«Έπεσε βαθιά σιωπή» – Οι συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα μεγάλωσαν γενιές και γενιές, αφήνοντας εποχή

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης, μουσικός και πιανίστας Μίμης Πλέσσας, βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και όλους τους Έλληνες.

Οι συνθέσεις του μεγάλωσαν γενιές και γενιές, αφού το πλουσιότατο έργο του στο ελληνικό τραγούδι, στον κινηματογράφο και το θέατρο, στην τζαζ και κλασική μουσική, αποτελούν μεγάλο τμήμα της ιστορίας της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα

με μία συγκινητική ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

«Και ξαφνικά “Έπεσε βαθειά σιωπή…”…..”Κι εσύ δεν θα’σαι πλάι μου Αστέρι της Ζωής μου……” ….θά εισαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις από εκεί ψηλά…..μέχρι να ανταμώσουμε και πάλι Ψυχή μου. “Πέρασαν τόσα καλοκαίρια…βρεξαν τη στράτα μας φωτιές” σε αυτό το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ που έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε και να το ξανακάνουμε…. Ευγνώμων για όλα…. Σε ευχαριστώ για όλα…. Σε λατρεύω για πάντα…..Γιατί η Αγάπη δεν έχει ημερομηνία λήξης. Καλό ταξίδι Ψυχή μου …..Καλή μας Αντάμωση», έγραψε η Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα στη συγκινητική της ανάρτηση.

Βιογραφικό

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα, και ήταν ο πρωτότοκος γιος μιας πολυμελούς οικογενείας. Αποφοίτησε από τη Λεόντειο Σχολή στην συνέχεια φοίτησε στην Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αυτοδίδακτος στο πιάνο σε μικρή ηλικία γίνεται ο σολίστ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το 1950 μεταναστεύει στην Αμερική και κάνει διδακτορικό στην Χημεία αλλά δεν σταματά να ασχολείται με την μουσική. Ξεκινά να συνθέτει το 1952 και το 1959 βραβεύεται στο Πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού του ΕΙΡ, για το «Αστέρι Αστεράκι» με ερμηνεύτρια τη Νάνα Μούσχουρη. Δεκαετίες μετά από αυτή την συνεργασία και μόλις πριν λίγους μήνες οι δύο καλλιτέχνες είχαν μια συγκινητική συνάντηση  έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Διέγραψε μια αξιοζήλευτη μουσική πορεία, γεμάτη από επιτυχίες και βραβεύσεις. Συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους διάσημους Έλληνες συνθέτες και με τα τραγούδια του καθιερώθηκαν και κέρδισαν την αγάπη του κοινού οι μεγαλύτεροι Έλληνες τραγουδιστές.

Ο δίσκος του Δρόμος, με τραγούδια σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, θεωρείται ο εμπορικότερος όλων των εποχών.

Έγραψε μουσική για πάνω από 100 ελληνικές ταινίες και 11 ξένες, ενώ έφερε σε επαφή το αμύητο ακόμα ελληνικό κοινό, με την αγαπημένη του τζαζ μουσική, περνώντας την έξυπνα μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο.

Από τις 4 Ιανουαρίου 1986 έως τις 20 Ιουλίου 1988 ήταν συμπαρουσιαστής μαζί με τον Κώστα Φέρρη και τον Βασίλη Τσιβιλίκα της εκπομπής της ΕΡΤ «Καλλιτεχνικό καφενείο».

Ο Μίμης Πλέσσας έφυγε αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη στον πολιτισμό της Ελλάδας, μόλις μία εβδομάδα πριν κλείσει τα 100 του χρόνια.

Αφιέρωμα από το Δεύτερο Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Δεύτερου μεταβάλλεται από σήμερα Σάββατο, 5 Οκτωβρίου ως εξής:

Η Λίτσα Τότσκα στις 8 το πρωί απευθύνει τον “Πρώτο Αποχαιρετισμό” σε μια δίωρη εκπομπή όπου θυμόμαστε τις μεγάλες στιγμές της ζωής και της καριέρας του Μίμη Πλέσσα.

Ακολούθως στις 10:00 η  Ιωάννα Νιαώτη συνομιλεί με τον μουσικό παραγωγό Σιδερή Πρίντεζη, που έχει συνεργαστεί κατ’ επανάληψη με τον οξυδερκή συνθέτη.

Ο ίδιος ο Σιδερής, παρών ζωντανά 14:00-16:00 μας παρουσιάζει την πιο δημιουργική περίοδο του Πλέσσα, στην πρώτη μιας σειράς αφιερωματικών εκπομπών που θα διαρκέσουν μια εβδομάδα.

Στις 18:00-19:00 ακούμε ένα επεισόδιο της σειράς “Εκ Βαθέων” όπου ο Μίμης Πλέσσας παρουσίαζε τα δικά του έργα στο Δεύτερο Πρόγραμμα: H συγκεκριμένη εκπομπή μεταδόθηκε στις 13 Ιουνίου 2011 και ο Μίμης Πλέσσας παρουσιάζει τα πλέον βραβευμένα τραγούδια του.

Το βράδυ του Σαββάτου 21:00-23:00 θα ακούσουμε εκτάκτως την εκπομπή “Το Μουσικό Κουτί – Μίμης Πλέσσας” (Πρώτη Μετάδοση 21 Ιανουαρίου 2024).

Επίσης, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 15:00 αρχίζει η μετάδοση των οκτώ εκπομπών, που ηχογράφησε ο Μίμης Πλέσσας το 1984 για τη σειρά «Οι δημιουργοί παρουσιάζουν», σε επιμέλεια και παραγωγή Έφης Μεταλληνού.

Στις εκπομπές αυτές, ο μεγάλος συνθέτης αυτοβιογραφείται, χωρίζοντας την έως τότε πορεία του στη μουσική, σε είδη και περιόδους, διανθίζοντας τις αφηγήσεις του με γνωστά τραγούδια, αλλά και με σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έπεσε, Μίμη Πλέσσα,epese, mimi plessa