Η ιστορία πίσω από τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου και η ελληνική εκδοχή της γιορτής των ερωτευμένων
Η ταύτιση του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου με την Ημέρα των Ερωτευμένων ξεκίνησε από την Αγγλία του ύστερου Μεσαίωνα, έχοντας παγανιστικές και χριστιανικές αναφορές.
Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου, γιόρταζαν τα Λουπερκάλια προς τιμή του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων).
Οι Ρωμαίοι θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά, ενώ νεαρά αγόρια χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας τις νεαρές κοπέλες για
Η γιορτή καταργήθηκε από την Εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ., ως ειδωλολατρική. Στη θέση της (14 Φεβρουαρίου) μπήκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, μάρτυρα της χριστιανικής πίστης από τη Ρώμη, με απόφαση του Πάπα Γελάσιου. Ο Βαλεντίνος, σύμφωνα με τον θρύλο, υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών δεχόταν να παντρέψει νεαρούς στην ηλικία ερωτευμένους, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο τους άρρενες από τη στρατιωτική θητεία. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για πραγματικό προστάτη των ερωτευμένων και των αντιρρησιών συνείδησης, θα λέγαμε σήμερα! Ένας άλλος θρύλος λέει ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου.
Τη νοηματοδότηση που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε στα χρόνια του ύστερου Μεσαίωνα, γύρω στον 14ο αιώνα. Την πρώτη γραπτή αναφορά την έχουμε το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών (Parlement of Foules) του πατέρα της αγγλικής λογοτεχνίας Τζέφρι Τσόσερ. Το ποίημα των 699 στίχων είναι ένα ενύπνιο εμπνευσμένο από την παράδοση, κατά την οποία κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά συγκεντρώνονται μπροστά στη θεά της φύσης για να διαλέξουν ερωτικούς συντρόφους («…for this was Saint Valentine’s Day, when every bird cometh there to choose his mate…»).
Στις αρχές του 17ου αιώνα η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως Γιορτή των Ερωτευμένων θα πρέπει να ήταν αρκετά γνωστή στην Αγγλία, αν λάβουμε υπόψη μας τη σχετική αναφορά στον Άμλετ του Σέξπιρ (Τραγούδι της Οφέλιας από την 4η πράξη, Μετάφραση Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, 1916):
Καλό πρωί! Είναι σύσκοτο. Τον Άγιο Βαλεντίνο
γιορτάζω κι ήρθα κόρη εδώ
στο παραθύρι σου να ιδώ
ταίρι με σε αν θα γίνω.
Σηκώθη ο νιος και ντύνεται κι ευτύς την πόρτα ανοίγει
και μπαίνει μέσα η κορασιά,
που κορασιά δε θά ‘ναι πλιά,
όταν απόκει φύγει.
Το 1840 ήταν κοινός τόπος η ανταλλαγή, μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές (valentines). Το ίδιο χρονικό διάστημα η γιορτή διαδόθηκε και στην Αμερική, όπου η ανταλλαγή ευχετήριων καρτών βοηθήθηκε από τη βιομηχανοποίηση και τα φθηνά ταχυδρομικά τέλη. Με την πάροδο του χρόνου το επιχειρηματικό δαιμόνιο και η πολιτιστική επιβολή των αγγλοσαξόνων έδωσαν στη γιορτή τον οικουμενικό χαρακτήρα που γνωρίζουμε σήμερα.
Τα τελευταία χρόνια η εμπορευματοποίηση της γιορτής έχει φθάσει στο κατακόρυφο. Μετά τις κάρτες, τις ηλεκτρονικές κάρτες μέσω Ίντερνετ (e-cards), τα λουλούδια και τα σοκολατάκια, σειρά έχει η βιομηχανία των κοσμημάτων να οικειοποιηθεί την ημέρα των ερωτευμένων. Ο τζίρος του Αγίου Βαλεντίνου μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε το 2010 τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, το ισόποσο του ΑΕΠ της Μποτσουάνα.
Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προκαλεί αντιδράσεις στον μη Χριστιανικό κόσμο. Στην Ινδία οι φανατικοί ινδουιστές και μουσουλμάνοι αντιτίθεται στη γιορτή. Τη θεωρούν πολιτιστικό μίασμα και προϊόν της παγκοσμιοποίησης. Στο Πακιστάν, το τοπικό ισλαμικό κόμμα ζητά την κατάργησή της, καθώς, όπως υποστηρίζει, αντιβαίνει τον Ισλαμικό Πολιτισμό. Την ίδια άποψη έχουν και οι συντηρητικοί κύκλοι του θεοκρατικού Ιράν.
Η ελληνική εκδοχή της Γιορτής των Ερωτευμένων
Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. «Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης», δηλώνουν άνθρωποι της Εκκλησίας. Με τη σειρά της και η Καθολική Εκκλησία στην αναθεώρηση του γενικού εορτολογίου της το 1969 υποβίβασε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή, επειδή δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον βίο του, παρά μόνο ότι ετάφη στη Βία Φλαμίνια της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου.
Όταν, όμως, ο ξενόφερτος άγιος άρχισε να μπαίνει για τα καλά και στη ζωή των Ελλήνων και η ημέρα αυτή να καθιερώνεται και στη χώρα μας ως η ημέρα των ερωτευμένων στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωτοβουλία των ανθοπωλών, εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρότειναν οι Έλληνες ερωτευμένοι να τιμούν και να γιορτάζουν αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο.
Το 1994, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου. Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισάρεια της Καπαδοκίας και υπηρετούσε ως κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος) του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Άνθρωπος εμπιστοσύνης του αυτοκράτορα, ο Υάκινθος προσηλυτίσθηκε στον Χριστιανισμό, προκαλώντας την οργή του Τραϊανού, που όταν το έμαθε διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός κι αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα. Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ο Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία 20 ετών.
Στην καθιέρωση της 3ης Ιουλίου ως ημέρα του έρωτα και της ποίησης πρωτοστάτησε ο γνωστός τραγουδοποιός από τα Ανώγεια της Κρήτης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, που μαζί με ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων προχώρησαν στην ανέγερση ενός ναού σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον Ψηλορείτη. Μπροστά από το εκκλησάκι αυτό, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αφιερωμένο στον Άγιο, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με την επωνυμία Υακίνθεια.
Το 2000 ο μακαριστός Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού Ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.
Υπάρχει και μια τρίτη πρόταση, μάλλον από αρχαιόπληκτους, να εορτάζονται ως προστάτες των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου ο πολυμήχανος Οδυσσέας και η πιστή του Πηνελόπη.
Πηγή: SanSimera
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκ στη Μάνη: Αυτοκτόνησε γιος τηλεοπτικής μαγείρισσας
- Θύμα ξυλοδαρμού από τον σύζυγό της η κόρη της άγρια δολοφονημένης Βάιας Γκανιά
- Αυτοκτόνησε γιος τηλεοπτικής μαγείρισσας στη Μάνη
- Σεισμός στην Τουρκία: Κτίριο ανασηκώθηκε από τον σεισμό και… προσγειώθηκε σε αυτοκίνητα – Δείτε τις εικόνες
- Θεσσαλονίκη: «Φρένο» ακόμη και για οδικές εκδρομές - Ο φόβος των κλειστών χώρων
- Κέρκυρα: Βρέθηκε σε ποιον ανήκει το αυτοκίνητο με τα ανθρώπινα οστά - Εξαφανίστηκε πριν 10 χρόνια
- Κέρκυρα αυτοκίνητο στη θάλασσα: Βρέθηκε σε ποιον ανήκουν τα οστά
- Βρήκε έναν ζωντανό αρουραίο μέσα στο συσκευασμένο ψωμί που παρήγγειλε online – Σοκαριστικό βίντεο
- Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας αλλά έρχεται νέα ψυχρή εισβολή
- Το άρθρο-βόμβα του Σέιμουρ Χερς για τον ρόλο των ΗΠΑ στην ανατίναξη του Nord Stream
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- Σεισμός στην Τουρκία: Κτίριο ανασηκώθηκε από τον σεισμό και… προσγειώθηκε σε αυτοκίνητα – Δείτε τις εικόνες
- Ζώδια – Άγιος Βαλεντίνος: Προβλέψεις για σήμερα Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023
- Επιπλωμένα διαμερίσματα στο ιστορικό Μινιόν- Οι τιμές πώλησης
- Η σπάνια φωτογραφία που δημοσίευσε η Ντάσα Ζούκοβα με τον σύζυγό της, Σταύρο Νιάρχο
- Πυρά σε πανεπιστημιούπολη στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 3 νεκροί, 5 τραυματίες
- Εκλογές 2023: Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τους συνταξιούχους – Ποιο θα είναι το επίδομα προσωπικής διαφοράς
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Φεβρουαρίου, ημέρα των ερωτευμένων
- Survivor – «Βόμβα» από Κόρο: «Η Αφροδίτη έπαιρνε πληροφορίες από Δαλάκα – Ασημίνα και τις μεταβίβαζε στην υποομάδα»
- Καιρός: Ήλιος και άνοδος της θερμοκρασίας – Πού υπάρχει πιθανότητα βροχής
- Τελευταία Νέα TheCaller
- Η ιστορία πίσω από τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου και η ελληνική εκδοχή της γιορτής των ερωτευμένων
- Survivor – «Βόμβα» από Κόρο: «Η Αφροδίτη έπαιρνε πληροφορίες από Δαλάκα – Ασημίνα και τις μεταβίβαζε στην υποομάδα»
- Επιπλωμένα διαμερίσματα στο ιστορικό Μινιόν- Οι τιμές πώλησης
- Η σπάνια φωτογραφία που δημοσίευσε η Ντάσα Ζούκοβα με τον σύζυγό της, Σταύρο Νιάρχο
- Καιρός: Ήλιος και άνοδος της θερμοκρασίας – Πού υπάρχει πιθανότητα βροχής
- Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Καταθέτει μάρτυρας που ήταν κοντά στην επίθεση – Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου
- Σεισμός στην Τουρκία: Κτίριο ανασηκώθηκε από τον σεισμό και… προσγειώθηκε σε αυτοκίνητα – Δείτε τις εικόνες
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Φεβρουαρίου, ημέρα των ερωτευμένων
- Πυρά σε πανεπιστημιούπολη στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 3 νεκροί, 5 τραυματίες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κυβερνοασφάλεια: Το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για τον Ιανουάριο του 2023
- Σύνταξη: Ποιοι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα φέτος
- Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Συνεχίζεται για όγδοη μέρα η δίκη
- Πλήρωνε στεγαστικό ενώ το σπίτι της είχε καταρρεύσει από σεισμό
- H Justina Miles έγραψε Ιστορία: Η ερμηνεύτρια νοηματικής γλώσσας τα «έσπασε» στο Super Bowl και «έκλεψε» το σόου της Ριάνα
- Σεισμός στην Τουρκία: Δύο αδέρφια και ένα 10χρονο κορίτσι ανασύρθηκαν ζωντανοί μετά από 8 μέρες!
- ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ: Μετά την προσωρινή σύλληψη Μπατατούδη, έρχεται τετραπλό σφυρί (pics)
- Γιώργος Μανίκας για Αλεξάνδρου και Τούνη: «Τους χαίρομαι γιατί έχουν δύναμη, βάλλονται συνεχώς»
- Καρατζαφέρης για Μητσοτάκη: “Ο πρωθυπουργός… έφυγε πάνω”
- Παρέμβαση Θεοδωρικάκου για δεκάδες εικονικά Σύμφωνα Συμβίωσης των 250 νέων συνοριοφυλάκων