RebuildUkraine: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΕ για την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας
Τα θεμέλια σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, με ευρωπαϊκή και παγκόσμια χρηματοδότηση, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πόλεμος έχει ως συνέπεια την κατάρρευση των φορολογικών, εξαγωγικών και άλλων εσόδων της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με την ευρείας κλίμακας παράνομη ιδιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και εξαγωγικών αγαθών, μεταξύ άλλων στον γεωργικό τομέα, με παράλληλη εκτόξευση των βασικών δαπανών.
«Η αντιμετώπιση της σημαντικής βραχυπρόθεσμης χρηματοδοτικής στήριξης της Ουκρανίας για τη συνέχιση της λειτουργίας των βασικών υπηρεσιών, την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών και την αποκατάσταση των πλέον βασικών κατεστραμμένων υποδομών θα απαιτήσει κοινή διεθνή προσπάθεια, στην οποία η ΕΕ θα είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της», τονίζει η Επιτροπή, προτείνοντας τη χορήγηση στην Ουκρανία πρόσθετης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής με τη μορφή δανείων ύψους 9 δισ. ευρώ, εντός του 2022, η οποία θα συμπληρωθεί με στήριξη από άλλους διμερείς και πολυμερείς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της G7.
Η χρηματοδοτική συνδρομή θα καταβληθεί σε δόσεις με μακρές ληκτότητες και επιτόκια με ευνοϊκούς όρους, χάρη στην εγγύηση από τον προϋπολογισμό της Ένωσης.
Για να καταστεί αυτό δυνατό, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να καταστούν διαθέσιμες πρόσθετες εγγυήσεις.
Η Επιτροπή τονίζει ότι «θα απαιτηθεί σημαντική παγκόσμια χρηματοδοτική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τις ζημίες από τον πόλεμο, ώστε να δημιουργηθούν τα θεμέλια μιας ελεύθερης και ευημερούσας χώρας, προσηλωμένης στις ευρωπαϊκές αξίες, καλά ενσωματωμένης στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, η οποία να στηριχτεί στην ευρωπαϊκή της πορεία».
Ενώ συνεχίζεται η επίθεση της Ρωσίας, οι συνολικές ανάγκες για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας δεν είναι ακόμη γνωστές, ωστόσο είναι σημαντικό να σχεδιαστούν ήδη από τώρα τα βασικά δομικά στοιχεία της διεθνούς αυτής προσπάθειας. Η στήριξη θα πρέπει να έχει μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η προσπάθεια ανασυγκρότησης θα πρέπει να κατευθύνεται από τις ουκρανικές Αρχές σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και άλλους βασικούς εταίρους, όπως η G7 και η G20, και άλλες χώρες, καθώς και με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διεθνείς οργανισμούς.
Οι εταιρικές σχέσεις μεταξύ πόλεων και περιφερειών της ΕΕ και της Ουκρανίας θα εμπλουτίσουν και θα επιταχύνουν την ανασυγκρότηση.
Μια διεθνής πλατφόρμα συντονισμού, η «πλατφόρμα για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας», υπό την κοινή ηγεσία της Επιτροπής και της ουκρανικής κυβέρνησης, θα λειτουργήσει ως ένα γενικό όργανο στρατηγικής διακυβέρνησης, υπεύθυνο για την έγκριση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης που θα καταρτιστεί και θα εφαρμοστεί από την Ουκρανία, με υποστήριξη διοικητικής ικανότητας και τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η πλατφόρμα θα φέρει σε επαφή τους εταίρους και οργανισμούς υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της ΕΕ, άλλων διμερών και πολυμερών εταίρων και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το Ουκρανικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετέχουν ως παρατηρητές.
Το σχέδιο ανασυγκρότησης «RebuildUkraine», που εγκρίθηκε από την πλατφόρμα μετά από αξιολόγηση των αναγκών, θα αποτελέσει τη βάση για να καθορίσουν η ΕΕ και οι άλλοι εταίροι τους τομείς προτεραιότητας που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση και τα συγκεκριμένα έργα.
Η πλατφόρμα θα συντονίζει τις πηγές χρηματοδότησης και τον προορισμό τους, ώστε να βελτιστοποιηθεί η χρήση τους, ενώ επίσης θα παρακολουθεί την πρόοδο στην εφαρμογή του σχεδίου.
Για τη στήριξη του σχεδίου ανασυγκρότησης, η Επιτροπή προτείνει να συσταθεί ο μηχανισμός «RebuildUkraine», ως το κύριο νομικό μέσο για τη στήριξη από την ΕΕ, που θα συνδυάζει επιχορηγήσεις και δάνεια.
Ο μηχανισμός αυτός θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση αυτής της πρωτοβουλίας, με σαφή σύνδεση με τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις.
Θα βασιστεί στην εμπειρία της ΕΕ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά θα προσαρμοστεί στις πρωτοφανείς προκλήσεις της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας και της συνοδείας της στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Ο ίδιος ο Μηχανισμός θα διαθέτει ειδική δομή διακυβέρνησης, που θα διασφαλίζει την πλήρη ανάληψη ευθύνης από την Ουκρανία.
Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου και στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ επενδύσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις πολιτικές και τα πρότυπα της ΕΕ για το κλίμα και το περιβάλλον, θα βοηθήσουν την Ουκρανία να βγει ισχυρότερη και ανθεκτικότερη από την καταστροφή της ρωσικής εισβολής.
Οι απρόβλεπτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο στην Ευρώπη υπερβαίνουν κατά πολύ τα μέσα που διατίθενται στο τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προσδιοριστούν νέες πηγές χρηματοδότησης.
Η προτεινόμενη αρχιτεκτονική είναι επαρκώς ευέλικτη ώστε να καλύπτει αυτές τις νέες πηγές χρηματοδότησης.
Οι πρόσθετες επιχορηγήσεις που θα διατεθούν στην Ουκρανία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν είτε από πρόσθετες συνεισφορές των κρατών μελών (και τρίτων χωρών, εφόσον το επιθυμούν) στον Μηχανισμό και τα υφιστάμενα προγράμματα της Ένωσης, ώστε να ωφεληθούν από τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και τις διασφαλίσεις της Ένωσης για την ορθή χρήση των κονδυλίων, είτε μέσω στοχευμένης αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Οι πηγές αυτές θα μπορούσαν επίσης να χρηματοδοτήσουν τα δάνεια που θα χορηγηθούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο του Μηχανισμού. Ωστόσο, δεδομένης της κλίμακας των δανείων που είναι πιθανό να απαιτηθούν, οι επιλογές περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τα δάνεια εξ ονόματος της ΕΕ ή με εθνικές εγγυήσεις των κρατών μελών.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σχετικά:
«Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φρικτή ανθρώπινη οδύνη και μαζική καταστροφή σε ολόκληρη τη χώρα, αναγκάζοντας εκατομμύρια αθώους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική στήριξη στην Ουκρανία για την κάλυψη των αναγκών της και τη συνέχιση της λειτουργίας των βασικών υπηρεσιών.
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες ανασυγκρότησης, ώστε να συμβάλουμε στην ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής και ευημερούσας Ουκρανίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις θα συμβαδίζουν με μεταρρυθμίσεις που θα στηρίζουν την Ουκρανία, ώστε να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία της».
Πηγή: iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σπαραγμός Άδωνι για την πρόσληψη της κόρης του – «Άρα τα παιδιά μου δεν μπορούν να δουλέψουν πουθενά…
- Θαλάσσιος καπνός «περικύκλωσε» την Κρήτη
- Η συγκινητική ανάρτηση της Κάκιας Ιγερινού για τον Νίκο Φέρτη που παλεύει με το Αλτσχάιμερ
- Κακοκαιρία στην Αττική: Απεγκλωβίστηκαν πέντε οχήματα στη Σταμάτα
- Αλίκη Βουγιουκλάκη: Απίθανες αποκαλύψεις για την ηθοποιό – «Όποτε έκανε…»
- Καιρός τώρα: «Άνοιξαν οι ουρανοί» στην Αθήνα - Ισχυρή καταιγίδα με αστραπές και βροντές
- Έξαλλος ο Βαλάντης με την εκταφή του Στάθη Ψάλτη: «Ντροπή σου!»
- Θεσσαλονίκη: Ισχυροί άνεμοι «σαρώνουν» την πόλη – Πτώσεις δέντρων, ζημιές σε ΙΧ
- Η συγκινητική ανάρτηση της Κάκιας Ιγερινού για τον Γιάννη Φέρτη που παλεύει με το Αλτσχάιμερ
- Συνελήφθησαν για «φακελάκι» δύο λογιστές και μία εφοριακός στη Θεσσαλονίκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- Συναγερμός στην Εύβοια: Άνδρας αγνοείται στη Δίρφυ
- Οι συσχετισμοί δυνάμεων στην νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
- Survivor: Ο Εμμανουήλ, ο… Μήτσος και ο «ακατανόμαστος»
- Σφοδρές καταιγίδες στην Αττική
- Σασμός: Η Μαρίνα κάνει μια αποκάλυψη στην Κατερίνα που θα τη σοκάρει
- Tζο Μπάιντεν: Xαιρετίζει και στηρίζει την «ιστορική υποψηφιότητα» Φινλανδίας και Σουηδίας
- Σφοδρή κακοκαιρία στην Αττική: Απεγκλωβίστηκαν οδηγοί στη Σταμάτα
- Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Μπακογιάννης και Ζέρβας θα δουν μαζί τον τελικό
- «Χάσατε την ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας»: Τα παράπονα του Τσαβούσογλου στον Μπλίνκεν
- Κορονοϊός: Η χαλάρωση των μέτρων έφερε αύξηση στα κρούσματα στην Αμερική
- Τελευταία Νέα TheCaller
- RebuildUkraine: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΕ για την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας
- Σφοδρή κακοκαιρία στην Αττική: Απεγκλωβίστηκαν οδηγοί στη Σταμάτα
- «Χάσατε την ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας»: Τα παράπονα του Τσαβούσογλου στον Μπλίνκεν
- ΑΑΔΕ: Λιγότεροι οι οφειλέτες στην εφορία τον Μάρτιο του 2022
- Σασμός: Η Μαρίνα κάνει μια αποκάλυψη στην Κατερίνα που θα τη σοκάρει
- Συναγερμός στην Εύβοια: Άνδρας αγνοείται στη Δίρφυ
- Survivor: Ο Εμμανουήλ, ο… Μήτσος και ο «ακατανόμαστος»
- Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Μπακογιάννης και Ζέρβας θα δουν μαζί τον τελικό
- Κορονοϊός: Η χαλάρωση των μέτρων έφερε αύξηση στα κρούσματα στην Αμερική
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου
- Ουκρανία: Οι Ρώσοι δημοσίευσαν βίντεο με τους τραυματισμένους μαχητές του Azovstal που παραδίδονται
- Ελένη Φουρέιρα: Η ιστορική εμφάνισή της χωρίς εσώρουχο ξυπνάει διαθέσεις
- Δένδιας: Η επίσκεψη Μητσοτάκη μάς έδωσε την άνεση να λέμε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ελληνική θέση
- Στο έλεος της κακοκαιρίας ξανά η Βόρεια Εύβοια -Ποτάμια οι δρόμοι, πλημμύρισαν σπίτια [βίντεο]
- Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 7χρονος που καταπλακώθηκε από καγκελόπορτα
- Κακοκαιρία: Βροχές και πλημμύρες στην Αττική - Πού σημειώθηκαν προβλήματα
- Τα ΤΖΟΚΕΡ Stars επέστρεψαν – Μεγάλες κληρώσεις κάθε εβδομάδα και δώρα πολλών αστέρων στο tzoker.gr
- Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ταρακούνησε τα Δωδεκάνησα - Στη θάλασσα το επίκεντρο
- Κακοκαιρία πλήττει τη χώρα: Μέχρι πότε θα συνεχιστεί – Πού χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή