Η Πολωνία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ: Προκλήσεις και διλήμματα

Με την αρχή του νέου χρόνου, η Πολωνία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους Ούγγρους σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων εντός της κοινότητας, αλλά και στη διεθνή σκηνή.

Η πολωνική προεδρία συμπίπτει με την έναρξη της θητείας του νέου Κολλεγίου των Επιτρόπων, την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την ορκωμοσία Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ.

Το τελευταίο γεγονός ανησυχεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους, από τη στιγμή που ο εκλεγμένος Αμερικανός

πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι θα επιβάλει γενικούς δασμούς από 10 έως 20 τοις εκατό σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα και 60 τοις εκατό στα κινεζικά. Στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι οι εμπορικές ροές της ΕΕ θα μπορούσαν να διαταραχθούν σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τις αναγγελίες Τραμπ, η δεύτερη θητεία του αναμένεται να είναι ακόμη πιο σκληρή για το διεθνές εμπόριο από την πρώτη, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι αυτή τη φορά είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Ωστόσο, για να φέρει τον Τραμπ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η ΕΕ θα πρέπει να επιδείξει όλο το αμυντικό της εμπορικό οπλοστάσιο που δημιούργησε κατά την πρώτη του θητεία.

Βραχυπρόθεσμα, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να λύσουν τα ρήγματα που δημιουργήθηκαν κατά την προηγούμενη τετραετία Τραμπ για το χάλυβα και το αλουμίνιο, τα οποία δεν γεφυρώθηκαν τα τελευταία χρόνια, παρά την πιο φιλική προς την ΕΕ κυβέρνηση Μπάιντεν.

​​Οι διατλαντικές εμπορικές εντάσεις θα είναι μια τεράστια δοκιμασία της ενότητας της ΕΕ, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της, τη Γερμανία και τη Γαλλία, σε πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενδέχεται να επιδιώξουν διμερώς να κερδίσουν την εύνοια του Τραμπ, ο οποίος είναι γνωστό ότι προτιμά να συναλλάσσεται απευθείας με χώρες της ΕΕ, παρά να διαπραγματεύεται με την Επιτροπή.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έχει καλέσει το μπλοκ να βασιστεί στις δικές του δυνατότητες λίγο πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «η εποχή της γεωπολιτικής ανάθεσης έχει τελειώσει».

Ένα άλλο μεγάλο θέμα, αναμένεται να είναι ο έλεγχος των άμεσων ξένων επενδύσεων. Η αναθεώρηση του τρέχοντος συστήματος έχει ως στόχο να εναρμονίσει το συνονθύλευμα πολιτικών μεταξύ των χωρών της ΕΕ — στις οποίες ορισμένες δεν είναι σε θέση να παρακολουθούν καθόλου τέτοιες επενδύσεις. Αυτός ο κανονισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής οικονομικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιδιώκει να προστατεύσει ευαίσθητα περιουσιακά στοιχεία, όπως ημιαγωγοί ή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, από το να πέσουν στα χέρια αντιπάλων.

Η ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σημείωσε μικρή πρόοδο σε αυτό το πεδίο, όμως παρουσίασε ένα πρώτο συμβιβαστικό κείμενο που θα περιόριζε τον κατάλογο των κρίσιμων τομέων για τους οποίους θα έπρεπε να γίνουν συμφωνίες. Οι Πολωνοί θα πρέπει να υιοθετήσουν μια γενική προσέγγιση για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς αναμένεται η οικονομική ασφάλεια να αποτελέσει προτεραιότητα της επερχόμενης προεδρίας.

Μετά τη φίλα προσκείμενη προς το Κρεμλίνο Ουγγαρία, η Πολωνία του Ντόναλντ Τουσκ πρόκειται να υποβάλει ένα μεγάλο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που να σηματοδοτεί τον τρίτο χρόνο από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η Πολωνία είναι ένας σημαντικός υποστηρικτής της Ουκρανίας εντός της ΕΕ και επομένως αναμένεται να πιέσει για πρόσθετα μέτρα — μαζί με τις κυβερνήσεις στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία— κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια επέκταση της ρήτρας μη συνεργασίας με τη Ρωσία για ευρωπαϊκές εταιρείες, τον περιορισμό της κυκλοφορίας των Ρώσων διπλωματών στη ζώνη Σένγκεν, κυρώσεις για το αλουμίνιο και τους ενεργειακούς πόρους.

Πηγή: Politico

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολωνία, Προκλήσεις,polonia, prokliseis