ΕΤΑΑ: Ο πόλεμος επιβαρύνει την οικονομία του Λιβάνου – Το ΑΕΠ της Ρωσίας τονώνεται από το πετρέλαιο

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, το μέτωπο του οποίου επεκτάθηκε στο Λίβανο, αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη οικονομία της χώρας αυτής, προειδοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ, BERD/EBRD) στις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις της.

Η ρωσική οικονομία, η οποία έχει τονωθεί από τις πωλήσεις πετρελαίου, συνεχίζει, παρά τις κυρώσεις που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία,

να αψηφά τις προγνώσεις του θεσμού, ο οποίος αναθεωρεί για άλλη μια φορά προς τα επάνω τις προοπτικές της χώρας.

Έπειτα από μια συρρίκνωση κατά 0,2% το 2023, το λιβανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να οπισθοχωρήσει κατά 1% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΤΑΑ, η οποία προέβλεπε μέχρι τώρα ελαφρά ανάπτυξη το 2024.

Ο Λίβανος, ο οποίος είναι βυθισμένος σε πολιτικό αδιέξοδο και επιβαρύνεται από τη στασιμότητα ουσιωδών μεταρρυθμίσεων, είδε το ΑΕΠ του να οπισθοχωρεί σωρευτικά πάνω από 40% από το 2018.

Οι προοπτικές αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω, επειδή «οποιαδήποτε κλιμάκωση θα επιβαρύνει σίγουρα την ανάπτυξη» της χώρας, σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπεάτα Γιαβόρτσικ, επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΤΑΑ.

Η Ρωσία βλέπει να βελτιώνονται οι προβολές για την ανάπτυξή της: το ΑΕΠ της αναμένεται να αυξηθεί φέτος με τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι (+3,6%), εκεί όπου ο θεσμός προέβλεπε επιβράδυνση.

Η Μόσχα μπορεί να υπολογίζει σε «μια αύξηση στις τιμές του πετρελαίου που υπολογίζεται σε 10% και σε σταθερό εμπόριο» με τις χώρες που δεν της επιβάλλουν κυρώσεις, όπως η Κίνα και η Ινδία, εξηγεί η ΕΤΑΑ.

Όμως «η εικόνα είναι λιγότερο λαμπρή απ’ ό,τι φαίνεται, επειδή αυτή τη στιγμή η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε υπερθέρμανση», καθώς τροφοδοτείται από τις δημόσιες δαπάνες για την άμυνα και μια αύξηση των μισθών, «και αυτό σημαίνει πως την επόμενη χρονιά θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση», σύμφωνα με την Μπεάτα Γιαβόρτσικ.

Η ΕΤΑΑ, η οποία ιδρύθηκε το 1991 για να βοηθήσει τη μετάβαση των χωρών του πρώην σοβιετικού συνασπισμού σε μια οικονομία της αγοράς, έχει έκτοτε επεκτείνει την περίμετρό της για να περιλάβει χώρες της Μέσης Ανατολής, της κεντρικής Ασίας και της βόρειας Αφρικής.

Στο σύνολό τους, οι οικονομίες των χωρών, στις οποίες είναι παρούσα, αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8% φέτος, λιγότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, καθώς επιβαρύνονται επίσης από τη στασιμότητα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν και από τη σοβαρή ξηρασία στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα