«Άξιον Εστί»: Ουρές στην Μητρόπολη από τα ξημερώματα για την εικόνα της Παναγίας

Από χθες η εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» από το Άγιον Όρος βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών και πλήθος κόσμου συρρέει από τα ξημερώματα της Πέμπτης για να προσκυνήσει.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των πιστών είναι ότι ουρές σχηματίστηκαν ακόμα και μία ώρα ώρα πριν να ανοίξουν οι πύλες της Μητρόπολης Αθηνών για να προσκυνήσουν την εικόνα του Άξιον Εστί που ταξίδεψε από το Άγιο Όρος

στην Αθήνα όπου θα παραμείνει μέχρι τις 15 Μαΐου.

Το προσκύνημα θα διεξάγεται καθημερινά από τις 7 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε πρωί θα τελείται Όρθρος και Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα Παράκληση. Επιπροσθέτως, την Κυριακή 7 Μαΐου, την Τετάρτη 10 Μαΐου -ημέρα της Μεσοπεντηκοστής- και την Κυριακή 14 Μαΐου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κάθε 10 λεπτά μπαίνουν στη Μητρόπολη Αθηνών από 30 άτομα για να προσκυνήσουν το Άξιον Έστι την εικόνα που βγήκε για μόλις όγδοη φορά από το Άγιον Όρος και στην οποία η Παναγία κρατά τον Ιησού Χριστό από τα δεξιά και όχι από τα αριστερά.

«Για την Παναγία θα περιμένω μέχρι το βράδυ» είπε χαρακτηριστικά μια γυναίκα που περίμενε υπομονετικά να προσκυνήσει την εικόνα.

Η συγκεκριμένη εικόνα της Παναγίας φιλοξενείται στο Ιερό Σύνθρονο του Ναού του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους και θεωρείται η σημαντικότερη εικόνα που βρίσκεται στο περιβόλι της Παναγιάς, μιας και είναι «Εφέστιος» και «Προστάτις» των 20 Αγιορείτικων Μονών, αντίγραφο της οποίας βρίσκεται σε κάθε Μονή.

Εορτάζει με μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα τη Δευτέρα του Πάσχα με λιτανεία στην περιοχή των Καρεών. Επίσης στις 11 Ιουνίου πραγματοποιείται Θεία Λειτουργία στο Πρωτάτο και πανήγυρη στο Ιερό Παντοκρατορινό Κελλί του «Άξιον Εστίν».

Η εικόνα του «Άξιον Εστί», δεξιοκρατούσα Θεοτόκος, ανήκει στον τύπο της Ελεούσας (όπως η Παναγία του Κύκκου στην Κύπρο μία από τις τρεις εικόνες που αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και ευλόγησε η Θεοτόκος). Αγιογραφήθηκε πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη πριν το 982 μ.Χ., ενώ το 1836 προστέθηκε το αργυρό πουκάμισό της (96Χ67 εκ) που φιλοτεχνήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου.

Ενώπιον της εικόνας, κάνοντας τρεις μετάνοιες και τον σταυρό τους οι Καθηγούμενοι των 20 μονών, στις 3 Οκτωβρίου 1913, υπέγραψαν το ψήφισμα της αιώνιας Ένωσης του Αγίου Όρους με τη Μητέρα Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άξιον Εστί, Ουρές, Μητρόπολη, Παναγίας,axion esti, oures, mitropoli, panagias