Δ. Παπαστεργίου: “Η Ελλάδα αποκτά τα δικά της όπλα στη μάχη για την πολιτική προστασία”

Το Υπουργείο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχίζει τη δυναμική του πορεία με την υπογραφή δύο συμβάσεων με εταιρίες που χειρίζονται και κατασκευάζουν μικροδορυφόρους για την έγκαιρη πρόληψη ακραίων φαινομένων.

Ο Τίμος Φακαλής και η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκαν στο περίπτερο του Υπουργείου στην 88η ΔΕΘ, λίγο πριν την υπογραφή των συμβάσεων για την εκτόξευση 15 μικροδορυφόρων, το 2025 και 2026, με τις δύο κατασκευάστριες εταιρίες (η μία είναι Ελληνική και η δεύτερη Γερμανική).

Ο

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στην ΕΡΤ3 αναφέρθηκε στο νέο σύστημα μικροδορυφόρων που θα διαθέτει πλέον η Ελλάδα στη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

“Μέχρι τώρα οι εικόνες που έχουμε από το διάστημα, οποτεδήποτε χρειαζόμαστε κάτι για την Πολιτική προστασία, για καταστροφές είναι από το σύστημα Κοπέρνικος, το οποίο περνάει κάποιες στιγμές, κάποιες μέρες πάνω από την Ελλάδα και μάλιστα όχι με πολύ καλή ακρίβεια. Η Ελλάδα όμως την επόμενη ημέρα θέλει δικά της εργαλεία και δικά της όπλα σε αυτή τη μάχη που δίνουμε για την πολιτική προστασία, για την ανθρώπινη ζωή και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Έτσι η λύση είναι το σύστημα μικροδορυφόρων, που αποκτά η χώρα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης πολύ γρήγορα. Από τον Σεπτέμβρη τρέξαμε τους διαγωνισμούς και είμαστε τώρα στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε τις δύο συμβάσεις, με τις δύο από τις τρεις εταιρείες που θα κατασκευάσουν και θα εκτοξεύσουν τους μικροδορυφόρους. Η άλλη σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί”, εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου.

“Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε πολλές φορές την ημέρα και με πολύ μεγάλη ακρίβεια να έχουμε πληροφορίες από το διάστημα για τη μετεωρολογία, μεγάλες φυσικές καταστροφές ή αυτό το οποίο μπορεί να έρχεται, την ποιότητα των νερών, τη διάβρωση των ακτών, την αγροτική παραγωγή και τις πιθανές καταστροφές σε αυτή. Άρα πλέον δεν εξαρτόμαστε από τρίτους, αλλά κατεβάζουμε αυτή την πληροφορία σε έναν κυβερνητικό server, από τον οποίο πληροφορία πλέον μπορούν να πάρουν όλες οι υπηρεσίες δωρεάν”, σημείωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη… ψηφιακή γραφειοκρατία, που σε ορισμένες περιπτώσεις ταλαιπωρεί τους πολίτες. “Θα συμφωνήσω ότι το προηγούμενο διάστημα πήγαμε πολύ γρήγορα και ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία. Αυτό το οποίο έπρεπε να κάνουμε και αυτό το οποίο έκανε το Υπουργείο μας, ο προκάτοχός μου και η κυβέρνηση, ήταν να κρατήσουν την Ελλάδα όρθια, υλοποιώντας απλά διαδικασίες που υπήρχαν. Το θέμα πλέον δεν είναι να κρατήσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες, γι’ αυτό και ξεκινήσαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών τη διαδικασία να καταργήσουμε πιστοποιητικά, άρα να βγάλουμε ψηφιακή γραφειοκρατία από τη μέση και να κρατήσουμε μόνο όσα χρειάζονται. Τέτοιου είδους εργαλεία, όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα στο περίπτερο του Υπουργείου μας, ή οι πλατφόρμες για τα ακαθάριστα οικόπεδα, η πλατφόρμα για τις παραλίες με το Υπουργείο Οικονομικών, τα ψηφιακά εισιτήρια και η ψηφιακή ταυτοποίηση στα γήπεδα είναι μόνο μερικά μικρά αλλά υπαρκτά βήματα που δείχνουν πως πραγματικά μπορούμε να φύγουμε πολύ πιο γρήγορα μπροστά”, κατέληξε ο Υπουργός.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παπαστεργίου, “Η Ελλάδα,papastergiou, “i ellada