Από το “www” στο “AI”: 35 χρόνια μετά από την επανάσταση του Τιμ Μπέρνερς Λι – Η τεχνολογική εξέλιξη ανά έτος (timeline)
Στις 12 Μαρτίου του -μακρινού- 1989, ο άγγλος μηχανικός υπολογιστών Τιμ Μπέρνερς-Λι πρότεινε τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού (www), που οδήγησε στην εκρηκτική ανάπτυξη του Ίντερνετ.
Έκτοτε όχι απλώς έχουν αλλάξει πολλά, αλλά τίποτα δεν έχει παραμείνει ίδιο. Την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, με την ανάδειξη του διαδικτύου ως «πολυεργαλείο» διάχυσης της πληροφορίας, συναντά πλέον σήμερα το τελευταίο επίσης πολυεργαλείο της πληροφορικής: η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει επενειλλημένως απαριθμήσει όσα,
Οι περισσότερες από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε σήμερα, δεν θα υπήρχαν:
AppleGoogleFacebookYouTubeInstagramNetflixUberSpotifyBitcoinVenmoΥπενθυμίζεται ότι ο Τιμ Μπέρνερς Λι δημιούργησε το πρωτόκολλο http (hypertext transfer protocol), δηλαδή τη «γλώσσα» επικοινωνίας των υπολογιστών στο διαδίκτυο και, παράλληλα, επινόησε ένα τρόπο αναγνώρισης κάθε «εγγράφου», αποδίδοντάς του ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό (Universal Resource Identifier), μαζί με ένα αναγνωριστικό διεύθυνσης.
Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάστηκαν και σήμερα αποτελούν το URL Ενιαίο Χαρακτηριστικό Εντοπισμού (Uniform Resource Locator).
«Το Web να γίνει καθρέπτης της ανθρώπινης κοινωνίας και των δραστηριοτήτων της»Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι κάνοντας μία μικρή αναδρομή στις ανακαλύψεις του, ανέφερε: «Ένα από τα πράγματα που δεν είχαν κάνει μέχρι εκείνη την εποχή οι υπολογιστές ήταν να αποθηκεύουν τυχαίους συσχετισμούς ανάμεσα σε διάσπαρτα πράγματα, αν και αυτή είναι μία λειτουργία την οποία ο εγκέφαλος πραγματοποιεί με άνεση. Το 1980 άρχισα να παίζω με προγράμματα που αποθηκεύουν πληροφορίες με τυχαίους συνδέσμους και το 1989 κι ενώ εργαζόμουν στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής, πρότεινα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χώρου με υπερκείμενα, στον οποίο κάθε πληροφορία μπορούσε να γίνει προσβάσιμη μέσω καλωδιακών συνδέσεων και ενός εγγράφου παγκόσμιας αναγνώρισης. Παίρνοντας έγκριση για να ξεκινήσω την έρευνά μου από τον προϊστάμενό μου, Mike Sendall, το 1990 έγραψα ένα πρόγραμμα με την ονομασία «WorldWideWeb», έναν επεξεργαστή κειμένου με δυνατότητα να κλικάρεις πάνω στις λέξεις. Λίγο αργότερα δημιούργησα τον πρώτο Web server. Σε αυτόν δημοσιεύθηκαν οι προδιαγραφές για την HyperText Markup Language (HTML) και το HyperText Transfer Protocol (HTTP).
«Το όνειρο πίσω από το Web είναι η δημιουργία ενός χώρου κοινής πληροφόρησης, στον οποίο επικοινωνούμε ανταλλάσοντας πληροφορία. Η παγκοσμιότητά του είναι το πιο σημαντικό στοιχείο: το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να πάει παντού, είτε σε μία προσωπική σελίδα, είτε σε μία τοπικού ενδιαφέροντος, είτε παγκόσμιου. Το δεύτερο μέρος του ονείρου ήταν ο στόχος να γενικευτεί τόσο πολύ το Web που στην ουσία να γίνει καθρέπτης της ανθρώπινης κοινωνίας και των δραστηριοτήτων της. Με αυτόν τον τρόπο θα μας βοηθούσε να χρησιμοποιήσουμε τους υπολογιστές για να κατανοήσουμε τον άνθρωπο».
Αυτές ήταν οι σκέψεις του Λι το 1998 κι ενώ είχε αποφασίσει πολύ νωρίτερα να μην κοστολογήσει το όνειρό του. Δηλαδή, να μην ζητήσει πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση των ανακαλύψεων και να τις προσφέρει ως δημόσιο αγαθό.
Το «AI» στέφθηκε και επίσημα ως «λέξη της χρονιάς» για το 2023Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν η Τεχνητή Nοημοσύνη θα κατακτήσει τον κόσμο, αλλά φαίνεται ότι έχει ήδη κατακτήσει τις συνομιλίες μας.
Το «AI» στέφθηκε επίσημα ως «λέξη της χρονιάς» από το Collins Dictionary.
Η ακριβής έννοια του «AI» είναι «η μοντελοποίηση των ανθρώπινων νοητικών λειτουργιών από προγράμματα υπολογιστών», μια συντομογραφία δηλαδή για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Τι έφερε η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) με το ChatGPTΣτις 30/11/22 το περιβόητο ChatGPT (Generative Pretrained Transformer– Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής) κυκλοφόρησε μετά από μια ανακοίνωση της εταιρείας OpenAI και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα προκάλεσε «σεισμό».
Σε πέντε ημέρες είχε ένα εκατομμύριο χρήστες και 100 εκατομμύρια σε δύο μήνες. Oπως αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο «Δισεκατομμύρια και παραισθήσεις στα πρώτα γενέθλια του ChatGPT» ο Μανώλης Ανδριωτάκης, δημοσιογράφος-συγγραφέας, “έως τη στιγμή της κυκλοφορίας του ελάχιστοι γνώριζαν τι κάνει η OpenAI και πόσο μάλλον τι είναι αυτό το GPT και το οποίο ακόμα είναι άγνωστη έννοια για τον περισσότερο κόσμο”. Έτσι, ερωτάται τι συνέβη τελικά μέσα σ’ αυτό τον πρώτο χρόνο τόσο από πλευράς αριθμών και διάδοσης, όσο και τεχνολογικών επιδόσεων, αλλά εν τέλει κατά πόσον αυτό το πολυεργαλείο αποτελεί την σκεπτόμενη μηχανή της επιστημονικής φαντασίας.
«Χρειαζόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος» είχε δηλώσει στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Βαγγέλης Καρκαλέτσης, διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνινών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και μέλος της επιτροπής που σύστησε ο πρωθυπουργός, υπό τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, για την τεχνητή νοημοσύνη.
«Αποτελεί προτεραιότητα η υγεία και ήδη υπάρχουν εφαρμογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πώς καταφέραμε να φτιάξουμε εμβόλια σε τόσο γρήγορο χρόνο. Αυτό συνέβη επειδή έχουμε στα χέρια μας υπολογιστικούς πόρους και τεχνικές ΑΙ, οι οποίες αναλύουν αυτά τα δεδομένα και μειώνουν πάρα πολύ το χρόνο» εξήγησε ο ερευνητής στον Δημόκριτο. Ταυτόχρονα ανέλυσε πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
«Το χαρακτηριστικό στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι φέρνεις δεδομένα διαφορετικών τύπων από διαφορετικές πηγές και τα βάζεις μαζί για να σε βοηθήσει να πάρεις μια απόφαση», συμπλήρωσε. Αναφορικά με τις πλημμύρες πρόσθεσε ότι «πηγή δεδομένων είναι και τα σόσιαλ μίντια, η Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και οι αισθητήρες που υυπάρχουν μέσα σ’ ένα ρέμα».
Made with Visme Infographic Maker
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κέιτ Μίντλετον: Συνεχίζει τα λάθη – Οι κινήσεις του βασιλιά Καρόλου
- Φωτιά τώρα στο Λαύριο
- Ακόμη ένας αστυνομικός άθλος
- Ο τραγουδιστής Γιάννης Ξανθόπουλος ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα, νεκρός ένας 19χρονος - Βίντεο ντοκουμέντο
- Τουρισμός για όλους: Ξεκινούν την Πέμπτη 14 Μαρτίου οι αιτήσεις για το voucher διακοπών
- Σύνταξη έως και 7 έτη νωρίτερα - Για ποιους ισχύει
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τσεκάρουν τα χρέη τους στα ταμεία με ένα κλικ
- Τουρισμός για Όλους 2024: Ξεκινούν οι αιτήσεις - Voucher μέχρι και 400 ευρώ, οι δικαιούχοι
- Ταξίδι - αστραπή του Μητσοτάκη στη Ζυρίχη: Απορίες
- Αυτοκτονία 17χρονης στην Δάφνη: «Την είδα λίγο στεναχωρημένη» - Τι λέει ο αδερφός της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- Ξεκινά την Πέμπτη, 14 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»
- Ν.Ανδρουλάκης: «Και στο έγκλημα των Τεμπών επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά και συγκάλυψη»
- ΚΚΕ για τη συνέντευξη Μητσοτάκη: Δικαίωση για τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών και όλο τον λαό είναι η απόδοση πολιτικών-ποινικών ευθυνών όπου υπάρχουν
- Oστεοπόρωση: Ποιος παράγοντας μειώνει τον κίνδυνο
- Champions League: Οι προκρίσεις περνάνε από… Βαρκελώνη και Λονδίνο
- Μαρία Μπακοδήμου σε Ελένη Μενεγάκη: «Θέλω να στο πω και στον αέρα, έχεις πάρα πολύ καλό παιδί»
- Από το “www” στο “AI”: 35 χρόνια μετά από την επανάσταση του Τιμ Μπέρνερς Λι – Η τεχνολογική εξέλιξη ανά έτος (timeline)
- Έφεση της Μπράιτον στην UEFA
- Στην Ελλάδα η νέα έκδοση του SUV Mazda MX-30 R-EV- Τιμή
- Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν την Ουάσιγκτον για προσπάθεια παρέμβασης στις ρωσικές προεδρικές εκλογές
- Τελευταία Νέα TheCaller
- Από το “www” στο “AI”: 35 χρόνια μετά από την επανάσταση του Τιμ Μπέρνερς Λι – Η τεχνολογική εξέλιξη ανά έτος (timeline)
- Oστεοπόρωση: Ποιος παράγοντας μειώνει τον κίνδυνο
- Boeing 737 Max: «Δεκάδες» προβλήματα στην παραγωγή του αεροσκάφους βρήκε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ
- Champions League: Οι προκρίσεις περνάνε από… Βαρκελώνη και Λονδίνο
- Μαρία Μπακοδήμου σε Ελένη Μενεγάκη: «Θέλω να στο πω και στον αέρα, έχεις πάρα πολύ καλό παιδί»
- Ρωσία: Στρατιωτικό αεροπλάνο έπιασε φωτιά και συνετρίβη μετά την απογείωση – Επέβαιναν 15 άτομα
- Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν την Ουάσιγκτον για προσπάθεια παρέμβασης στις ρωσικές προεδρικές εκλογές
- Π. Μαρινάκης για Τέμπη: Οι βασικές απαντήσεις θα δοθούν από τη Δικαιοσύνη – Βαθύτατα συκοφαντικές και ατεκμηρίωτες οι κατηγορίες περί συγκάλυψης
- Έφεση της Μπράιτον στην UEFA
- Στην Ελλάδα η νέα έκδοση του SUV Mazda MX-30 R-EV- Τιμή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το πόρισμα για τα Τέμπη στον Άρειο Πάγο - «Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους»
- Γιάννης Ξανθόπουλος: Ο τραγουδιστής ενεπλάκη σε τροχαίο με νεκρό - Βίντεο ντοκουμέντο
- Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Αφιέρωμα στην πολυδιάστατη μουσική δημιουργία του Βαγγέλη Κατσούλη
- Ευρωπαϊκή οδηγία: Τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες
- Τέμπη: «Δεν γλιτώνουν τα κάγκελα δύο βουλευτές της ΝΔ και ο πρώην Περιφερειάρχης τους – Στη φυλακή όσοι έχουν την πολιτική ευθύνη»
- Θρίλερ στα Χανιά: Εντοπίστηκε ανθρώπινος σκελετός σε ποτάμι
- Θεσσαλονίκη: Αυστηρότατες ποινές σε όσους ασκούν βία κατά υγειονομικών και ασθενών στα νοσοκομεία
- 8ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο “Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία”
- Αν. Μακεδονία: Εγκληματική οργάνωση διέπραττε απάτες, πλαστογραφίες, διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών
- ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτηματικά για την κοινή δήλωση μετά το πέρας του 1ου γύρου του Πολιτικού Διαλόγου Ελλάδος-Τουρκίας