Αριθμοί ρεκόρ για πτηνά που διαχειμάζουν στο Δέλτα Έβρου – 10.000 Φλαμίνγκο και 8.300 Νανόκυκνοι

Σημαντική αύξηση, τα τελευταία χρόνια, του αριθμού υδρόβιων πτηνών που «επιλέγουν» τις φιλόξενες εκτάσεις του Δέλτα του ποταμού Έβρου για να διαχειμάσουν, καταγράφει το προσωπικό της  Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), από τις αρχές της χειμερινής περιόδου.

Κυρίως την τελευταία δεκαετία, με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια, σταδιακά αυξήθηκε ο αριθμός των εντυπωσιακών φοινικόπτερων (Φλαμίνγκο) να ξεπερνά τα 10.000 άτομα, από 2.000 που καταγραφόταν στο παρελθόν. Πρόκειται μάλιστα για είδος

που δεν αναπαράγεται στην περιοχή και περίπου το 50% του πληθυσμού τους, έρχεται από υγροβιότοπο κοντά στη Σμύρνη ενώ για πρώτη φορά φέτος, εντοπίστηκαν φλαμίνγκο προερχόμενα από την Ουκρανία, όπως έδειξε η δακτυλίωσή τους.

Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός και των Νανόκυκνων. Περισσότεροι από 8.300 καταγράφηκαν, οι οποίοι αναπαράγονται σε περιοχή της Σιβηρίας. Αριθμός που χαρακτηρίζεται πολύ ικανοποιητικός για την εποχή, καθώς το είδος κατατάσσεται στην κατηγορία κινδύνου «Τρωτό» σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (δηλαδή ανήκει στα απειλούμενα είδη και διατρέχει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης).

Μεταξύ των ειδών των υδρόβιων πτηνών, που αυξάνουν τον πληθυσμό τους και όχι μόνο, στις λιμνοθάλασσες, στις ρηχές πλημμυρισμένες εκτάσεις, στα λασποτόπια, στην ακτή και στις αμμονησίδες, του Δλέτα του Έβρου, είναι πάπιες, χήνες, ερωδιοί, Στικταετοί και Καλαμόκιρκοι, Γερακίνες και Θαλασσαετοί, πελεκάνοι. Αρκετά είναι και τα παρυδάτια, με πολυπληθέστερες τις Λασποσκαλίδρες, αλλά και σημαντικούς αριθμούς από Αβοκέτες, Αργυροπούλια, Καλημάνες, Τουρλίδες και  Στρειδοφάγους.

Μεγάλος είναι και ο πληθυσμός σε Πρασινοκέφαλες πάπιες που ξεπέρασαν τις 4.500 και τα Κιρκίρια με 3.400, με αυξητικές τάσεις, που συγκεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή στις δύο λιμνοθάλασσες, Δράνα και Μονολίμνη.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο περιβαλλοντολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, Παναγιώτης Ιωαννίδης, «το Δέλτα του ποταμού  Έβρου τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί πολύ σημαντικός τόπος διαχείμασης στην Ευρώπη, με αριθμούς συγκέντρωσης πτηνών ειδικά σε ορισμένα είδη, όπως ο Νανόκυκνος, να ξεπερνά αυτούς που υπάρχουν σε μεγάλους βιοτόπους σε Αγγλία και Γερμανία».  «Αν και είμαστε ακόμη στην αρχή της χειμερινής περιόδου, έχουν έρθει πολλά πουλιά, οι αριθμοί τους αναμένεται να αυξηθούν κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο» σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης υπογραμμίζοντας όπως το Δέλτα του Έβρου, είναι ένας ασφαλής τόπος για τα είδη που απαντώνται καθώς προστατεύεται από διεθνής συνθήκες.

Πηγή: ertnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αριθμοί, Δέλτα Έβρου – 10 000 Φλαμίνγκο, 8 300 Νανόκυκνοι,arithmoi, delta evrou – 10 000 flamingko, 8 300 nanokyknoi