Δεκεμβριανά: Η μέρα που άρχισε ο Εμφύλιος Πόλεμος – Μια από τις πιο «μαύρες» σελίδες στην ιστορία
Η γερμανική κατοχή είχε λάβει τέλος, όμως η 3η Δεκεμβρίου έμελλε να γραφτεί στην Ιστορία ως μία μαύρη στιγμή για την Ελλάδα, αφού ήταν η ημέρα που ξεκίνησαν τα «Δεκεμβριανά», με τις αγγλικές δυνάμεις και την αστυνομία να πυροβολούν διαδηλωτές στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.
Η ένοπλη σύγκρουση, που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ από τη
Ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου 1944 με την αιματηρή κατάληξη του συλλαλητηρίου της Πλατείας Συντάγματος και τελείωσε τυπικά με την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου 1945.
Η αντιπαράθεση αυτή προήλθε από το κενό εξουσίας, που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής τον Οκτώβριο του 1944. Το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, υπό την καταλυτική επιρροή του ΚΚΕ και με νωπές τις αντιστασιακές δάφνες της Κατοχής, είχε ένα καλά συγκροτημένο στρατιωτικό σώμα και διεκδικούσε μερίδιο στην εξουσία. Απέναντί του οι αστικές δημοκρατικές δυνάμεις ήταν τελείως αδύναμες να του αντιπαρατεθούν, όντας σχεδόν 9 χρόνια εκτός εξουσίας (Δικτατορία Μεταξά, Κατοχή), ενώ μεγάλος μέρος του κρατικού μηχανισμού έφερε τη στάμπα του δοσίλογου.
Εκ των πραγμάτων, η συνδρομή των Βρετανών, που διατηρούσαν δυνάμεις στην Ελλάδα ως συμμαχική δύναμη, ήταν εκ των ων ουκ άνευ για την επιβίωση της αστικής δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον Ειρηνικό συνεχιζόταν με σφοδρότητα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, αν και η ζυγαριά έκλινε υπέρ των Συμμάχων.
Πώς φτάσαμε στα ΔεκεμβριανάΣτις 18 Οκτωβρίου 1944 έφθασε στην Αθήνα ο Γεώργιος Παπανδρέου και δύο μέρες αργότερα σχημάτισε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, στην οποία συμμετείχαν και έξι ΕΑΜικοί Υπουργοί. Ένα από τα πρώτα ζητήματα που έπρεπε να επιλύσει η νέα κυβέρνηση ήταν η αποστράτευση των αντιστασιακών οργανώσεων και η δημιουργία εθνικού στρατού. Στις 5 Νοεμβρίου ο Γεώργιος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι ύστερα από τη συνεργασία που είχε με τον στρατηγό Σκόμπι (επικεφαλής των Βρετανικών Δυνάμεων στην Ελλάδα), ο ΕΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ θα αποστρατεύονταν ως τις 10 Δεκεμβρίου 1944.
Όμως, η απόφαση αυτή δεν άρεσε στο ΚΚΕ, καθώς ενδεχόμενη αποστράτευση του ΕΛΑΣ θα του αφαιρούσε ένα ισχυρό χαρτί στην πρόθεσή του να επιβάλει στην Ελλάδα ένα κομμουνιστικό καθεστώς σοβιετικού τύπου. Στις 20 Νοεμβρίου το Πολιτικό Γραφείο πήρε την απόφαση να αντιπαρατεθεί με τις αστικές δυνάμεις και τους Άγγλους. Οι διαπραγματεύσεις για την αποστράτευση του ΕΛΑΣ ναυάγησαν στις 28 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου οι Υπουργοί του ΕΛΑΣ αποχώρησαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Σε μια επίδειξη ισχύος, το ΕΑΜ διοργανώνει την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ένα μεγάλο παναθηναϊκό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, παρά την κυβερνητική απαγόρευση. Υπολογίζεται ότι πήραν μέρος πάνω από 100.000 άνθρωποι, ενώ κάποιοι ιστορικοί τους ανεβάζουν και στις 500.000. Το συλλαλητήριο βάφτηκε στο αίμα, καθώς οι διαδηλωτές δέχθηκαν καταιγισμό πυρών από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άτομα και να τραυματισθούν 148.
Για το ποιος ήρξατο χειρών αδίκων υπάρχουν τρεις εκδοχές, α) ότι πυροβόλησε κάποιος από το πλήθος, με αποτέλεσμα να απαντήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις, β) ότι πυροβόλησε απρόκλητα η αστυνομία και γ) ότι τα πυρά ήταν βρετανικά για τη δημιουργία προβοκάτσιας.
Την επομένη, μετά τις κηδείες των θυμάτων, οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν, με τη συμμετοχή και δυνάμεων του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Το ΕΑΜ συγκρότησε νέα διαδήλωση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και άλλοι νεκροί. Το ίδιο βράδυ, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά μεταπείστηκε από τους Άγγλους και παρέμεινε στη θέση του.
Η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει με το μέρος του ΕΛΑΣ, που έλεγχε σχεδόν όλη την Αθήνα, εκτός από το κέντρο της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις του ανέρχονταν σε περίπου 20.000 άνδρες. Η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορούσε να υπολογίζει σε λίγους χωροφύλακες και αστυφύλακες, σε κάποιους ταγματασφαλίτες, στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία, που είχε έλθει με δάφνες από το Ρίμινι και έδρευε στο Γουδί και φυσικά στη βρετανική δύναμη υπό τον Σκόμπι, που ήταν και η καλύτερα εξοπλισμένη από όλους τους εμπλεκόμενους. Σύνολο 7.500 άνδρες.
Ο ρόλος του Τσόρτσιλ«Μη διστάσεις να ενεργήσεις σαν να ήσουν σε κατακτημένη πόλη, όπου γίνεται μια τοπική εξέγερση» τηλεγραφεί στον Σκόμπι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ, που δεν διανοείτο ότι θα έχανε την Ελλάδα από τη σφαίρα επιρροής της Μεγάλης Βρετανίας. Την είχε κερδίσει με σκληρά παζάρια από τον Στάλιν στην περίφημη «Συμφωνία των Ποσοστών», που υπογράφτηκε στη Μόσχα στις 9 Οκτωβρίου, τρεις μέρες πριν από την αναχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Σοβιετικός ηγέτης τήρησε τον λόγο του, αποφεύγοντας να κατηγορήσει τον Τσόρτσιλ για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, όπως έκαναν οι Αμερικανοί, αλλά δεν αποθάρρυνε την ηγεσία του ΚΚΕ, που δεν γνώριζε το «παζάρι της Μόσχας» και πίστευε βάσιμα σε συντροφική βοήθεια.
Η πρόθεση του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Αθήνας ήταν να αφοπλίσει όσα αστυνομικά τμήματα αντιστέκονταν. Ιδιαίτερα σκληρές μάχες δόθηκαν στην περιοχή Μακρυγιάννη για τον έλεγχο του Συντάγματος Χωροφυλακής που έδρευε εκεί (6 – 11 Δεκεμβρίου 1944). Τελικά, οι αμυνόμενοι άντεξαν και από τα μέσα Δεκεμβρίου η κατάσταση άρχισε να αλλάζει υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων, μετά και τις νέες ενισχύσεις των Βρετανών από την Ιταλία.
Κατά τη διάρκεια των «Δεκεμβριανών» έδρασε η διαβόητη οργάνωση του ΚΚΕ “ΟΠΛΑ” (Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών), μέλη της οποίας βαρύνονται με πολλούς φόνους, όχι μόνο αντιπάλων, αλλά και αριστερών αντιφρονούντων, όπως Τροτσκιστών.
Ο Τσόρτσιλ πίστευε ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν μπορούσε να λυθεί με στρατιωτικά μέσα, αλλά μόνο με πολιτικά. Γι’ αυτό, ανήμερα των Χριστουγέννων, ήλθε στην Αθήνα.
Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Υπουργείο Εξωτερικών (26 – 27 Δεκεμβρίου), στις οποίες συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΕΑΜ, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον εξόριστο Βασιλιά Γεώργιο Β’ να ορίσει Αντιβασιλέα και συγκεκριμένα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό. Ήταν μια ευφυής κίνηση του Άγγλου πολιτικού για να κρατήσει ενωμένες τις αστικές δυνάμεις, με τη γεφύρωση του χάσματος φιλομοναρχικών και βενιζελογενών δημοκρατικών.
Στα πολιτικά ζητήματα υπήρξε πλήρης διαφωνία. Ο Σιάντος απαίτησε να δοθούν στο ΕΑΜ σχεδόν τα μισά Υπουργεία, να διωχθούν από τον κρατικό μηχανισμό οι δωσίλογοι, να διαλυθεί η Χωροφυλακή, να γίνει δημοψήφισμα για το πολιτειακό το Φεβρουάριο και εκλογές τον Απρίλιο. Οι όροι απορρίφθηκαν απ’ όλους τους πολιτικούς, καθώς πίστευαν ότι θα οδηγούσαν σε κομμουνιστικοποίηση του κράτους. Το ΚΚΕ έδειξε αδιαλλαξία, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι η έλευση του Τσόρτσιλ στην Αθήνα ήταν ένδειξη αδυναμίας και δεν προχώρησε σε ένα συμβιβασμό, που θα του επέτρεπε να διασώσει τις δυνάμεις του και να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο της εξουσίας.
Στις 30 Δεκεμβρίου, ο βασιλιάς ενέδωσε στις αφόρητες πιέσεις των Βρετανών και ανακοίνωσε το διορισμό του Δαμασκηνού ως Αντιβασιλέα και την πρόθεσή του να επιστρέψει στην Ελλάδα, μόνο αν το θελήσει ο λαός. Ο Γεώργιος Παπανδρέου παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία και στις 3 Ιανουαρίου 1945 τον διαδέχθηκε ο Νικόλαος Πλαστήρας, που κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή ΕΑΜικών υπουργών.
Στις 5 Ιανουαρίου 1945 οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αθήνα, υπό την πίεση των υπέρτερων κυβερνητικών και βρετανικών δυνάμεων. Στις 11 Ιανουαρίου ο ΕΛΑΣ υπέγραψε ανακωχή με τους Βρετανούς και στις 12 Φεβρουαρίου 1945 έληξαν και τυπικά τα «Δεκεμβριανά», με τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Το ΕΑΜ είχε ηττηθεί στρατιωτικά και πολιτικά.
Πηγή: sansimera.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Σκότωσε τη σύζυγό του και παραδόθηκε
- Βόλος: 55χρονος με παιδιά και αδέλφια πέθανε μόνος μες στα σκουπίδια – Ζούσε χωρίς ρεύμα και νερό για 8 χρόνια
- Μαρία Φραγκάκη: Εκτάκτως στο Νοσοκομείο η δημοσιογράφος – Τι είπε η Ελένη Τσολάκη
- Νεκρός 19χρονος σμηνίτης στο Άκτιο – Τραυματίστηκε θανάσιμα με όπλο
- Η ιστορία της Χριστίνας που έγινε «Θρασύβουλος»: Η 15χρονη ζούσε ως άντρας για να μην την παρενοχλούν
- Νετανιάχου για Ερντογάν: «Με έλεγε Χίτλερ κάθε 6 ώρες» – Ηταν κολλητοί με τον Ομπάμα…
- Καλλονή με σκυλάκι εξαπατά επιχειρηματίες στην Πάτρα
- Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο
- Θεσσαλονίκη: Χαμός σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ για τις μάσκες – Σταμάτησε το δρομολόγιο
- Κολωνός: O Mίχος έδωσε εντολή να «αδειάσουν» το μαγαζί του - Ανεπιθύμητος για την ιδιοκτήτρια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- Βόλος: 55χρονος με παιδιά και αδέλφια πέθανε μόνος μες στα σκουπίδια – Ζούσε χωρίς ρεύμα και νερό για 8 χρόνια
- Μαρία Φραγκάκη: Εκτάκτως στο Νοσοκομείο η δημοσιογράφος – Τι είπε η Ελένη Τσολάκη
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα του 3ου ορόφου – Εγκλωβίστηκε στο μπαλκόνι νεαρό ζευγάρι
- Άκτιο: Τραγωδία με τον θάνατο 19χρονου σμηνίτη – Πυροβολήθηκε εν ώρα υπηρεσίας
- Δεσποτόπουλος: «Πολύ δύσκολο να έρθουν νύχτα οι Τούρκοι-Ο Ερντογάν δίνει μάχη επιβίωσης»
- «Οδηγείν ανθρώπους. Τέχνη τεχνών»: Παρουσίαση του βιβλίου της Αγγελικής Καριώτογλου την Παρασκευή 9/12
- Σταϊκούρας: «Απαράδεκτο το 4,86% στο επιτόκιο των νέων δανείων»-Τελεσίγραφο 10 ημερών στις τράπεζες
- Δεκεμβριανά: Η μέρα που άρχισε ο Εμφύλιος Πόλεμος – Μια από τις πιο «μαύρες» σελίδες στην ιστορία
- Άγιος Παντελεήμονας: Συνέλαβαν ξανά τράπερ που είχε στο αμάξι του πιστόλι – Είχε εμπλακεί σε μαχαιρώματα στη Λένορμαν
![Δεκεμβριανά, Εμφύλιος Πόλεμος –,dekemvriana, emfylios polemos –](https://images32.inewsgr.com/4739/47398443/dekemvriana-i-mera-pou-archise-o-emfylios-polemos--mia-apo-tis-pio-mavres-selides-stin-istoria-160.jpg)
- Τελευταία Νέα TheCaller
- Δεκεμβριανά: Η μέρα που άρχισε ο Εμφύλιος Πόλεμος – Μια από τις πιο «μαύρες» σελίδες στην ιστορία
- «Οδηγείν ανθρώπους. Τέχνη τεχνών»: Παρουσίαση του βιβλίου της Αγγελικής Καριώτογλου την Παρασκευή 9/12
- Δεσποτόπουλος: «Πολύ δύσκολο να έρθουν νύχτα οι Τούρκοι-Ο Ερντογάν δίνει μάχη επιβίωσης»
- Άκτιο: Τραγωδία με τον θάνατο 19χρονου σμηνίτη – Πυροβολήθηκε εν ώρα υπηρεσίας
- Σταϊκούρας: «Απαράδεκτο το 4,86% στο επιτόκιο των νέων δανείων»-Τελεσίγραφο 10 ημερών στις τράπεζες
- Πάτρα: Καλλονή συστήνεται ως Βρετανίδα σύζυγος υψηλόβαθμου στελέχους εταιρείας και «φεσώνει» ξενοδοχεία και επιχειρηματίες
- Άγιος Παντελεήμονας: Συνέλαβαν ξανά τράπερ που είχε στο αμάξι του πιστόλι – Είχε εμπλακεί σε μαχαιρώματα στη Λένορμαν
- Θεσσαλονίκη: Έξαλλη επιβάτιδα ανάγκασε τον οδηγό λεωφορείου να σταματήσει επειδή δεν φορούσε σχεδόν κανείς μάσκα
- Μαρία Φραγκάκη: Εκτάκτως στο Νοσοκομείο η δημοσιογράφος – Τι είπε η Ελένη Τσολάκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μουντιάλ 2022, Ουρουγουάη: Ασύλληπτο ξέσπασμα του Χιμένες στην κάμερα με ύβρεις για τους διαιτητές
- Μακρόν σε Μασκ: «Το Twitter πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες»
- Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Σκότωσε την σύζυγό του και παραδόθηκε
- Πειραιάς: Σκότωσε τη σύντροφό του και παραδόθηκε στην Αστυνομία
- Γυναικοκτονία Πειραιάς: Νέο σοκ
- Νετανιάχου: Ο Ερντογάν «συνήθιζε να με αποκαλεί Χίτλερ κάθε 6 ώρες…»
- 25ο Φεστιβάλ Σταφίδας 2022 στο Γρηγόρι Αιγίου
- Δυτική Ελλάδα: Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία - Νεκρός 19χρονος σμηνίτης
- Γ. Πατούλης: Στόχος μας οι υγιείς πόλεις με πρόσβαση παντού και για όλα τα μέλη τους
- Bet Builders: Στοιχηματικές προτάσεις για ματς του Μουντιάλ στις 3 και 4 Δεκεμβρίου