Δημοσκοπήσεις: Το προβάδισμα της ΝΔ, οι… μπλε εντυπώσεις στη ΔΕΘ και ο αστάθμητος παράγοντας της ακρίβειας

Δυο νέες δημοσκοπήσεις, αυτές της MRB για το OPEN και της GPO για το Star δημοσιεύτηκαν σήμερα, Πέμπτη 22/09, καταδεικνύοντας-μεταξύ άλλων-σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπερασματικά,

λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία και στις δημοσκοπήσεις, όπου στη μια προηγείται με 7,5 μονάδες η ΝΔ και στην άλλη με 7,3, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εντυπώσεις στη ΔΕΘ, εν αντιθέσει με τον Αλέξη Τσίπρα, την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με ένα ποσοστό κοντά στο 11 με 12%.

Ωστόσο, ο αστάθμητος παράγοντας-λόγω και των διεθνών εξελίξεων- της ακρίβειας μπορεί να παίξει το ρόλο του και είναι το υπ’ αριθμόν Νο1 πρόβλημα για την κυβέρνηση της ΝΔ.

Δημοσκόπηση MRB: 7,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και στο 11,7% το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN οι πολίτες αξιολογούν την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, ποσοστό 56,2% απαντούν ότι η ακρίβεια είναι το βασικότερο θέμα που τους απασχολεί ενώ η ανεργία έρχεται δεύτερη με ποσοστό 11,8%.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός αξιολογείται αρνητικά από το 38,4% των πολιτών και θετικά από το 28,7.

Το 45,6% αξιολογεί αρνητικά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ενώ μόλις το 19,6% απαντά ότι αξιολογεί θετικά την παρουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ αυτή αξιολογείται αρνητικά από το 40% και θετικά από το 10,6%.

Το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος» που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει το 34% των ερωτηθέντων ενώ ποσοστό 43,5% απαντά ότι δεν τον εκφράζει καθόλου. Αντιστοίχως το «οικογενειοκρατία ή προοδευτική συμμαχία» που έθεσε ως δίλημμα ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει το 28,3% και δεν εκφράζει το 45,5%.

Αναφορικά με την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ αυτή αξιολογείται αρνητικά από το 40% και θετικά από το 10,6%.

Το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος» που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει το 34% των ερωτηθέντων ενώ ποσοστό 43,5% απαντά ότι δεν τον εκφράζει καθόλου. Αντιστοίχως το «οικογενειοκρατία ή προοδευτική συμμαχία» που έθεσε ως δίλημμα ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει το 28,3% και δεν εκφράζει το 45,5%.

Με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς την αποχή και τα λευκά) τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία 31,3%ΣΥΡΙΖΑ 23,8%ΠΑΣΟΚ 11,7%ΚΚΕ 5%Ελληνική Λύση 4,4%Μέρα25 3,7%

Προτιμούν κυβέρνηση με συνεργασία κεντροαριστεράς

Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Το 22,6% απαντούν ότι βλέπουν θετικά μια συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς.

Αντίστοιχα, θετικά βλέπει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, το 24,2% των ερωτηθέντων.

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 7,3 μονάδων για τη ΝΔ- Στο 10,9% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της GPO για λογαριασμό του Star και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 32,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,4%.

Ακολουθούν:
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,9%
ΚΚΕ 5,3%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,8%
ΜέΡΑ25 2,2%
ΕΛΛΗΝΕΣ 1,7%
ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1,5%
ΑΛΛΟ 3,9%
ΛΕΥΚΟ – ΑΚΥΡΟ 1,1%
ΔΕ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ 1,7%
ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 9,8%

Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της ΔΕΘ, καθώς οι εξαγγελίες του έπεισαν περισσότερο τους πολίτες, από αυτές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Πιο συγκεκριμένα, τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έκρινε θετικά το 50,7% των ερωτηθέντων και αρνητικά το 45,6%, ενώ το θετικό ποσοστό για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 36,4% και το αρνητικό 58,5%.

Στο ερώτημα, ποιος από τους δύο έπεισε περισσότερο τους πολίτες, ο πρωθυπουργός λαμβάνει ποσοστό 41,7%, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 30,7%.

Όσον αφορά το τι είδους κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες να προκύψει από τις εκλογές, το 52,1% τάσσεται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, έναντι 44,9%, που προτιμά μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Εφόσον δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, το 58,2% προτιμά να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 39,1% προτιμά να γίνουν ξανά εκλογές, ώστε να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στην άποψη των ερωτηθέντων για τους πολιτικούς αρχηγούς, προηγείται στη θετική/μάλλον θετική ο Κυριάκος Μητσοτάκης (48,6%) και ακολουθούν: Νίκος Ανδρουλάκης (37,8%), Αλέξης Τσίπρας (37,2%), Δημήτρης Κουτσούμπας (27,8%), Γιάνης Βαρουφάκης (23,7%) και Κυριάκος Βελόπουλος (12,1%).

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα,, «μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα, ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας», το 44,9% απαντά τον κ. Μητσοτάκη, το 33,2% τον κ. Τσίπρα και το 21,5% «κανέναν από τους δύο».

Tέλος, σχετικά με τον ποιον βλάπτουν περισσότερο οι κυρώσεις στη Ρωσία, οι ερωτώμενοι στη δημοσκόπηση της GPO απαντούν στη μεγάλη πλειοψηφία τους (62,1%) ότι βλάπτουν περισσότερο την Ευρώπη και τους λαούς της. «Εξίσου και τις δύο πλευρές» απαντά το 24,3%, ενώ μόνο το 10,7% πιστεύει ότι βλάπτουν τη Ρωσία και τον Πούτιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοσκοπήσεις, ΝΔ …, ΔΕΘ,dimoskopiseis, nd …, deth