Γιατί η κλιματική αλλαγή απειλεί και την ψυχική μας υγεία;

Ελάχιστες χώρες έχουν ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της νέας πρόσκλησης.

Η ραγδαία αυξανόμενη κλιματική αλλαγή σύμφωνα με στοιχεία του διακυβερνητικού πάνελ κλιματικής αλλαγής (Intergovernmental Panel on Climate Change -ΙPCC) απειλεί την ψυχική υγεία και ευεξία μας, καθώς συνδέεται με άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικότητα.

“Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και υπάρχει ελάχιστη διαθέσιμη ψυχολογική υποστήριξη για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες που επηρεάζονται”, τόνισε η Dr Maria Neira, Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος,

Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία πλήττουν δυσανάλογα συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Ωστόσο, μόλις 9 από τις 95 συνολικά χώρες που εξέτασε ο ΠΟΥ έχουν εντάξει την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα εθνικά σχέδιά τους για την υγεία και την κλιματική αλλαγή.

“Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ψυχική υγεία και οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, ενώ στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου 3 στους 4 ανθρώπους δεν έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες υπηρεσίες”, σημειώνει η Dévora Kestel, διευθύντρια του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών του ΠΟΥ.

“Οι χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν καταστήσει σαφές ότι η ψυχική υγεία αποτελεί προτεραιότητα. Εργαζόμαστε στενά με τις χώρες για να προστατέψουμε τη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων από τις κλιματικές απειλές”, πρόσθεσε ο Dr Diarmid Campbell-Lendrum, επικεφαλής των ζητημάτων για το κλίμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και συγγραφέας του IPCC.

Οι χώρες που αποτελούν καλά παραδείγματα για κάτι τέτοιο είναι οι Φιλιππίνες, οι οποίες αναδόμησαν και βελτίωσαν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας τους μετά τον τυφώνα Hayian το 2013 και η Ινδία, όπου υπάρχει εθνικό σχέδιο μείωσης του κινδύνου καταστροφής, ώστε να ανταποκριθούν στους κλιματικούς κινδύνους αλλά ταυτόχρονα και στις ανάγκες ψυχικής υγείας και στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των ατόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα