Η μαστογραφία δεν αρκεί για τις γυναίκες με πυκνό μαστό – Nέες οδηγίες από τον FDA

Περισσότερη ενημέρωση και περισσότερες εξετάσεις, πέραν της μαστογραφίας συστήνει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων για τις γυναίκες με πυκνό μαστό.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του Οργανισμού, οι γυναίκες με πυκνό μαστό θα πρέπει να είναι ενήμερες ότι οι απεικονιστικές τους εξετάσεις είναι πιο δύσκολο να ερμηνευτούν και πως θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους για περαιτέρω έλεγχο.

Αυτό θα αυξήσει τις περιπτώσεις πρώιμης ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο

του δέρματος, καθώς μία στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή της ζωής της.

«Η σημερινή δράση αντιπροσωπεύει την ευρύτερη δέσμευση του οργανισμού να υποστηρίξει την καινοτομία για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε η Hilary Marston, επικεφαλής ιατρική διευθύντρια του FDA.

Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες 40 και άνω έχουν πυκνούς μαστούς. Το πυκνό στήθος έχει σχετικά λιγότερο λιπώδη ιστό και υψηλότερες ποσότητες αδενικού και ινώδους συνδετικού ιστού και μπορεί να φαίνεται λευκό στη μαστογραφία – αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τον καρκίνο, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ακτινολόγους να ανιχνεύσουν τυχόν όγκους.

Οι γυναίκες με πυκνό στήθος διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο.

Σχολιάζοντας τις νέες οδηγίες, η Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center, Δρ Φλώρα Σταυρίδη σημειώνει: “Είναι αλήθεια πως ανέκαθεν γνωρίζαμε τη δυσκολία ανίχνευσης όγκων στους πιο πυκνούς μαστούς.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό η καθε γυναίκα να ενημερώνεται ξεχωριστά από τον μαστολόγο της και να ακολουθεί το ορθό σύστημα πρόληψης, που περιλαμβάνει την ψηφιακή μαστογραφία, τον υπέρηχο και τη μαγνητική τομογραφία (κατά περίπτωση), εξετάσεις που πρέπει να συνοδεύονται απαραιτήτως από την αναγκαία κλινική εξέταση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα