Μπλίνκεν από Ιορδανία: Διπλωμάτες των ΗΠΑ, αραβικών και περιφερειακών χωρών ζητούν σεβασμό για τις μειονότητες στη Συρία μετά τον Άσαντ

Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αραβικά κράτη συμφώνησαν ότι η νέα κυβέρνηση στη Συρία θα πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μετά τις συνομιλίες στην Ιορδανία και τις άμεσες επαφές με τους αντάρτες που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι

συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις προσπαθούν να έχουν επιρροή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση αντικαθιστά τον Άσαντ.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν που ζητεί επίσης μια συμπεριληπτική και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και δεν προσφέρει “μια βάση για τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Η κοινή δήλωση “επιβεβαιώνει επίσης την πλήρη υποστήριξη στην ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας”, ένα σχόλιο που φαίνεται να απευθύνεται στο Ισραήλ, το οποίο έχει μετακινηθεί στη Συρία πέρα από την ουδέτερη ζώνη μετά την πτώση του Άσαντ. Η ζώνη αυτή δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο του 1973 μεταξύ των δύο χωρών. Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών αρμόδια για την τήρηση της απεμπλοκής (FNUOD) έχει αναπτυχθεί από τότε εκεί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας ζήτησαν το Ισραήλ να αποχωρήσει από την ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

“Η σημερινή συμφωνία στέλνει ένα ενιαίο μήνυμα στη νέα προσωρινή αρχή και στα μέρη στη Συρία σχετικά με τις κρίσιμες αρχές για την εξασφάλιση της τόσο αναγκαίας υποστήριξης και αναγνώρισης”, συνέχισε ο Μπλίνκεν.

Η Ιορδανία, γειτονική χώρα της Συρίας, φιλοξένησε το Σάββατο τη συνάντηση στην Άκαμπα. Η Ρωσία και το Ιράν, που ήταν οι βασικοί υποστηρικτές του Άσαντ, δεν προσκλήθηκαν.

Ο Μπλίνκεν, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, του Λιβάνου, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Κατάρ συναντήθηκαν γύρω από ένα κυκλικό τραπέζι σε έναν ξενώνα της ιορδανικής κυβέρνησης. Δεν υπήρχε Σύρος εκπρόσωπος στο τραπέζι.

Οι Άραβες διπλωμάτες συναντήθηκαν νωρίτερα χωριστά και εξέδωσαν δήλωση ζητώντας μια ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική μετάβαση που θα οδηγήσει σε εκλογές και στην κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Άραβες διπλωμάτες που συμμετείχαν στις συνομιλίες είπαν στο Reuters ότι ζητούν διαβεβαιώσεις από την Τουρκία πως υποστηρίζει το σχέδιο και ότι θα αποτρέψει τον διαμελισμό της Συρίας βάσει θρησκευτικών κριτηρίων.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα όταν πρόκειται για ορισμένους από τους αντάρτες. Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες στη βόρεια Συρία συγκρούονται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που τελούν υπό τη διοίκηση των Κούρδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα