Δένδιας: Ανάγκη τεράστιας βοήθειας και στήριξης σε Τουρκία – Συρία

Την ανάγκη τεράστιας βοήθειας και στήριξης στην Τουρκία και τη Συρία που επλήγησαν από μία «βιβλική καταστροφή», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Θα έχω την ευκαιρία, ευθύς εξαρχής, να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για την επίσκεψή μου στις πληγείσες από τους σεισμούς

περιοχές της Τουρκίας και, πέραν αυτού, να συζητήσουμε πώς μπορούμε να σταθούμε δίπλα στα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία. Λυπάμαι που το λέω, επρόκειτο για μια βιβλική καταστροφή, πρωτοφανή. Κατά συνέπεια, χρειάζεται μια τεράστια βοήθεια και μια τεράστια στήριξη», δήλωσε ο Ν. Δένδιας.

Εξάλλου, πρόσθεσε ο Ν. Δένδιας, ότι σήμερα το Συμβούλιο θα εξετάσει μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως η Ουκρανία, τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, αλλά και ζητήματα που εγείρουν η κλιματική αλλαγή και η τεράστια πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος.

“Το πιο επείγον ζήτημα για τον ουκρανικό στρατό είναι η προμήθεια πυρομαχικών”, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζ. Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν τη στήριξη που θα παρασχεθεί στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων από στρατιωτική άποψη.

«Σήμερα θα συζητήσουμε πώς θα προμηθεύσουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, όπλα στην Ουκρανία και κυρίως πυρομαχικά. Το πιο επείγον ζήτημα για τον ουκρανικό στρατό είναι η συνεχής ροή πυρομαχικών, κυρίως βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Είναι το πιο επείγον ζήτημα. Αν αποτύχουμε σε αυτό, θα μπει σε κίνδυνο το αποτέλεσμα του πολέμου», τόνισε ο Ζ. Μπορέλ.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι είναι μία απόφαση που τελικά θα λάβουν οι υπουργοί ‘Αμυνας και η οποία ενδεχομένως να συζητηθεί στο Συμβούλιο που θα γίνει στη Στοκχόλμη στις 7-8 Μαρτίου.

«Υπάρχουν διάφορες προτάσεις και θα δούμε ποιά είναι η καλύτερη για να εφαρμοστεί», πρόσθεσε. Μία από τις προτάσεις που θα μπορούσαν να εξετάσουν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, είναι αυτή της Εσθονίας για κοινή αγορά πυρομαχικών, με βάση το μοντέλο της αγοράς εμβολίων κατά της Covid-19.

Επιπλέον οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για τη νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας – το 10ο πακέτο κυρώσεων που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο περιλαμβάνει περιορισμούς στις ρωσικές εξαγωγές και πάταξη των προσπαθειών αποφυγής των ισχυουσών κυρώσεων. «Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχουμε τελική συμφωνία σήμερα, αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στόχος είναι να υιοθετηθούν τα μέτρα αυτά σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών μελών στην ΕΕ μεθαύριο, Τετάρτη, ώστε οι νόμιμες διαδικασίες να ολοκληρωθούν στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα της επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τέλος, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ασχοληθεί και με το ζήτημα της λογοδοσίας από τη Ρωσία, είτε σχετικά με το δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου είτε για το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Ο Ζ. Μπορέλ αναφέρθηκε στις διπλωματικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη, με σκοπό την έγκριση ενός ψηφίσματος ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τόνισε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ψήφισμα που αναμένεται να έχει την ευρύτερη διεθνή υποστήριξη.

Αύριο, Τρίτη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ θα συναντηθεί στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα