Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Η κυβέρνηση προτάσσει την ενότητα – Αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση για τις υποψηφιότητες

Η διαδικασία θα ξεκινήσει το επόμενο Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2025 με την πρώτη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τέταρτη ψηφοφορία που απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων στις 12 Φεβρουαρίου, εν όψει της λήξης της θητείας της απερχόμενης Προέδρου, Κατερίνας

Σακελλαροπούλου, στις 13 Μαρτίου 2025.

Την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την απερχόμενη πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι η επιλογή Τασούλα έχει όλα τα ενωτικά χαρακτηριστικά που επιτάσσει το Σύνταγμα. Η αντιπολίτευση ασκεί κριτική και επιμένει στις δικές της προτάσεις, ενώ η ανακοίνωση διαφορετικών υποψηφίων από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε πολιτική κόντρα.

Έχουμε φύγει εδώ και πολλά χρόνια από τις εποχές των πράσινων και γαλάζιων καφενείων, δηλαδή ότι είναι επιλογή φοβική, δήλωσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κι επισημαίνει ότι «ούτε μισό πολιτικό επιχείρημα κατά της πρότασης του Πρωθυπουργού για τον Κ. Τασούλα δεν έχει ακουστεί».

 Το σκεπτικό ΠΑΣΟΚ για την επιλογή Γιαννίτση – Ανταλλαγή πυρών με τη ΝΔ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε επίθεση στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι η όλη η διαχείριση που έγινε στο θέμα της προεδρικής εκλογής αποκαλύπτει αλαζονεία και αυτοκρατορική συμπεριφορά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι η επιλογή για τον Τ. Γιαννίτση έχει ισχυρούς συμβολισμούς, καθώς πρόκειται για πανεπιστημιακό και οικονομολόγο που συνεργάστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον Κώστα Σημίτη, με θητεία στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας. Επισημαίνουν επίσης τη συμβολή του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

O σκοπός του κυρίου Μητσοτάκη να κλείσει το μάτι στις ακροδεξιές φωνές που υπάρχουν μέσα στη ΝΔ και να καταθέσει μία υπερδεξιά υποψηφιότητα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς αναμένεται να κινηθούν τα κόμματα

«Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

‘Αλλο πρόεδρος της Βουλής και άλλο, πρόεδρος της Δημοκρaτίας, επισημίνει από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Τελειώνει μια μαύρη περίοδος για τη Βουλή υπό την προεδρία του κ. Τασούλα», δηλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κόντρα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

«Την ξέρουμε την κυρία Κατσέλη. Δεν είναι όλοι καλοί για κάθε ρόλο», σχολίασε ο Κώστας Τσουκαλάς. (πηγήOpen).

Aπό την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Γιαννούλης τόνισε, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, ότι «έγινε θεσμική προσπάθεια με το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση».

Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία, δια του εκπροσώπου Τύπου Νίκου Ρωμανού, επισημαίνει ότι «εργαλειοποιείται διαχρονικά από την Αριστερά το ζήτημα του ΠτΔ είτε για να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές είτε για εσωκομματικά παιχνίδια».

Όχι στην υποψηφιότητα Γιαννίτση από τη «Νέα Αριστερά», με το Νάσο Ηλιόπουλο να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι «το ΠΑΣΟΚ επιλέγει στο ανώτατο συμβολικό επίπεδο να υπερασπιστεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την παράδοση της δεξιάς στροφής της σοσιαλδημοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογή Προέδρου, Δημοκρατίας, – Αντιπαράθεση,eklogi proedrou, dimokratias, – antiparathesi