Γ. Μανιάτης: Η Ενέργεια είναι στον σκληρό πυρήνα των εθνικών θεμάτων-Χρειάζεται εθνική συνεννόηση

Όπως είπε ο κ. Μανιάτης αρχικά, «η Ευρώπη τα τελευταία 4-5 χρόνια πυροβολεί τα πόδια της με έναν εξοργιστικό τρόπο και-πλέον- εκβιάζεται από τη Ρωσία με το φυσικό αέριο…».

Ο πρώην υπουργός στηλίτευσε το γεγονός της απόλυτης εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, που τώρα-με δεδομένο τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη ρωσική εισβολή και συνακόλουθα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας- αναδεικνύεται εμφατικά, ενώ έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γερμανία και το «στραπάτσο», όπως το χαρακτήρισε, που δέχθηκε με την εισβολή

στην Ουκρανία.

Ο κ. Μανιάτης εν συνεχεία σταχυολόγησε τους λόγους, που η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στην Ενέργεια.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στην κατασκευή υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, στην Καβάλα, επένδυση περίπου 300-400 εκατ. ευρώ, που από το 2014 δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα.

Εν συνεχεία, υπερτόνισε το γεγονός πως δεν έχει ολοκληρωθεί το φράγμα της Μεσοχώρας, που κανονικά, με το σχεδιασμό που υπήρχε, από το 2018 θα έδινε πράσινη υδροηλεκτρική ενέργεια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ότι από το 2014 δεν έχει «τρέξει» το ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας, που θα μπορούσαμε να έχουμε-σήμερα που μιλάμε μετά από 7-8 χρόνια που κυρώσαμε τις συμβάσεις- να έχουμε αυτάρκεια ενεργειακή και ενδεχομένως να κάνουμε και εξαγωγή.

Ακόμη μια παράμετρο που έθεσε ο κ. Μανιάτης ήταν ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός.

Για την απολιγνιτοποίηση ο πρώην υπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που επέλεξε να πάει πολύ γρήγορα η απολιγνιτοποίηση», αν και τόνισε σε αυτό το σημείο το υψηλό κόστος ρύπων που πλήρωνε η ΔΕΗ.

Εξάλλου, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν επί δικής του υπουργίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ειδικότερα, στάθηκε στο γεγονός ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν η 6η καλύτερη χώρα στον κόσμο στην κατά κεφαλή παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας και η 7η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη μαζί με τη Γερμανία στην παραγωγή αιολικής ενέργειας για ηλεκτρισμό. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο εξοικονομώ κατ’ οίκον, το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο κ.α.

Τέλος, ο κ. Μανιάτης έφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πόση ενέργεια θα μπορούσε να εξοικονομηθεί στην Ελλάδα και στους καταναλωτές, αν όλοι είχαμε ηλιακό θερμοσίφωνα στο σπίτι μας αντί για ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Όπως είπε ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι το 16-20% του κόστους του λογαριασμού ρεύματος για ένα μέσο νοικοκυριό.

Keywords
Τυχαία Θέματα