Διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια στην Λιβύη: Η Τρίπολη ανακαλεί τον διπλωματικό της εκπρόσωπο στην Αθήνα

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο εκτυλίχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στη Λιβύη.

Μετά το πρωινό διπλωματικό επεισόδιο που είχε σαν αποτέλεσμα να ακυρώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, η κυβέρνηση της Τρίπολης κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα επιτετραμμένο στην Τρίπολη.

Μάλιστα, ανακάλεσε

τον διπλωματικό της εκπρόσωπο στην Αθήνα, όπως έκανε γνωστό το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu».

«H στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι προσβολή για τον λιβυκό λαό και την κυβέρνηση», ανέφερε ο Μοχάμεντ Χαμούντι εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, στο τουρκικό πρακτορείο, συμπληρώνοντας πως «η στάση του Έλληνα υπουργού αντιμετωπίστηκε με λύπη από την κυβέρνηση της Λιβύης».

Όπως πρόσθεσε, το αεροπλάνο του Νίκου Δένδια κατευθύνθηκε προς τη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη.



Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Ξεκάθαρη καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου στη συνάντηση του υπ. Εξωτερικών με τον στρατάρχη Χαφτάρ στη Βεγγάζη

Συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (Khalifa Haftar), επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), είχε στη Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ανάγκη σταθεροποίησης της Λιβύης και η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σλυμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα.

Επίσης, καταδίκασε ξεκάθαρα τα τουρκολιβυκά μνημόνια. Σημείωσε, δε, πως αν μέχρι τον Ιανουάριο δεν γίνουν εκλογές θα πρέπει να ληφθούν άλλες δράσεις.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τις σχέσεις της Βεγγάζης με την Αθήνα, καθώς και για τον συντονισμό των διπλωματικών ενεργειών και με το Κάιρο.

Έπειτα, στο λιμάνι της Βεγγάζης ο Νίκος Δένδιας παρευρέθη σε εκδήλωση παρουσίασης της συνεισφοράς της Ελλάδας στο πρόγραμμα WFP για την αποκατάσταση του λιμένα της πόλης, κρίσιμου σημείου εισόδου για τρόφιμα και ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και του Σαχέλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα