Χαμόγελα στο Μαξίμου για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Όσα είπε στον Πούτιν για να τα ακούσει ο Ερντογάν

Η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο έφερε χαμόγελα στο Μαξίμου, όπου κάνουν λόγο για μια απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν επιφύλαξε μια θερμή υποδοχή στον Έλληνα πρωθυπουργό, φροντίζοντας να δείξει την στήριξη του με κάθε τρόπο.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα και με την Καμάλα Χάρις και την πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, που καθόντουσαν ακριβώς

πίσω του κατά την διάρκεια της ομιλίας του, οι οποίες έγνεφαν συνεχώς το κεφάλι δείχνοντας να ταυτίζονται με αυτά που λέει, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που σηκώθηκαν όρθιες να τον χειροκροτήσουν. Εικόνα που έφερε μεγάλη ικανοποίηση στο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους διαχρονικά στενούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «έχω πλήρη επίγνωση, καθώς στέκομαι ενώπιόν σας σήμερα, των ισχυρών δεσμών που ενώνουν τα δύο έθνη μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην άνευ όρων στήριξη της Ουκρανίας έναντι του Ρώσου εισβολέα, ενώ παράλληλα έστειλε αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία χωρίς να την κατονομάζει τόσο για την παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, όσο και την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό.

«Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους Αμερικάνους νομοθέτες να λάβουν υπ όψιν τους πολύ σοβαρά τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όταν λαμβάνουν αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή, «φωτογραφίζοντας» εμμέσως πλην σαφώς το τουρκικό αίτημα για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F – 16.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο Κυπριακό και κάλεσε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων «να μην ξεχνούν μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου» και συνέχισε τονίζοντας ότι «αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν, κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε με πολλούς παραλληλισμούς να κάνει τους γερουσιαστές να καταλάβουν την μεγάλη σημασία που έχουν για την χώρα μας θέματα όπως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Έτσι χρησιμοποίησε το Μνημείο του Λίνκολν, στην ομιλία του και κέρδισε τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

«Περπατώντας προς το Μνημείο του Λίνκολν, νιώθει κανείς σαν να περπατάει στον Παρθενώνα όταν αυτός ήταν ακόμα άθικτος, προτού οι «συλλεκτικές συνήθειες» του Λόρδου Έλγιν τού καταστρέψουν την όψη. Γιατί το Μνημείο του Λίνκολν είχε σχεδιαστεί με βάση την αρχική μορφή του Παρθενώνα», ήταν τα λόγια που του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αναφορά σε Ουκρανία και Κύπρο – Το «μήνυμά» σε Ερντογάν

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει το Κίεβο και στέλνοντας το μήνυμά του στον Πούτιν «κοιτάζοντας» όμως και προς Τουρκία.

«Ο κ. Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κόσμο στον οποίο μόνο το ισχυρό κράτος μπορεί να ασκεί εξουσία, όχι το μικρό. Έναν κόσμο στον οποίο οι εδαφικές αξιώσεις εκφράζονται με βάση ιστορικές φαντασιώσεις και επιβάλλονται με επιθετικότητα, αντί να διευθετούνται με ειρηνευτικές συνθήκες. Έναν κόσμο στον οποίο οι στρατοί και όχι οι διπλωμάτες διευθετούν τις διαφορές. Δεν θα τα καταφέρει. Δεν πρέπει να τα καταφέρει. Δεν πρέπει να τα καταφέρει όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Η γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας δεν θα επικρατήσει».

Έτσι έφθασε και στο Κυπριακό,που αποτελεί ανοικτή πληγή χρόνων για την Ελλάδα.

«…Και μιλώντας για απροκάλυπτες επιθετικές ενέργειες, σας ζητώ, αγαπητά μέλη του Κογκρέσου, να μην ξεχάσετε μια ανοιχτή πληγή που προκαλεί ατέλειωτο πόνο στον Ελληνισμό εδώ και 48 χρόνια. Αναφέρομαι στην εισβολή που είχε ως συνέπεια τη διαίρεση της Κύπρου. Το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και όπως είπα χθες στον Πρόεδρο Μπάιντεν, ουδείς μπορεί ή θα αποδεχθεί «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ιστορική ομιλία του με πρόσωπα γνωστά στους Αμερικανούς. Έτσι αναφέρθηκε στους Νίκολας Νεγκροπόντε, Άλμπερτ Μπουρλά, Τζον Κασσαβέτης, Ελίας Καζάν, Τζέφρι Ευγενίδης, Τζορτζ Πελεκάνος, Αλεξάντερ Πέιν, Τομ Χανκς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα