Εγκρίθηκε το «mega deal» ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Motor Oil – Στα 1 δισ. ευρώ το τίμημα

Ένα από τα μεγαλύτερα deal στο χώρο της Ενέργειας είναι γεγονός από σήμερα, Πέμπτη 25/08 και αφορά στη σύσταση κοινής εταιρείας μεταξύ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, του μεγαλύτερου κατασκευαστικού Ομίλου της Ελλάδας και της Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη.

Ειδικότερα, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έδωσε το πράσινο φως για τη συμφωνία με την Motor Oil

, που περιλαμβάνει την απόσχιση του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη δημιουργία κοινής εταιρείας.

Το τελικό τίμημα της συναλλαγής σε όρους enterprise value, οριστικοποιήθηκε σε 994,1 εκατ. ευρώ.

Στη νέα εταιρεία που θα ιδρυθεί η Ελλάκτωρ θα έχει ποσοστό 25% και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη 75%, ενώ η «προίκα» της περιλαμβάνει ΑΠΕ σε λειτουργία συνολικής ισχύος 493 MW και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Motor Oil γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) που αγγίζει τα 800 MW σε εν λειτουργία έργα και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη.

Στις επόμενες κινήσεις της Ελλάκτωρ, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται η επαναγορά του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ (επιτόκιο 6,37%). Η σχετική διαδικασία αναμένεται να εκκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, το διοικητικό συμβούλιο του κατασκευαστικού Ομίλου το τελευταίο τρίμηνο του 2022 θα παρουσιάσει νέο στρατηγικό πλάνο για τις κατασκευές (αποδέσμευση από μη κερδοφόρες διεθνείς δραστηριότητες και εστίαση στις αγορές τις οποίες η εταιρεία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην εκτέλεση έργων) τις παραχωρήσεις (επιλεκτική και στοχευμένη συμμετοχή σε νέα κερδοφόρα έργα και σε υφιστάμενα έργα που θα επαναπαραχωρηθούν) και τους τομείς των ακινήτων και του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας μέσω ΑΠΕ στην Ελλάδα, έχοντας 493MW, 24 αιολικά πάρκα, 1 μικρό υδροηλεκτρικό και 1 φωτοβολταϊκό.

Εκτός από τα εγκατεστημένα έργα, έχουν προχωρήσει οι άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ήπειρο και την Κεντρική Μακεδονία (137 MW), πιστοποιητικά παραγωγής για δύο συστήματα ενεργειακής αποθήκευσης (BESS) ισχύος 360 MW, υπάρχει διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ και συμφωνία αγοράς αιολικού πάρκου (18,4 MW – ώριμη άδεια).

Οι στόχοι του ομίλου είναι να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ στα ΑΠΕ κατά 730 MW μέχρι το 2025, με στόχο έργα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 1,2 GW.

Keywords
Τυχαία Θέματα