Η Πολωνία προτείνει πρόγραμμα «ναυτικών περιπολιών» για την προστασία της Βαλτικής Θάλασσας

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε την Τετάρτη (27/11) οι ναυτικές δυνάμεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα να καθιερώσουν κοινή παρακολούθηση των θαλασσίων υδάτων, μετά την καταστροφή δύο υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στην περιοχή, αναφέρει το dpa.

«Η Αεροπορική Αστυνομία της Βαλτικής υπάρχει ήδη για τον εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα», είπε ο Τουσκ πριν από μια συνάντηση στη Στοκχόλμη την Τετάρτη με τους ομολόγους του

από τις σκανδιναβικές και τις βαλτικές χώρες.

Η συνάντηση στη Σουηδία είναι η πρώτη από το 2017 των αρχηγών κυβερνήσεων αυτών των χωρών και η Πολωνία συμμετέχει για πρώτη φορά.

«Θα πείσω τους εταίρους μας για την ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα μια παρόμοια φόρμουλα για τον έλεγχο και την ασφάλεια των υδάτων της Βαλτικής Θάλασσας, μια ναυτική επιτήρηση», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, αυτό θα πρέπει να είναι μια κοινή επιχείρηση όλων των χωρών της Βαλτικής Θάλασσας που αισθάνονται ότι απειλούνται από τη Ρωσία.

Πριν από μιάμιση εβδομάδα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανακαλύφθηκαν ζημιές σε δύο καλώδια οπτικών ινών στη Βαλτική Θάλασσα, μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας και μεταξύ Ελσίνκι (Φινλανδία) και Ρόστοκ (Γερμανία).

Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που έκανε ξεκάθαρα λόγο για σαμποτάζ.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα, καθώς το υποθαλάσσιο καλώδιο με τη Γερμανία, που «κόπηκε» ανεξήγητα, είναι και η μοναδική της τηλεπικοινωνιακή σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λιθουανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους ξεκαθαρίζαν ότι αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για εχθρική ενέργεια κράτους τότε το ΝΑΤΟ θα πρέπει να απαντήσει.

Η σουηδική αστυνομία άνοιξε έρευνα για πιθανή δολιοφθορά, ενώ τα περιστατικά ερευνώνται και σε άλλες χώρες.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το κινεζικό φορτηγό πλοίο Yi Peng 3, το οποίο πιστεύεται ότι πέρασε και από τις δύο τοποθεσίες όταν έσπασαν τα καλώδια.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα