Δραματική προειδοποίηση Σολτς: Αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει σύντομα

«Η τρέχουσα κρίση δεν θα τελειώσει σε λίγους μήνες (…) βρισκόμαστε ενώπιον ιστορικής πρόκλησης».

Με αυτά τα λόγια ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προετοιμάζει τους πολίτες για μια μακροχρόνια κρίση με υψηλές τιμές.

Ως «την σκληρότερη οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση από την επανένωση» της Γερμανίας περιέγραψε την κατάσταση ο πρόεδρος των εργοδοτών, Ράινερ Ντούλγκερ.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας προκάλεσαν γενική αβεβαιότητα, δήλωσε ο κ. Σολτς, μετά τις συνομιλίες της

κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της λεγόμενης «συντονισμένης δράσης», με στόχο την συγκράτηση του πληθωρισμού.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Αντιμετωπίζουμε μια ιστορική πρόκληση. Οι Γερμανοί θα βγούμε από αυτή τη φάση μόνο αν ενώσουμε τα χέρια και συμφωνήσουμε σε κοινές λύσεις», τόνισε ο καγκελάριος και αναφέρθηκε στις ελαφρύνσεις που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, όπως το ενιαίο μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ για τα ΜΜΜ και η έκπτωση στα καύσιμα.

Ο κ. Σολτς είχε ήδη σπεύσει χθες να περιορίσει τυχόν προσδοκίες για ανακοίνωση αποφάσεων μετά τη σημερινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους και εμπειρογνώμονες και την ανταλλαγή απόψεων που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με την Bundesbank. Όπως είπε, θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων θα είναι διαθέσιμα το φθινόπωρο. «Η κοινωνία είναι κάποιες φορές πολύ πιο ισχυρή από ό,τι πιστεύουμε. Το μήνυμά που είναι σημαντικό για μένα είναι ότι είμαστε ενωμένοι», δήλωσε.

Από την πλευρά των εργαζομένων, η πρόεδρος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB) Γιασμίν Φαχίμι δήλωσε ότι τα νοικοκυριά επηρεάζονται από τις αυξήσεις των τιμών όσο και οι επιχειρήσεις. «Η σημερινή κατάσταση αφορά τη διασφάλιση της απασχόλησης και την αποτροπή μιας ύφεσης», δήλωσε η κυρία Φαχίμι.

Ακόμη όμως και ο πρόεδρος των εργοδοτών Ράινερ Ντούλγκερ, παραδέχθηκε ότι η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, όπως την εποχή πριν από την πανδημία και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, «δεν τίθεται πλέον καν ως θέμα», αλλά αναγνώρισε ότι οι μισθοί δεν είναι αυτή τη στιγμή παράγοντας του πληθωρισμού.

«Επί του παρόντος οι παράγοντες του πληθωρισμού βρίσκονται κυρίως στην πλευρά της προσφοράς – ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια», δήλωσε ο κ. Ντούλγκερ και τόνισε ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο της συντονισμένης δράσης κυβέρνησης – κοινωνικών εταίρων να μη θιγεί η αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ζήτησε δε από τους πολιτικούς «να φροντίσουν ώστε οι καθαρές αποδοχές που απομένουν στους εργαζόμενους από τις μικτές να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες». Έχουμε δύσκολα χρόνια μπροστά μας, σημείωσε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η σημερινή εναρκτήρια συνάντηση συνέβαλε στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα