Γ. Καράμπελας (CEO ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών): Οι διεθνείς διασυνδέσεις ψηλά στις προτεραιότητες του ΑΔΜΗΕ

Για την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος ύψους 5 δισ. Ευρώ του ΑΔΜΗΕ και ειδικότερα για την Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων αλλά και της ανάπτυξης του Δυτικού και του Ανατολικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο, μιλά στο The Caller ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Γιάννης Καράμπελας.

Ο κ. Καράμπελας εξηγεί

το ρόλο του ΑΔΜΗΕ στις διεθνείς διασυνδέσεις, με στόχο την ενίσχυση την περιφερειακής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, απαντά στο πόσο σημαντική θα είναι η επίδραση από τις αυξήσεις των πρώτων υλών και από τυχόν επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων, ενώ αναλύει την πορεία αλλά και τις προοπτικές της μετοχής.

Είστε Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, δώστε μας μια εικόνα της εισηγμένης και του ρόλου της.

Η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ως εισηγμένη εταιρεία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει κύριο ρόλο να προβάλλει, να προωθεί και να στηρίζει το κρίσιμο έργο που έχει ο Ελληνικός Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η προβολή αυτή είναι απολύτως σημαντική για τη μετοχή και τους μετόχους μας, για το επενδυτικό κοινό, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, καθώς το έργο του Διαχειριστή και η εικόνα του μας αφορούν άμεσα ως πολίτες της χώρας, ιδιαίτερα δε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, η υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί βασική μας προτεραιότητα με στόχο να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη στον επενδυτή αλλά και στον καταναλωτή και να προωθήσουμε την μακροπρόθεσμη επιτυχία και την οικονομική ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ. Πολλοί παράγοντες συνδράμουν στον να επιτευχθεί αυτό, ωστόσο στις εισηγμένες εταιρείες ξεκινά από την καλύτερη συνειδητοποίηση για το ρόλο που διαδραματίζουν οι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές και την ενίσχυση του διαλόγου μαζί τους.

Πως προχωρά το επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ;

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, ο ΑΔΜΗΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος. Καθημερινά, ο Διαχειριστής καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που υπάρχουν, να αναπτύξει το δίκτυο του και να βελτιώσει τις υπάρχουσες δομές. Μέσα σε αυτό το ρευστό οικονομικό περιβάλλον, ο Όμιλος υλοποιεί το επενδυτικό του πρόγραμμα με ταχύ ρυθμό, το οποίο ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι με την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς θα διπλασιαστεί, με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την οικονομία και το περιβάλλον, όσο και για την κοινωνία στο σύνολο της. Σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να έχουν διασυνδεθεί με την ηπειρωτική χώρα όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, διασφαλίζοντας αξιόπιστη, καθαρή και φθηνή ενέργεια, βελτιώνοντας την ποιότητα ηλεκτροδότησης στη νησιωτική Ελλάδα.
Σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων μας είναι οι πόροι που αντλούμε από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, ενώ αναμένουμε και την κατάλληλη στήριξη από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕ).

Σχετικά με την πορεία των πιο σημαντικών έργων του ΑΔΜΗΕ, η Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, το μεγαλύτερο έργο υποβρύχιας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, ύψους 1 δις. Ευρώ, προχωράει με γοργούς ρυθμούς, τόσο στο θαλάσσιο, όσο και στο χερσαίο κομμάτι. Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων οδεύει στην τελευταία της φάση, η οποία αφορά την διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου, ενσωματώνοντας το σύνολο των Κυκλάδων στο Σύστημα Υψηλής Τάσης έως το 2025. Παράλληλα, η ανάπτυξη του Δυτικού και του Ανατολικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο υλοποιείται βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει και αναμένεται να αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ενέργειας από και προς την περιοχή, ευνοώντας την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Τι ρόλο μπορεί να παίξουν οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ευρώπης υπό την πίεση της απεξάρτησης από την ρωσική ενέργεια;

Αδιαμφησβήτητα οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουν έναν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνει η Ευρώπη προκειμένου να διορθώσει το λάθος της και να μειώσει την εξάρτηση της από την ρωσική ενέργεια και κατ’ επέκταση τις πιέσεις που προκύπτουν στην οικονομία και στην κοινωνία. Σε αυτήν την συντονισμένη προσπάθεια, που επιτελείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα μπορεί και θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο με βασικό στόχο της κυβέρνησης, η χώρα να καταστεί ενεργειακό κέντρο, ιδιαίτερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο «παιχνίδι» και ο ΑΔΜΗΕ, καθώς ο Διαχειριστής έχει πολύ ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων του τις διεθνείς διασυνδέσεις, με στόχο την ενίσχυση την περιφερειακής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Μέσα από αυτό το πλαίσιο, ο

Διαχειριστής:

Κατασκευάζει το εγχώριο τμήμα της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (Νέα Σάντα- Μαρίτσα), η οποία θα υπερτριπλασιάσει τη μεταφερόμενη ενέργεια ανάμεσα στις δύο χώρεςΕκπονεί μελέτες σκοπιμότητας για τη δεύτερη ενισχυτική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας έως 1 GW, από κοινού με τον Διαχειριστή της γειτονικής χώρας, Terna.Συνεργάζεται στενά με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου – EETC- Egyptian Electricity Transmission Company για την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και συνδράμει τον φορέα υλοποίησης του έργου ELICA SA, ενώ προτίθεται να συμμετάσχει στο έργο και σε επενδυτικό επίπεδο.

Παράλληλα, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ:

Συμβάλλει στην ωρίμανση και κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης, με φορέα υλοποίησης τον EuroAsia Interconnector, διασφαλίζοντας με την τεχνογνωσία που διαθέτει την επιχειρησιακή επάρκεια του έργου. Το καλοκαίρι ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε ΔήλωσηΠροθέσεως (Letter of Intent) στον EuroAsia Interconnector για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 25%, το οποίο θα επιτρέψει στον Διαχειριστή να εμπλακεί πιο ενεργά στην κατασκευή της διασύνδεσης εισφέροντας ακόμη περισσότερο σε τεχνογνωσία και γενικότερα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του μεγάλου ενεργειακού έργου.Επιταχύνει τις διαδικασίες για τη μελέτη της νέας διασύνδεσης Ελλάδας-Αλβανίας, με τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, μαζί με τονΔιαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της Αλβανίας.Ωριμάζει τα σχέδια για την αναβάθμιση της διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία θα ενισχύσει τη διασύνδεση του Ευρωπαϊκού με τοΤουρκικό Σύστημα Μεταφοράς.Προωθεί την αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Τέλος, ο χάρτης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων προσφάτως εμπλουτίστηκε με μία νέα ηλεκτρική «λεωφόρο», που προβλέπει την διασύνδεση της Ελλάδας με την Αυστρία, με στόχο την μεταφορά πράσινης ενέργειας έως τη Γερμανία.

Όπως καταλαβαίνετε είναι ακόμη πιο σημαντικό να προωθηθούν και να πραγματοποιηθούν τα έργα των διεθνών διασυνδέσεων ακόμα και από την ίδια τη διαδικασία εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα έργα αυτά θα πολλαπλασιάσουν την ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των γειτονικών χωρών, θα διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία της χώρας, ενώ θα καταστήσουν την Ελλάδα μετά από μερικά χρόνια καθαρό εξαγωγέα πράσινης ενέργειας.

Πώς εξηγείτε το discount στο οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή και πώς σκοπεύετε να το αλλάξετε αυτό;

Πράγματι, η τιμή της μετοχής δοκιμάστηκε αυτή τη χρονιά εν μέσω πρωτοφανών προκλήσεων στην παγκόσμια οικονομία αλλά και κοσμογονικών αλλαγών στον κλάδο της ενέργειας. Είναι αρκετά συνηθισμένο οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην διαχείριση δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας να χαρακτηρίζονται από την επενδυτική κοινότητα σαν μια «αμυντική» επενδυτική επιλογή μέτριου χρηματοοικονομικού ρίσκου. Η μετοχή της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια ικανοποιητική χρηματιστηριακή συμπεριφορά ακολουθώντας στενά την απόδοση του γενικού δείκτη τα πρώτα χρόνια διαπραγμάτευσής της (εισαγωγή στο ΧΑ τον Ιούνιο του 2017) ενώ εμφάνισε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και υπερ-απόδοσε του Γενικού Δείκτη το 2020, ένα έτος που το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης έπληξε με σφοδρότητα τις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο οι πιέσεις που παρατηρούμε στη μετοχή το τελευταίο δωδεκάμηνο φαίνεται να συνδέονται στενά με το ρευστό οικονομικό κλίμα υψηλού πληθωρισμού που έχει διαμορφωθεί παγκόσμια και την επίδραση που αυτό κατ’ επέκταση έχει στο ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ.

Να θυμίσω πως το έσοδο του ΑΔΜΗΕ καθορίζεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και σημαντική παράμετρος της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας αποτελεί το ύψος του ποσοστού απόδοσης του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου WACC που η εταιρεία θα λάβει επί της περιουσιακής βάσης της. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, με απόφαση η οποία εκδόθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο του προβλεπόμενου, η ΡΑΕ καθόρισε το ποσοστό WACC στο 6,1%, ένα ποσοστό το οποίο είναι χαμηλότερο έναντι της εισήγησης του Διαχειριστή και το οποίο, κατά τη γνώμη μας, δεν αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες της αγοράς.

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεδομένου των συνθηκών, η μετοχή βρίσκεται σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα και βασική μας προτεραιότητα είναι μέσα από τον διάλογο με τους επενδυτές να αναδείξουμε την σημαντική ανάπτυξη που θα έχει ο ΑΔΜΗΕ τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα της ισχυρής αύξησης της περιουσιακής βάσης του και της σταθερής μερισματικής πολιτικής που ακολουθεί. Χωρίς αμφιβολία, λόγω του ρόλου του στον κλάδο της ενέργειας, ο Διαχειριστής θα πρωταγωνιστήσει καθώς με το επενδυτικό του πρόγραμμα ύψους 5 δις. ευρώ σε βάθος έως το 2030 θα προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη και δυναμική στην κοινωνία και την οικονομία για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας.

Πόσο σημαντική θα είναι η επίδραση από τις αυξήσεις των πρώτων υλών και από τυχόν επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων;

Ο ΑΔΜΗΕ μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία. Η επίδραση, λόγω του ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος που επικρατεί διεθνώς, είναι ήδη ιδιαίτερα σημαντική. Το γεγονός αυτό επηρέασε και τις δραστηριότητες του ΑΔΜΗΕ, καθώς σημειώθηκαν σημαντικές ανατιμήσεις στο κόστος υλικών και υπηρεσιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιτυχή διεξαγωγή των επιμέρους διαγωνιστικών διαδικασιών. Ακολούθως, ο Διαχειριστής υπέβαλε σχετικά αιτήματα επαναξιολόγησης στη ΡΑΕ, αναφορικά με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς των έργων του. Τα αιτήματα εγκρίθηκαν, με αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί των έργων να είναι πλήρως εναρμονισμένοι στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, χωρίς να επηρεάζεται σε μακροπρόθεσμη βάση η πορεία του επενδυτικού έργου του Διαχειριστή.

Είμαστε όμως αισιόδοξοι, καθώς με τα έργα που ήδη υλοποιούνται και αυτά που έχουν προγραμματιστεί σε βάθος δεκαετίας, η Ελλάδα μπορεί να εντοπίσει τις ευκαιρίες, να βελτιώσει την ενεργειακή της αποδοτικότητα και να αυξήσει την δυνατότητα παραγωγής καθαρής και φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς προχωρά η επένδυση στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ όπως είχε προαναγγελθεί;

Τον Σεπτέμβριο επιβεβαιώθηκε η επενδυτική μας συμμετοχή στο συγκεκριμένο έργο, καθώς έγιναν αποδεκτοί οι όροι για την συμμετοχή μας κατά 25% στον φορέα υλοποίησης του έργου. Η διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου -Ισραήλ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ενεργειακής εξωστρέφειας , τόσο για τον Διαχειριστή, όσο και για την χώρα, καθώς αποτελεί εθνική στρατηγική η Ελλάδα να καταστεί εξαγωγέας πράσινης ενέργειας.

Από την δική μας πλευρά είμαστε έτοιμοι, ωστόσο τυχόν προστριβές σε επίπεδο γεωπολιτικό ενδεχομένως να φέρουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.

Σε κάθε περίπτωση η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ κατατάσσεται στα έργα υψίστης γεωστρατηγικής σημασίας, καθώς θα συμβάλει στην έξοδο της Μεγαλόνησου από την ενεργειακή απομόνωση αλλά και θα δημιουργήσει μια αξιόπιστη γέφυρα ενέργειας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καράμπελας Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΑΔΜΗΕ,karabelas diefthynon symvoulos admie symmetochon, admie