Η ακρίβεια ροκανίζει εισόδημα και αισιοδοξία

Μπορεί η χώρα να βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από το καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, ωστόσο τα συνεχή χτυπήματα της ακρίβειας δεν αφήνουν περιθώρια πανηγυρισμών κι αισιοδοξίας.

Βασικά, τρόφιμα όπως το γάλα, τα δημητριακά, το κρέας, αλλά και άλλα μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, τραβούν την ανηφόρα από βδομάδα σε βδομάδα.
Eνδεικτική είναι η εικόνα σε πολλά βασικά είδη, ενώ η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, λόγω της πορείας των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών, αναμένεται να φέρει νέα άνοδο του Δείκτη Τιμών

Καταναλωτή.

Το επόμενο διάστημα, μέχρι τον Ιούνιο, αναμένεται να ανατιμηθούν σε ποσοστό έως 50% τουλάχιστον 300 προϊόντα. Οι ανατιμήσεις θα περνούν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους.

Ειδικότερα αναμένονται αυξήσεις στα εξής προϊόντα: σπορέλαια 50%, χαρτικά 15%-25%, μαργαρίνες 20%, ελαιόλαδο 20%, αραβοσιτέλαιο 10%-18%, κρουασάν 9%-20%, τυριά 4%-17%, ψωμί 8%, ξινό νερό έως 16%, καφές φίλτρου 17%, ελληνικός καφές 13%, έτοιμα φαγητά 5%-13%, φρέσκοι χυμοί και τσάι 2,5%-12%, κατεψυγμένες πατάτες 10%, γάλα 5%-9%, μπισκότα 8%, απορρυπαντικά 5%-8%, γιαούρτι 6%-7%, βούτυρο 5%- 6%, σαλάτες 6%, σαμπουάν 6%, κρασιά 4%- 6%, ρεβίθια 5%, αλάτι 5%, κονσέρβες 5%, δημητριακά 5%, αυγά 4,5%, παξιμάδια 4,5%, κρέμες γάλακτος 1,5%.

Καμπανάκι από αναλυτές
Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού ή πληθωρισμός προσφοράς, δηλαδή ο πληθωρισμός που δε συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής και οδηγεί σε αύξηση των ποσοστών ανεργίας αποτελεί βασική απειλή για την οικονομία. ‘Ηδη αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί κρούουν το “καμπανάκι” κινδύνου για τις επιπτώσεις, ειδικά στους πιο αδύναμους.

‘Έτσι, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος UBS καταγράφοντας συνθήκες που επικρατούν σε 45 χώρες του κόσμου -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- και συνδυάζοντας δέκα μελλοντικές μεταβλητές ανάπτυξης και πληθωρισμού σημείωσε προσφάτως ότι αυξημένες πιέσεις αναμένεται να δεχθούν η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, η Τουρκία και η Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, μειωμένοι είναι οι κίνδυνοι για την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κίνα, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική και την Ινδία.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω χώρες, η UBS διαπιστώνει πως οι στασιμοπληθωριστικές πιέσεις είναι πιο έντονες στις ανεπτυγμένες οικονομίες παρά στις αναδυόμενες. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που παραμείνουν υψηλές οι τιμές των τροφίμων ή εάν τεθεί σε υψηλό κίνδυνο η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Τα τρόφιμα
Να σημειωθεί ότι σε επίπεδα ρεκόρ παρέμειναν και τον Απρίλιο του 2022 οι διεθνείς τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση του προσφάτως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 158,5 μονάδες τον Απρίλιο του 2022, μειωμένος κατά 0,8% από το υψηλό όλων των εποχών που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο. Ωστόσο, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 οι τιμές είναι αυξημένες κατά 29,8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η ακρίβεια ροκανίζει εισόδημα και αισιοδοξία,