Απελευθέρωση της Αθήνας: Το άγνωστο βίντεο του Φίνου με την «αποκαθήλωση» της σβάστικας στην Ακρόπολη

Η 12η Οκτωβρίου 1944 είναι η μέρα που οι Γερμανοί Ναζί κατακτητές έφευγαν ηττημένοι από την Αθήνα, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος του πολέμου για την Ελλάδα.

Στην πρωτεύουσα άρχισαν να ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες. Στις 8:00 το πρωΐ εκείνης της ημέρας ο στρατηγός Φέλμι συνοδευόμενος από τον διορισμένο από τους Γερμανούς δήμαρχο Αθηναίων Γεωργάτο κατάθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη. Ήδη οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των Γερμανών εγκατέλειπαν από τα ξημερώματα

την Αθήνα μέσω της Ιεράς Οδού.

Όταν οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Πλατεία Συντάγματος, το πλήθος ποδοπάτησε το στεφάνι και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν φωνάζοντας και τραγουδώντας στους δρόμους.

Στις 9:15 π.μ. η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας μετά από συνολικά 1.624 μέρες κατοχής (ή 3,5 έτη, που μεσολάβησαν από τον Απρίλιο του 1941 έως εκείνη την ημέρα) και ένας στρατιώτης την τύλιξε βιαστικά και αποχώρησε.

Φεύγοντας οι Γερμανοί ανατίναξαν τμήμα του λιμανιού στον Πειραιά, ενώ τους επιχείρησαν να ανατινάξουν και το εργοσάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι, κάτι που απετράπη μετά από παρέμβαση του ΕΛΑΣ.

Το άγνωστο φιλμ του Φίνου

Ανάμεσα στους χιλιάδες Αθηναίους που πανηγύριζαν για την αποχώρηση των Ναζί στις 12 Οκτωβρίου βρισκόταν και ο Φιλοποίμην Φίνος με τους συνεργάτες του.

Εκείνοι λοιπόν έκαναν αυτό που ήξεραν καλύτερα, κινηματογραφούσαν δηλαδή τις εικόνες που έβλεπαν μπροστά τους.

Ανάμεσα στις ιστορικές στιγμές βρίσκεται και η υποστολή της σβάστικας. Ο Φίνος είχε κρυφτεί με μια κάμερα και περίμενε. Τελικά εμφανίστηκε ένας Γερμανός στρατιώτης και κατέβασε τη σημαία, εικόνα που απαθανατίστηκε στο φιλμ του Φίνου.

Στο βίντεο, εκτός των άλλων, απεικονίζονται και οι καταστροφές που έκαναν οι Γερμανοί φεύγοντας από την Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα