Ηνωμένο Βασίλειο: Όχι «υποχρεωτική» η χορήγηση φαρμάκου για την απώλεια βάρους

Ο υπουργός υγείας σήμερα αρνήθηκε ότι τα σχέδια του για την παροχή ενέσιμων φαρμάκων απώλειας βάρους στους ανέργους για να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην εργασία θα εφαρμόζονταν χωρίς τη συναίνεση τους.

Ωστόσο, ο Γουές Στρίτινγκ επανέλαβε στη δημοφιλή κυριακάτικη εκπομπή του BBC ότι η τελευταία γενιά φαρμάκων, όπως η σεμαγλουτίδη ή η τιρζεπατίδη, θα μπορούσε να «αλλάξει τα δεδομένα» όσον αφορά την αντιστροφή των τάσεων της παχυσαρκίας.

Τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν τη χορήγηση των ενέσιμων απώλειας βάρους σε υπέρβαρους

ανέργους, ώστε αυτοί να επιστρέψουν στον εργασιακό χώρο. Τις προτάσεις του υπουργείου καλωσόρισε ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαρακτηρίζονται τες «πολύ σημαντικές» για την οικονομία και την υγεία μας.

Τις προτάσεις του είχε εκθέσει ο υπουργός Υγείας, την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ότι η παχυσαρκία όχι μόνο επιβαρύνει σημαντικά το NHS, αλλά και καθυστερεί την οικονομία.

Ο κ. Στρίτινγκ ανακοίνωσε επένδυση 280 εκατομμυρίων λιρών (336 εκ. ευρώ) από την Lilly, τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο, για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και τρόπων παροχής θεραπείας. Τα σχέδια θα περιλαμβάνουν την πρώτη δοκιμή σε κόσμο για την επίδραση των φαρμάκων στην ανεργία, την παραγωγικότητα και την εξάρτηση από το NHS.

«Δεν νομίζω ότι η απάντηση στην παχυσαρκία είναι απλώς τα τσιμπήματα απώλειας βάρους, αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι αυτά τα τσιμπήματα, σε συνδυασμό με αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν το βάρος τους ώστε να μειωθούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και ο διαβήτης, κάτι που αλλάζει τα δεδομένα», δήλωσε ο υπουργός υγείας στο BBC.

«Δεν είναι η μόνη λύση και δεν θέλω να δημιουργήσω μια κουλτούρα εξάρτησης. Δεν ενδιαφέρομαι για κάποιο δυστοπικό μέλλον όπου περιφέρομαι (…) κάνοντας ενέσεις ακούσια στους υπέρβαρους ανέργους – δεν είναι αυτό το πρόγραμμα, τόνισε ο κ. Στρίτινγκ..

Η Δοκιμή

Η τιρεζεπατίδη έχει χαρακτηριστεί ως ο «Κινγκ Κονγκ» των εμβολίων αδυνατίσματος, επειδή είναι το πιο αποτελεσματικό στην αγορά. Σε δοκιμές, οι ασθενείς έχασαν κατά μέσο όρο το 21% του σωματικού τους βάρους σε 36 εβδομάδες, με μηνιαίο κόστος περίπου 120 λίρες.

Έως και 3.000 παχύσαρκοι ασθενείς -ένα μείγμα ατόμων που βρίσκονται εντός και εκτός εργασίας, και σε άδεια ασθενείας- θα προσληφθούν για μια πενταετή μελέτη που θα διερευνήσει κατά πόσον η φαρμακευτική αγωγή ενισχύει την παραγωγικότητα, ενώ θα μπορούσε να επαναφέρει περισσότερους ανθρώπους στον εργασιακό χώρο.

Η Βρετανία δεν ήταν ποτέ πιο υπέρβαρη, με τον μέσο μεσήλικα άνδρα να ζυγίζει πλέον 89 κιλά, ενώ μια γυναίκα της ίδιας ηλικίας ζυγίζει συνήθως 76 κιλά. Τα νούμερα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1 από τη δεκαετία του 1990.

Οι αξιωματούχοι της υγείας ανακοίνωσαν πρόσφατα την διάθεση των εμβολίων απώλειας βάρους σε όλο το NHS. Η σταδιακή ανάπτυξη θα δει την τιρζεπατίδη να εφαρμόζεται σε 250.000 άτομα τα επόμενα τρία χρόνια, ξεκινώντας με όσους είναι νοσογόνα παχύσαρκοι και φτάνοντας σε 1,6 εκατομμύρια άτομα σε διάστημα 12 ετών.

Η νέα κατηγορία φαρμάκων θα μπορούσε να έχει «μνημειώδη» αντίκτυπο στην παχυσαρκία και στο να ξαναγίνει η Βρετανία εργαζόμενη, αναφέρει ο Υπουργός υγείας.

Πηγή: ertnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα