Έξοδος στις αγορές για την Ελλάδα – Στόχος η κάλυψη σημαντικού μέρους των δανειακών αναγκών

Την πρώτη έξοδο στις αγορές για φέτος, προγραμματίζει ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους στην Ελλάδα, σε μία περίοδο σε μία χρονική συγκυρία, που έχουν τσιμπήσει προς τα πάνω οι τιμές των ομολόγων των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές εξακολουθούν και ανεβαίνουν.

Θα το δούμε και στη συνέχεια, καθώς καταγράφονται νέα υψηλά επίπεδα πολλών ετών, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία.
Η πρεμιέρα λοιπόν επιλέγει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου

Χρέους να γίνει με έκδοση 10ετούς ομολόγου.
Είναι η διάρκεια ομολόγου, η οποία συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο στην αγορά.

Οι εκτιμήσεις διότι αν όλα πάνε καλά, αύριο θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών, κάνουν λόγο για άντληση ενός ποσού της τάξεως των τριών με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και με την απόδοση να κυμαίνεται περίπου στο 3,5 – 3,8%.
Αύριο θα έχουμε τα νούμερα, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό και το ποσό της άντλησης αλλά και η απόδοση εξαρτάται από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί από την πλευρά της αγοράς.

Όμως αυτό το νούμερο μας δείχνει το εξής. Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα χρηματοδοτικών αναγκών, το οποίο συζητήθηκε και την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπει ότι για ολόκληρη τη χρονιά θα είμαστε γύρω στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Όχι μόνο μέσω των νέων εκδόσεων ομολόγων, αλλά μέσω των επανεκδόσεων.
Ήταν ήδη προγραμματισμένες δέκα επανεκδόσεις, υπήρχε και μία τώρα για την Τέταρτη, αλλά ανακοινώθηκε ότι λόγω της επικείμενης εξόδου αυτή αναβάλλεται.

Αυτό σημαίνει ότι αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος που δείξαμε, τότε αυτομάτως θα μπορέσει να καλύψει η Ελλάδα περίπου το 40% του ετήσιου προγράμματος χρηματοδοτικών αναγκών ήδη από το πρώτο δεκαπενθήμερο της χρονιάς.
Και έχει τη σημασία του διότι οι συνθήκες στις αγορές, αν μη τι άλλο, χαρακτηρίζονται από έντονη αβεβαιότητα.

Υπάρχει το κλίμα αβεβαιότητας και λόγω της αλλαγής σκυτάλης στις Ηνωμένες Πολιτείες που προσπαθούν να προεξοφλήσουν οι αγορές το τι θα γίνει σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, αλλά υπάρχει και το ζήτημα του πόσο αυξημένες είναι οι δανειακές ανάγκες, ειδικά εδώ στην Ευρώπη και σήμερα στο επίκεντρο οι αποδόσεις του βρετανικού ομολόγου θα το δούμε στο 4,8 6% σήμερα και αυτό είναι ένα νέο υψηλό από τα επίπεδα του 2008.

Η Ιταλία στο 3,8%. Βλέπουμε Γαλλία και Ελλάδα περίπου στα ίδια επίπεδα, στο 3.40 6%. Ακόμα και η Γερμανία, η χώρα που έχει από τις χαμηλότερες αναλογίες πρόσβασης είναι αυτή τη στιγμή στο 2,6%.
Θα δούμε αύριο πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για το ελληνικό ομόλογο.

Πηγή: ertnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έξοδος, Ελλάδα – Στόχος,exodos, ellada – stochos