχι τις 22 προηγούμενες; Γιατί πια βλέπουν ένα ΠΑΣΟΚ που ανεβαίνει. Είναι ένας αξιόμαχος και αξιόπιστος αντίπαλος».

Καταλόγισε, δε, πολιτικό εγωισμό στην απροθυμία της κυβέρνησης να αποδεχτεί την εν λόγω τροπολογία, παρά τις υποσχέσεις της προς τους υγειονομικούς την περίοδο της πανδημίας, ενώ αντέκρουσε το κυβερνητικό επιχείρημα πως θα συνταξιοδοτηθούν 7.500 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

«Δεν καταλαβαίνουν ότι αν δεν δώσουμε κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές, τα επόμενα χρόνια -όχι 7.500- δεν θα βρίσκουμε γιατρούς και νοσηλευτές να μπουν στο ΕΣΥ γιατί θα φύγουν στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει και σήμερα», τόνισε εξηγώντας ότι απαιτούνται 12 χρόνια ασφάλισης στα βαρέα για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Επίσης, κατέκρινε την αβελτηρία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την οξύτατη στεγαστική κρίση και τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων κατά 50% την τελευταία τετραετία, επναλαμβάνοντας τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για εκτεταμένα προγράμματα κοινωνικών κατοικιών, κίνητρα για άνοιγμα κλειστών ακινήτων, περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση και «πάγωμα» της golden visa.

«Το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας στα funds και σε κατοίκους τρίτων χωρών δυσκολεύοντας τη ζωή του ελληνικού λαού, αποκαλείται ανάπτυξη; Έχουμε άλλη αντίληψη για την πολιτική. Είναι αξιακή η διαφορά μας», επεσήμανε.

Σχετικά με τον αλγόριθμο καθορισμού του κατώτατου μισθού, που θεσπίζει η κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης διερωτήθη: «Γιατί να μην καθορίζεται με διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων ενσωματώνοντας την κοινοτική οδηγία; Γιατί δεν στηρίζουμε τις συλλογικές συμβάσεις που είμαστε στο 20%+ ενώ πρέπει να φτάσουμε στο 80%, όπως συστήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη; Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα απέχει κατά 21.000 ευρώ από τον μέσο μισθό των “27” της Ευρώπης».

Με αφορμή τις διαλυτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης κατέστησε σαφή τη θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

«Εξαγορές συνειδήσεων στο παρασκήνιο, όπως έκαναν αυτοί εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει. Γιατί έχουμε άλλες αξίες και άλλες αρχές. Αλλά, το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό να συζητήσει στο προσκήνιο πολιτικά με οποιονδήποτε πολίτη, όποια θέση και αν έχει, για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης και πάνω από όλα για το μέλλον της πατρίδας. Πάντα στο προσκήνιο, ποτέ στο παρασκήνιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα