Φθίνει η σμηνοσειρά σε Σαντορίνη και Αμοργό – Σε αναζήτηση των αιτίων της σεισμικής δραστηριότητας οι επιστήμονες

Σε ύφεση βρίσκεται η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό, όπως επιβεβαίωσε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία καλεί τους κατοίκους να ακολουθούν τις συστάσεις των αρχών. Οι επιστήμονες διακρίνουν μια εδαφική παραμόρφωση, την οποία αποδίδουν σε κίνηση του μάγματος. Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι κάτοικοι επιστρέφουν στη Σαντορίνη.

Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στην περιοχή

της Ανύδρου, όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1000 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 3 ρίχτερ, από την 1η Φεβρουαρίου. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι επιστήμονες παρατηρούν ύφεση του φαινομένου.

Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας ανέφερε:

«Παρατηρείται στην περιοχή της Σαντορίνης μια αυξημένη εδαφική παραμόρφωση που παρακολουθούμε και προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την αιτία αλλά και τη σημασία της. Στα δημόσια κτίρια του νησιού έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και οι έλεγχοι αυτοί έχουν δείξει ότι τα κτίρια έχουν μια πολύ καλή συμπεριφορά στη σεισμική κίνηση».

Κ. Μητσοτάκης: Πρωτόγνωρο φαινόμενο που δεν επιτρέπει ασφαλή εκτίμηση

O πρωθυπουργός, στην κυριακάτικη ανάρτησή του επισημαίνει ότι οι επιστήμονες μιλούν για ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, με αυξομειώσεις στη δυναμική του, που δεν επιτρέπει μέχρι στιγμής ασφαλή εκτίμηση για την εξέλιξή του.

Λόγω της επίμονης σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

«Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και παίρνουμε κάθε πρόσφορο προληπτικό μέτρο, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών (…) Προέχει η ασφάλεια, αλλά αναγνωρίζοντας ότι η παράταση του φαινομένου προκαλεί οικονομική ζημία σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, λάβαμε ειδικά μέτρα για τη στήριξή τους […] Θα είμαστε στο πλευρό των νησιωτών μας όσο και όπως χρειαστεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα μέτρα στήριξης αφορούν σε:

Αναστολή συμβάσεων εργασίας για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025.Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες.Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.Απαγόρευση απολύσεων κατά την περίοδο της αναστολής.Διατήρηση ίδιου αριθμού θέσεων για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής

Η ύφεση της σεισμικής δραστηριότητας τα τελευταία εισκοσιτετράωρα δείχνει ότι οι κάτοικοι ανυπομονούν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς.

Την Τετάρτη συνεδριάζουν εκ νέου οι επιστομονικές επιτροπές εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και παρακολούθησης ηφαιστειακού τόξου.

Παρά το γεγονός ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Ανύδρου είναι μειωμένη, δεν συμβαίνει το ίδιο και στην περιοχή της Καλδέρας, όπου η σεισμική ακολουθία είναι στα ίδια επίπεδα. Παράλληλα, υπάρχει εδαφική μετατόπιση στο σύνολο της Σαντορίνης με τους επιστήμονες να αναζητούν τα αίτια αυτής της μετατόπισης. Για την προέλευση των σεισμών, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και αυτό το οποίο οι επιστήμονες συζητούν είναι αν οι σεισμοί προκάλεσαν την κίνηση του μάγματος ή το αντίστροφο, αποκλείοντας το σενάριο για ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά την ανύψωση της καλδέρας που είχε παρατηρηθεί, φαίνεται ότι υπάρχει σταθεροποίηση.

Πηγή: ertnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φθίνει, Σαντορίνη, Αμοργό –,fthinei, santorini, amorgo –