Δέσμευση στην εργασία και εταιρικοί στόχοι: Δείτε πώς συνδέονται

Η δέσμευση των εργαζομένων στην εργασία και το περιβάλλον της εργασίας τους έχει αναδειχθεί σε μείζονος σημασίας παράγοντα για την εξέλιξη κάθε επιχείρησης.

Ταυτόχρονα αποτελεί κι ένα εργαλείο μέτρησης του κατά πόσο οι εργαζόμενοι ταυτίζονται με τις αξίες της εταιρείας. Η δέσμευση των εργαζομένων σε μια επιχείρηση είναι ενδεικτική του αν η εταιρεία ανταποκρίνεται στις αξίες, που επιθυμεί να διαμορφώσουν την κουλτούρα της.

Γιατί είναι σημαντικό το employee engagement

Η

γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων Gullap ορίζει ως employee engagement τη συμμετοχή αλλά και τον ενθουσιασμό, που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι για τη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι κάθε μέρα λαμβάνουν αποφάσεις, που μπορεί να επηρεάσουν μια επιχείρηση. Ο τρόπος που μια εταιρεία αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους αλλά και οι μεταξύ τους σχέσεις μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην εταιρεία ή να τη θέσουν σε κίνδυνο.

Είτε σε καλές είτε σε δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες ένα είναι το σίγουρο: Οι δεσμευμένοι στην εταιρεία υπάλληλοι είναι παραγωγικοί. Παρόλα αυτά μόνο το 15% παγκόσμια και το 35% στις ΗΠΑ εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων. Όπως εύλογα συμπεραίνει κανείς υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης των εργοδοτών στο κομμάτι αυτό.

Μια από τις συνέπειες της έλλειψης δέσμευσης από μέρους των εργαζομένων είναι οι συχνές παραιτήσεις. Αυτό δεν είναι λίγο, αν αναλογιστεί κανείς τα έξοδα για προσλήψεις και εκπαίδευση εκ νέου του καινούριου προσωπικού.

Ποια είναι τα κίνητρα που δεσμεύουν το προσωπικό;

Για να μην αναζητήσει ο υπάρχων εργαζόμενος άλλες θέσεις εργασίας, πρέπει να έχει κίνητρο για να παραμείνει. Κοινή πρακτική, αν και εσφαλμένα, των περισσότερων εταιρειών είναι να αντιμετωπίζουν το engagement σποραδικά. Συνήθως αντιμετωπίζεται ως άσκηση για να νιώσουν χαρούμενοι οι υπάλληλοι και πραγματοποιείται, όταν επίκειται κάποια στατιστική έρευνα. Είναι γεγονός, ότι οι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους υπάλληλοι περιγράφονται ως “ενθουσιώδεις”, παρόλα αυτά δεν είναι τόσο απλή υπόθεση.

Οι άνθρωποι θέλουν η δουλειά τους να έχει νόημα και κάποιον σκοπό. Θέλουν να είναι γνωστοί γι’ αυτό που κάνουν και στο οποίο είναι καλοί. Να λοιπόν ποια είναι τα κυριότερα κίνητρα ενός αφοσιωμένου υπαλλήλου:
1. Σκοπός

ΕξέλιξηManager που δείχνει ενδιαφέρον για την ομάδα τουΣυνεχής διάλογοςΕστίαση στα δυνατά σημεία

Η πλειονότητα των επαγγελματιών σε όλους τους κλάδους χρειάζεται περισσότερα από έναν παχυλό μισθό (αν και βοηθά στις θετικές εντυπώσεις) για να επενδύσει στην εργασία και να προσηλωθεί στους στόχους της εταιρείας.

Το να γίνεται ένας εργαζόμενος γνωστός γι’ αυτό στο οποίο είναι καλός, να αισθάνεται μοναδικός δίνει νόημα στην εργασία του. Ωστόσο η έρευνα της εταιρείας Gallup έδειξε, ότι ένας manager που οδηγεί στα επόμενα βήματα τον υπάλληλο, μπορεί από μόνος του να συνεισφέρει στο 70% της αφοσίωσης ενός εργαζομένου.

Η εργασιακή δέσμευση τότε και τώρα

Προτού ένας εργαζόμενος μπει στη διαδικασία για εύρεση εργασίας και στο παρελθόν, όπως και σήμερα, λάμβανε υπόψη κάποιες παραμέτρους. Μπορεί να μην ήταν ενσυνείδητη αυτή η μέτρηση της δέσμευσης, αποτελούσε μέρος του τρόπου λήψης των αποφάσεών του. Κι έχει ενδιαφέρον να δούμε μέσα από το ακόλουθο δίπολο το τότε και το τώρα:

Τότε: Ο μισθός μου, Τώρα: Ο σκοπός μου

Τότε: Η ικανοποίησή μου, Τώρα: Η εξέλιξή μου

Τότε: Το αφεντικό μου, Τώρα: Ο καθοδηγητής μου

Τότε: Ο ετήσιος απολογισμός μου, Τώρα: Ο συνεχής διάλογος

Τότε: Οι αδυναμίες μου, Τώρα: Τα δυνατά σημεία μου

Τότε: Η δουλειά μου, Τώρα: Η ζωή μου

Γιατί αποτυγχάνουν τα σύγχρονα προγράμματα δέσμευσης

Σχεδόν το 85% των υπαλλήλων παγκόσμια δεν είναι δεσμευμένοι στην εργασία τους, παρότι οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τις προσπάθειές τους προς τον σκοπό αυτό. Η βασική αιτία της αποτυχίας έγκειται στο ότι εκλαμβάνεται ως κάτι που έχει να κάνει με το Ανθρώπινο Δυναμικό και το Τμήμα HR. Η σημασία μιας σωστής στρατηγικής δεν έχει γίνει κτήμα των εργοδοτών, οι managers δεν αποδίδουν τη δέουσα προσοχή και ακόμη και οι πρωτοκλασάτοι υπάλληλοι δεν το κατανοούν. Με δυο λόγια είναι υπόθεση όλων και κάθε μέλος μιας επιχείρησης έχει ενεργό ρόλο σε αυτά τα προγράμματα.

Συχνά λοιπόν ο εργαζόμενος αναζητά find a job στο διαδίκτυο, χωρίς να έχει εξαντληθεί σε όλες τις δυνατότητές του το πρόγραμμα δέσμευσης, χωρίς να έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια. Τι συμβαίνει τότε σε αυτούς του ηγέτες μιας ομάδας; Σημειώνουν χαμηλά σκορ δέσμευσης, λιμνάζουν ή έχουν πτώση στις μετρήσεις τους. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις με υψηλά νούμερα δέσμευσης, όμως τα αποτελέσματα ως προς την επίτευξη των στόχων δείχνουν άλλα.

Τα πιο κοινά λάθη στην εκτέλεση των προγραμμάτων δέσμευσης

Στην προσπάθειά τους να βρουν μια λογική εξήγηση οι ηγέτες της ομάδας μπορεί να κατηγορούν το πρόγραμμα, τις μετρήσεις, τη φιλοσοφία ή διάφορους παράγοντες, που εκτιμούν ότι δυσκολεύει τη δουλειά τους.

Κάποια από τα πιο κοινά λάθη είναι τα εξής:

Πολύ περίπλοκο: Οι ηγέτες μιας ομάδας κάνουν πολύ περίπλοκους τους δείκτες μέτρησης. Εστιάζουν σε δείκτες πρόβλεψης, που είναι έξω από τη σφαίρα επιρροής του manager και δεν ανταποκρίνονται στις βλέψεις των εργαζομένων από ένα εργασιακό περιβάλλον.

Επισφαλείς μετρήσεις δέσμευσης: Θέτουν χαμηλούς δείκτες, που αυξάνει το σκορ της δέσμευσης μεν, δεν είναι ρεαλιστικό δε. Αυτό άλλωστε διαπιστώνεται και στη χαμηλή επίτευξη των εταιρικών στόχων.

Κατάχρηση των ερευνών: Χρησιμοποιούν κατά κόρον σφυγμομετρήσεις για να πάρουν άμεση ανατροφοδότηση με σχόλια και σπάνια λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα. Έτσι δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

Για πολλά χρόνια ο υπολογισμός μισθού και το ετήσιο εισόδημα υπήρξαν ισχυρά κίνητρα ενός εργαζομένου να μείνει σε μια εταιρεία. Πλέον μια πληθώρα παραμέτρων έρχονται στο προσκήνιο και αλλάζουν τις προτεραιότητές του. Για να ακολουθήσει τους ρυθμούς μια επιχείρηση και να κρατήσει το προσωπικό της δεν έχει παρά να προσαρμοστεί στις σύγχρονες εξελίξεις.

https://www.gallup.com/workplace/285674/improve-employee-engagement-workplace.aspx#:~:text=Gallup%20defines%20employee%20engagement%20as,elements%20of%20your%20workplace%20culture.

Keywords
Τυχαία Θέματα