Εκλογικός νόμος: «Παράθυρο» για αλλαγή του από κυβερνητικά στελέχη – Ποια είναι τα σενάρια

Όλο και περισσότερο φουντώνουν τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής η γραμμή του Μαξίμου παραμένει η ίδια και δεν προβλέπει αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ωστόσο υπάρχουν στελέχη που αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο να υπάρξει κάποια παρέμβαση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε για το θέμα:

«Τα δεδομένα είναι γνωστά. Από εκεί και πέρα πάγια θέση της παράταξής μας είναι ότι ο εκλογικός νόμος

πρέπει να αποτυπώνει προφανώς τους εκλογικούς συσχετισμούς και να οδηγεί σε ισχυρές και σταθερές διακυβερνήσεις, σε κυβερνήσεις που μπορούν να παίρνουν γρήγορα σημαντικές, ουσιαστικές θαρραλέες αποφάσεις και αντίστροφα ο εκλογικός νόμος να είναι τέτοιος έτσι ώστε να αποτρέπει και την ακυβερνησία και το σχηματισμό των αδύναμων κυβερνήσεων».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Οικονόμου άφησε επίσης ανοιχτό το παράθυρο παρεμβάσεων τονίζοντας πως «η κυβέρνηση προχωρά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ζητήματα που κανείς οφείλει να προσμετρά και να τους δίνει τη δέουσα σημασία που πρέπει να τους δώσει. Δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε έχουμε κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή να πούμε στην κατεύθυνση αυτή».

Σε αυτό το περιβάλλον ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι «αυτός είναι ο εκλογικός νόμος και θα πορευτούμε με αυτόν, όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι διαμορφώνεται ένα κλίμα που υποβαθμίζει την πιθανότητα συνεργασιών, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης». 

Όπως τονίζουν από την γαλάζια πλευρά «Στόχος είναι οι κυβερνήσεις να μπορούν να παίρνουν γρήγορα αποτελεσματικές, θαρραλέες αποφάσεις και, αντίστροφα, ο εκλογικός νόμος να αποτρέπει και την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες ουσιαστικών αποφάσεων, που επιβάλλει το διεθνές περιβάλλον.

Τα δεδομένα σήμερα είναι γνωστά. Βαδίζουμε προς τις εκλογές με το θεσμικό πλαίσιο του εκλογικού νόμου που υπάρχει και θα επιδιώξουμε μια καθαρή εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης Κυβέρνησης. Αυτή ήταν και αυτή είναι η επιδίωξή μας».

Τα σενάρια

Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι η επαναφορά του «νόμου Παυλόπουλου» που είχε ψηφιστεί το 2008 και προβλέπει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού.

Με το νέο εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ τον Ιανουάριο του 2020 αν το πρώτο κόμμα λάβει το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε παίρνει μπόνους 20 έδρες. Οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών των κομμάτων.

Ένα δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξει τροποποίηση στον ψηφισμένο νόμο με το κλιμακωτό μπόνους έτσι ώστε το πρώτο κόμμα να αρχίσει να ενισχύεται με μια επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% που λαμβάνει μετά το 20% αντί για το 25% που ισχύει τώρα. Έτσι ο νικητής των εκλογών μπορεί να αποσπάσει πλειοψηφία 151 εδρών με ποσοστό λίγο πάνω από το 35%.

Μια ακόμη εκδοχή είναι να προβλεφθεί επιπλέον μπόνους που να σχετίζεται με το προβάδισμα το οποίο χωρίζει το κόμμα το πρώτο κόμμα από εκείνο που θα έρθει δεύτερο. Για κάθε μονάδα διαφοράς να πριμοδοτείται με μια έδρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα