Η συμφωνία για τα σιτηρά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κρύβει πολλά περισσότερα

Η συμφωνία για τα σιτηρά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας (εφόσον τηρηθεί) είναι προφανές ότι κρύβει πολλά περισσότερα από όσα φαίνονται εν πρώτοις.Καταρχάς υπάρχει η παραδοξότητα της συμφωνίας εν μέσω εμπολέμου, δεν είναι ότι δεν έχει ξαναγίνει αλλά όντως είναι σπάνιο.

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η συμφωνία έρχεται ακριβώς γιατί καμία πλευρά δεν αναμένει άμεσα κέρδη επί του πεδίου της μάχης και εξηγώ.
Από τη μια η Ρωσία κερδίζει ότι κάνει εμφανές από τη πλευρά της πως η επιχείρηση στην Ουκρανία

πρόκειται όντως για μια “ειδική επιχείρηση” και όχι για πόλεμο. Δείχνει ότι από τη στιγμή που έχει παγιώσει τα εδαφικά της κέρδη μπορεί να κάτσει στο “τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, ανοίγει δηλαδή μια “πόρτα” προς την διπλωματία.

Από την άλλη η Ουκρανία θα κερδίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη από τα έσοδα με την πώληση των σιτηρών.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι πράγματι καμία από τις δύο πλευρές δεν βλέπει να αλλάζει άμεσα κάτι στο πολεμικό μέτωπο. Η Ρωσία δυσκολεύεται να προχωρήσει περισσότερο η Ουκρανία δυσκολεύεται να αντεπιτεθεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μάλλον πάμε προς τη κατάσταση του πολέμου φθοράς, με το βλέμμα στη Δύση. Η Ρωσία θα προσπαθεί να κρατάει τα κέρδη της και να κλείσει κάποια στιγμή το εμπόλεμο, δημιουργώντας κόστος στη Δύση, η Ουκρανία θα προσπαθήσει να χρηματοδοτήσει τις συγκρούσεις και να επιφέρει από τη πλευρά της φθορά στην Ρωσία.

Για τον υπόλοιπο κόσμο το θετικό είναι ότι ίσως λίγο ανακουφιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις και λίγο θα μειωθεί ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης. Ωστόσο η δαμόκλειος σπάθη της μη τήρησης της συμφωνίας (κυρίως από τη Ρωσία) θα είναι πάνω μας και θα την χρησιμοποιεί προκειμένου να αποκτήσει διπλωματικά κέρδη, πρακτικά θα έχει άλλο ένα “χαρτί” στο οπλοστάσιο της πέρα από τη ροή του ΦΑ προκειμένου να αποφέρει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα εφόσον η πίεση της Δύσης ενταθεί.

Προφανώς η Τουρκία πέτυχε τεράστια διπλωματική νίκη και έδειξε ότι διαθέτει μεγάλο εκτόπισμα στη συγκεκριμένη σύγκρουση και ρόλο. Η ανάδειξη του γεωπολιτικού της μεγέθους θα πρέπει να προβληματίσει την Ελλάδα που παραμένει απελπιστικά εσωστρεφής. Παρόλα αυτά η τελευταία μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη εφόσον ισχύει η πιθανή εμπλοκή της ελληνικής ναυτιλίας στη μεταφορά των σιτηρών.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι η συμφωνία είναι η παραδοχή και των δύο πλευρών ότι καμία δεν βλέπει την ουσιαστική νίκη να έρχεται άμεσα, θα έχουμε ακόμα αρκετά επεισόδια στο δράμα που έχει προκαλέσει η εισβολή και αυτό απλά ήταν ίσως έμμεσα το κλείσιμο του “πρώτου κύκλου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσίας, Ουκρανίας,rosias, oukranias